Budit či nebudit kvůli váze?

2
16.2.26 11:35

Budit či nebudit -kojení,váha

Ahoj všichni,

snažila jsem se najít diskusi na toto téma ale není zde, nebo jsem přehlédla. Jsem poprvé maminkou krásné malé holčičky. Porodní váha byla 3550g a domu nás pouštěli s vahou 3270g. S kojením jsme dost bojovaly, ale kojená je plně.. bylo mi trapné ozvat se nějaké poradkyni, a v nemocnici Vám úplně nepomohou tak, jak bych potřebovala.
Teď k tomu, proč píšu…
Na kontrole u doktorky jsme zjistili, že malá během 5 dnů nabrala 220g., další kontrola - přírůstek jen 40g (dle jejich vahy, ale doma na vaze kde si ji hlídám to bylo víc chtěla jsem at ji převáží ale odmitli, že maji dobře zkalibrovanou váhu a hotovo.) na další kontrole zase +200g.

Ted má holčička 6 tydnu, kontrola je příští středu. Jsem uz 2 týdny v absolutnim desu zda nabírá jak ma, prijde mi hubeňoučká (podle váhy to stoupa), má dost počůraných plen, vypadá spokojeně ale prijde mi ze ma lehce vpadlou fontanelu a to je prý znakem spatne hydratace. Bojím se, že přijdeme na kontrolu a doktorka mi zas dá najevo ze ji nekrmím, at ji dáme radši UM., ze možná rychle usne u prsa protože zaspava hlad apod., bojím se, ze nebudem v tabulce a připadám si jako nejhorsi mama světa..
K tomu muž byl ted se známým který ma o týden mladšího chlapečka a povídali si - ptal se me proč malou stále co 3h budím ( dělám to na doporučení doktorky která mi rekla ze je asi vic spavá a zaspi radsi i hlad apod) ale uz vícekrát jsem slysela že maminky proste nechaji dítko spat. Podle muze je mala uplne Ok a nabírá svým tempem ale on neni ten, komu pak MUDr vyhubuje a hlavně chci at je malička ok.

Jak moc hrotit tabulkové pribirani? Zažil někdo neco podobného a mohl by předat zkušenost? A co vy? Budit či ne..?

Dekuji a omlouvám se za to jak jednou diakritiku pouzivam a jednou ne…píšu ve spěchu, na novem telefonu a s malou u prsu.:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20203
16.2.26 11:36
@M.Mcs píše: Více

Nebudit. Kojit tehdy, kdy si dítě řekne, ne podle hodin nebo nějakého dítěti vnuceného režimu.

Tak nám to aspoň říkali na předporodním kurzu.

Jestli projevuje znaky dehydratace, tak dávat pít kojeneckou vodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3085
16.2.26 11:40

Nebudila jsem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20203
16.2.26 11:42
@M.Mcs píše: Více

Proč je ti trapné zeptat se neanonymní poradkyně, ale není ti trapné říci si o rady anonymním rádcům na e-miminu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
278
16.2.26 11:47

Nebudila jsem a to byla malá na tom s přírůstky hůř, než tvoje :nevim: Ono s tím vážením je to taky sranda, jednou si nás dr pozvala před jídlem, pak zas po, kolikrát se mi děcko po cestě kvalitně vyprázdnilo a hned ta váha lítala :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37286
16.2.26 11:55

Naše malá byla taky podmírák a nebudila jsme ji, hlásila se o jídlo sama.
Pokud je miminko donošene, nemá žloutenku, přibírá, dostatečně čůrá tak není důvod budit. Však ať jde teda na kontrolu s tebou manžel když se „bojíš“ doktora.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pujda
16.2.26 12:04

Laktační poradkyně here :mavam: Jestli je hodně spavá, dát si ji do kontaktu kůže na kůži (obě nahé) a nechat ji tak vyspat. To, že spí dlouho, ještě neznamená, že spí dobře. Až se probudí, napije se. Ale obecně: Sledovat počůrané pleny, vydatnost pití a spokojenost miminka. To je hlavní. Pokud doktorka doporučí UM, ze všeho nejdřív kontaktovat LP na osobní konzultaci.

• pije, nebo jen dudlá? Pozná se tak, že doširoka otevírá pusinku a bradička se jakoby "propadne''. Na netu jsou kdyžtak videa. Jestli pije, je spokojená a čůrá, nepanikařila bych a rady MUDr. pouštěla druhým uchem ven.
  • Citovat
  • Upravit
1871
16.2.26 12:05

@M.Mcs hlavně malé nedávej pít kojeneckou vodu nebo čaj, jak tady někdo radí. Miminku plně dostačuje mateřské mléko a pokud mu dáš něco jiného, tak tomu kojení spíš uškodíš. Nějak jsem se nedočetla, kolik teď malá váží, i když píšeš, že máte doma váhu.
Mám doma dítě, které bylo vždy pod grafem a je doteď (je pod 3 percentilem). Naštěstí mám rozumnou doktorku, která to nikdy nehrotila. Viděla, že je v pořádku, akční, veselé miminko.
Malého jsem budila pouze prvních 5 týdnů a pak jsem se na to vykašlala a spal celou noc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
16.2.26 12:13

Malé nedám kojeneckou vodu, nemyslím, že je reálně dehydratovaná. Jenom v příspěvku sděluju, že se toho bojím.. a vím, že možná iracionálně. Malá pije kdykoliv, když si řekne. :) aktuálně nám váha doma ukazuje 4200g., ale je to +- samozřejmě a u paní doktorky to vždy ukazuje méně jak píšu výše no. Malinka je po kojení spokojená… jen maminka je ve stresu zda je vše ok:).

Pro ty, kteří píši abych kdyžtak vzala muže s sebou k doktorce - padlo to, uvidíme.. :). a proč se ptám zde? Protože osobní zkušenost je fajn a asi jsem předpokládala, že si mile popovídáme a předáme si zpetnou vazbu. Hezky den! :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1871
16.2.26 12:16

@M.Mcs má krásnou váhu, přibrala ti od porodnice skoro kilo. Tak malou v čekárně u doktorky ještě nakoj a bude vážit víc. Vím, že je to těžké, ale zkus se nestresovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37286
16.2.26 12:22

Schválně jsem se podívala do průkazky dcery a od propuštění z porodnice do 6 týdnů přibrala cca klilo. Takže buď úplně v klidu. Někteří doktoři to zbytečně moc hrotí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
364
16.2.26 12:56

Budila jsem své drobné spavé děti se žloutenkou, asi týden nebo dva. Pak už pribraly rozumně a řešit jsem to přestala ( respektive místo třech hodin jsem měla zpočátku budík po čtyřech a nad ně jsme se nikdy nedostali).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6678
16.2.26 13:15

V první řadě bych změnila pediatra jestli tě takhle stresuje s váhou 8o
Vždyť přibírá, je donošená a porodní váha v pořádku. Nebuď ji, koj na požádáni a váhu už neřeš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10143
16.2.26 13:17

Nebudit. Pokud to nemáš vyloženě od doktorů, že se musí budit. Tak to nedělej.
My jsme třetího museli budit. Musel pravidelně pít. Měl několik týdnů po narození ATB. Napřed na JIP do žíly v hlavě a pak doma stříkačkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6678
16.2.26 13:20
@eumedon píše: Více

Kojeneckou vodu určitě neee…
Do podání příkrmů, respektive do doby, kdy začne místo dávky mléka jíst normální stravu, nejsou další tekutiny třeba.
Za 1. tím snížíš příjem mléka, které je aktuálně velmi důležité
Za 2. hodně tekutin u miminka může vést k vodní intoxikaci - a fakt nechápu, že v dnešní době tohle ještě někdo doporučuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová