Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj maminky,
je tu některá, která musí ráno budit miminko, myslím teď tak 10.-12. měsíců staré? Z nějakého důvodu - musí se starším do školky, mají nějakou činnost, režim, atd.
A jak to miminko snáší?
Občas jsem musela Míšu budit, když jsme jeli na výlet a museli vyrazit brzo, takže dost nepravidelně, dejme tomu 1× za 14 dní. Snášel a snáší to dobře. Budili jsme třeba v 5,30 a normálně vstává v 8. Jen jsem ho oblíkla, tak zas usnul v sedačce nebo v šátku. A takhle ráno nejedl, jen se nakojil, snídošku si dal až později. Kdyby to ale muselo být každý den, holt by si upravil celý režim, chodil dřív spát atd ![]()
Ahoj,zrovna v pondělí jsme jeli k doktoru,a bála jsem se,že budu muset malého budit,on umí spát i do 9h,ale naštěstí se vzbudil před budíkem.Ale jinak ho nebudím jen proto,aby se dodržel režim(snad jsem to pochopila dobře)
momi33 píše:
Ahoj,zrovna v pondělí jsme jeli k doktoru,a bála jsem se,že budu muset malého budit,on umí spát i do 9h,ale naštěstí se vzbudil před budíkem.Ale jinak ho nebudím jen proto,aby se dodržel režim(snad jsem to pochopila dobře)
Ani ne, to byl jen příklad.
Já teďka budu trochu pracovat a ráno ho budu 4× v týdnu vozit babičce. Vstával do nedávna mezi 6-6:30 a já se radovala, jak to pěkně vychází, protože budeme muset vstávat cca v šest. Jenže jak na potvoru najednou začal spát dýl, takže ho asi budu muset budit.
Tak snad to bude s tou šestou ok.
MaryClementine píše:momi33 píše:Ani ne, to byl jen příklad.
Já teďka budu trochu pracovat a ráno ho budu 4× v týdnu vozit babičce. Vstával do nedávna mezi 6-6:30 a já se radovala, jak to pěkně vychází, protože budeme muset vstávat cca v šest. Jenže jak na potvoru najednou začal spát dýl, takže ho asi budu muset budit.
Hele, za chvilku se bude posouvat čas (31.10) a budeme tak spát „o hodinu dýl“, takže se ti to srovná samo.
MaryClementine píše:momi33 píše:Ani ne, to byl jen příklad.
A babička by nemohla chodit k vám?Moje tchyně chodí taky hlídat-každé ráno dojede ke švagrové,počká,až se malej probudí,a pak jedou,jak jsou zvyklí…
momi33 píše:MaryClementine píše:A babička by nemohla chodit k vám?Moje tchyně chodí taky hlídat-každé ráno dojede ke švagrové,počká,až se malej probudí,a pak jedou,jak jsou zvyklí…momi33 píše:Ani ne, to byl jen příklad.
No ona to má MHD hodinu cesty, takže by musela vstávat před pátou… já jsem jí to nějak ani nenavrhovala, i tak jsem ráda, že na to přistoupila (tchyně, ale fajn ženská
).
Wiolla - Na ten posun jsem zapomněla ![]()
Jinak třeba je to nějakej přechod a zase se srovná a bude vstávat „normálně“ jako už x měsíců
Blbě v noci spí, tak třeba ráno dohání, co já vím. Je to tak poslední týden, deset dnů.
Spíš jsem si říkala, že třeba spousta maminek musí menší budit, protože musí ráno do školky se starším, nemají hlídání a tak a taky to ti prcci zvládají.
MaryClementine píše:momi33 píše:MaryClementine píše:A babička by nemohla chodit k vám?Moje tchyně chodí taky hlídat-každé ráno dojede ke švagrové,počká,až se malej probudí,a pak jedou,jak jsou zvyklí…momi33 píše:Ani ne, to byl jen příklad.
Tak snad to bude s tou šestou ok.…Jinak třeba je to nějakej přechod a zase se srovná a bude vstávat „normálně“ jako už x měsíců
Blbě v noci spí, tak třeba ráno dohání, co já vím. Je to tak poslední týden, deset dnů.
Určitě. Jim se to mění pořád! Kdesi na netu byla taková krásná tabulka, jak mimča a děti spinkají, ale nemůžu najít odkaz…
No,já jen tak trochu na okraj dodám,že minulý týden malej spal ukázkově-budil se nejdřív v 7:45,a odpoledne to krásně zalomil.Tenhle týden by se mi hodilo,aby v tom pokračoval,a ejhle-najednou se budí dřív,a odpoledne nechce spát.Taky jsem si s tím lámala hlavu…
Jinak moje tchýně je taky zlatá ženská,vstává právě ráno před 5h,a jede hlídat.Škoda,že bydlí 200 km daleko ![]()
Já „mám štěstí“ že syn (teď 2 roky) chodí večer spát cca v 19:00 a ráno vstává kolem šesté. Vozím starší dceru do školky, tak mi to vyhovuje. Občas se stane že spí dýl, ale většinou se vzbudí sám když nás slyší v kuchyni. Už dlouho se mi nestalo že bych ho musela budit, ale když to jinak nejde, tak něžně vzbudím ![]()
Tak ja bohuzel nebudim. Oba vstavaji do sesti hodin. No i kdyz jak se ma nekam jet, zarucene spi dlouho.
Nebo ted, kdyz jsme zacali se skolkou, tak starsi vyspava i do sedmi. Mladsi ne, sesta to jisti.
Budim nekdy pres den, kdyz spi moc dlouho, aby usnul v pohode vecer.
Já ráno nemusím budit, přes různá období u mladší jsme se vypracovali k tomu, že mám oba skřivánky - usínají kolem 8 a vstávají kolem půl 7.
Ale občas jsem musela přerušit její nějaký denní spánek - poledne nebo odpoledne a můžu říct, že to protivné dítě mi za to nestálo. Jakákoliv změna režimu a umělý posun ve spánku byl a je doteď pro nás hrozný - dcerka má téměr 2 roky. Posunulo jí to celý režim, usnula například mimo plán pozdě odpoledne, večer nechtěla jít spát, křičela, byla celý den umrčená..
Naštěstí, u nás to bylo z vyjímečného důvodu.
Ano, já občas budím - z různých důvodů, ale tak jednou do týdne určitě. Nemám hlídací babičku, takže potřebuji-li někam ráno já nebo starší dcera, musí Marek také. Buzení snáší naštěstí úplně bez problémů, nebývá protivný, jen mu chvíli trvá, než se rozkouká. Prostě si o něco posune odpolední spánek - jde spát dřív nebo spí déle. Večerní usínání se mu nerozhodí.
kdyz nekdy vyjimecne musim vzbudit, snasi to v pohode a kolikrat lepe, nez kdyz se vzbudi sam. kdyby to bylo pravidelne, urcite mu posunu vecerni spani.