Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
můj drobek si zvykl usínat při kojení a teď neusne jinak než jenom u prsa.Chtěla bych ho to odnaučit,ale nevím jak.Když ho položím do postýlky strašně křičí a dlouho.Mám vydržet a nechat ho?Nebo jak?Předem díky za radu.
Docela aktualni problem. Na strance www.kojeni.net jsou taky rady, jak odnaucit dite uspavani u prsa. Misa si taky zvyknul zaspavat u prsa, uz mi to teda zacinalo vadit, protoze ruku v ruce s tim slo kojeni v noci i 6×. Pred par dny jsem to teda utla s tim, ze jsem ho odpojila od prsa driv, nez uplne zaspal. Nekdy to probiha v pohode, dneska rval 40 minut. Byla jsem u neho, nic nepomahalo, prso jsem odmitla dat, aby si nezvyknul, ze rvanim si dosahne, co chce. Nevim, zda delam dobre, ale je pravda, ze v noci konecne spim i tri hodiny v kuse. Po pul roce ![]()
A jeste odkaz na vise zminene rady
http://www.kojeni.net/databaze.php?…
Tak mi jsme si malého (3m) rozmazlili takhle když byl nemocný. Už je to týden co odnaučuji a pomalu, leč přeci se daří. U kojení ho nenechám usnout, budím ho a když už jen dumlá prostě mu prs vezmu (což se někdy neobejde bez křiku). Pak se ho snažím něčím rozptýlit a ukonejšit a když se uklidní, dám ho do postýlky (zase řev), takže uspávám tak, že sedím u něho tak aby na mě viděl a položím mu ruku na hrudníček a tvářičku a zpívám, tak se ukidní a nakonec usne. Jednou se mu už podařilo usnout i samotnému…je to boj, předtím usínal v postýlce sám.
JInak k tomuto problému je super knížka Dětský spánek v otázkách a odpovědích od J. Waldburgerové a J. Spivackové. Sice je to až od 4m, ale má to něco do sebe a lidi kolem mě, co to zkusili, hlásí po týdnu úspěch.
tak já to jako problém nevidím a ba naopak, vyhovuje mi to (a jemu taky) synovi je 2.5 roku. Kojí se večer při usínání a ráno při probuzení.
tak malýmu je 14 měsíců a je to teprve 3 dny co jsem se rozhodla udělat s usínáním u kojení útrum. Zkoušela jsem to už několikrát, ale řval jak tur a já na to neměla, ho nechat hystericky břečet třeba hodinu.
Ale před třemy dny jsem se rozhodla a prostě ho nechala vyřvat, ne jako je ta Estevil (nebo tak nějak) metoda, že bych odcházela a vracela se, to řval ještě víc. Ale prostě jsem ho dala do postýlky a držela ho za ruku a povídala mu pohádku. Když měl tendence si stoupnout, hned sem ho zase položila. První den řval asi přes půl hodiny, druhý den plakal chvilku a pak už jen dělal že pláče, je to strašná herečka a dneska po pár názacích pláče lehnul a spal.
Ale jak už mi někdo radil, hlavně musí být odhodlaná maminka. Já do středy nebyla a tak to vždycky dopadlo fiaskem.
Přeji pevné nervy a hlavně čím dřív ho to naučíte típ líp. ![]()
presne, tak toto mám doma tiež. Malá zaspáva len pri prsníku, od začiatku odmietala čokolvek v puse okrem prsnika.Neviem, neviem… začinam premyslat čo s tym ! keby niekto poradil ![]()
Pavlínka05 píše:
Ve 2,5letech usínat u kojení mě osobně přijde divné.....
Leeena píše:
Ahoj,můj drobek si zvykl usínat při kojení a teď neusne jinak než jenom u prsa.Chtěla bych ho to odnaučit,ale nevím jak.Když ho položím do postýlky strašně křičí a dlouho.Mám vydržet a nechat ho?Nebo jak?Předem díky za radu.
Tak my jsme usínali u kojení ještě před týdnem a půl… Malýmu je rok a půl… Ale vzhledem k tomu, že v červenci čekáme druhýho prcka a mně už to uspávání u kojení hodně unavovalo a stresovalo mě, že to uspávání stojí jen na mě a nevěděla jsem, jak to pak manžel s malým doma sám zvládne…
Takže jsme to vyřešili tak, že jsme malýmu koupili větší postel a tam začal hned na začátku usínat bez kojení, uspával manžel… A bylo to bez problému… Oba to zvládli parádně. Teď když malej nechce usnout, lehne si do postele, pustíme mu pohádku a on u ní v klidu usne… ![]()
Podle mě u nás hodně pomohlo, že malej bral to, že má novou vlastní postel (do té doby spal dobu s náma, protože v malý postýlce se prostě už nevyspal
) a že se do uspávání zapojil manžel (malej věděl, že od něj mlíko nedostane
)… A taky malej už asi dospěl do stádia, kdy na tom kojení tolik nelpí… ![]()
Osobně bych vyřvat malýho nenechala, to není nic pro mě… ![]()
ahoj u nás to bylo taky tak a pak mi tady na emiminu poradila jedna maminka estivillovu metodu (zakládala jsem na to diskusi-jak odnaučit mimi usínat u prsa) a tak jsme to zkusili (malé bylo v té době půl roku) no a dneska usíná sama v postýlce, někdy usne do 10ti minut, někdy si brumlá, někdy malinko pobrečí, ale prostě max do 20ti min spinká sama ![]()
Tak kdyžtak mrkni na tu moji diskusi a uvidíš, třeba vám to pomůže
Ahoj tak ja mám problém s našim marečkem aky usína u prsa ale když vidím že už nepije jen brumlá tak mu prso vyndáma spí dám ho do postílky a je klid,ale problém je v tom když u prsa nahodou neusne tak je problém.Skoušela jsem ruzne metody ale nikdy jsme to týden nevydrželi protože jakmile ho vložím do postílky řve jak kdyby ho řezali,což je jasný beru to ale když řve 45min a je rudej tak to asi neni taky moc dobrý podle me se moc mekka nebo ja už nevím jak na to tam píšu podle ti metody chodit po intrevaloch3pak5min a postupne každým dne pridavat nejakou minutku,ale když tam přijdu položím ho a stoupne si a řve víc a víc a nevím jestli ho mám nechat berčet díl než30min to si myslím ja že to je moc.když ho vyndam s postílky tak se uklidní a usne do5-10min ale u mě,proste v postílce ne je to tak asi od5měsícu a dnes mu je rok.Do 5měsícu spal krásne v psotílce.poradíte jak pokračoat jestli ho nechat řvát díl nebo ne,jinak byla bych ráda kdyby usínal sám ale na druhou stranu mám rada když je miminko klidné a nemusí řvát tak nevím.dekuji za radu Jaruška a Mareček
Ahoj…my jsme to měli asi podobně jako ostatní maminky…narodila jse mi dcera a už od narození usínala u prsu a dudlík zásadně odmítala..připadalo mi to normální protože jsem nevěděla jaké to může mít následky…měla jsem štěstí že po prvním měsíci začla spávat celou noc…vzbudila se najídlo až kolem 6 ráno a pak jsem krmila přez den po dvou hodinách s tím že když jsem chtěla aby usla musela jsem jí dát prso i když byla najezená…ale po pár týdnech začala často mléko blinkat protože byla přepitá..navíc se v noci začla budit, ne sice hlady ale nejspíš prudkým pohybem nebo když zaštěkal pes a pak už nedokázala znova sama usnout tak jsem ji opět musela dát prso..a ted se v noci budí po dvou hodinách..začala jsem být o trokem a musela jsem každé dvě hodiny být u ní abych jí mohla dát prso a aby usla..ale to mě přestalo bavit. Ted jí jsou 4měsíce a já si řekla dost…přečetla jsem hodně článků o tom že spousta dětí spí u prsu až třeba do dvou let věku a to mě přímo vyděsilo…takže první noc jsem ji dala do postýlky vykoupanou, přebalenou, napapanou a nechala ji tam…asi pul hodiny křičela ale já si toho nevšímala..pak jsem šla za ní a zkusila jí dát dudlíka…ten zezačátku nechtěla tak jsem ji nechala ještě pul hodinky křičet, pak jsem přišla znova a opět jí dala dudlíka a jaká náhoda že si ho naráz s radostí vzala a spokojeně usla…druhý den když jsem ji dávala odpoledne spát zase do postýlky tak řvala už jen pul hodiny a pak si vzala dudlík a usla…a ted po týdnu už ji dám jen do postýlky a bud jí dám dudlík a spí nebo usne i bez nej…samozdrejme ze prez den dudlik nechce…vezme si ho az kdyz jde spat…obcas sice jeste pár minut protestuje ale vi ze ji prso nedam. Sice se v noci porad budi…ale uz jen staci ze ji dam zpatky dudlik a je zase klid ![]()
Milé maminky, dozvěděla jsem se že spousta maminek neví jak přestat s kojením…docela mě viděsilo když mi kamarádka řekla že její 3letý syn pořád vyžaduje mateřské mléko a když mu ho nedá tak křičí a křičí až to nevydrží a opět mu dát prso. Já jsem se dočetla že nejlepší způsob jak přestat s kojením je sbalit si pár věcí a odjet alespon na 3-4dny někam pryč a nechat tatínka popřípadě babičku aby vám dítko pohlídali…přecejenom když to navrhnete tatínkovi asi bude protestovat ale musí to pro vás prostě udělat. Až odjedete tak vaše dítko uvidí že maminka není a že není ani mlíčko a rychle si zvykne na to že to prostě bude od ted jinak. Asi se budete bát a stresovat co se doma děje a budete víc nervozní než váš manžel či přítel ale musíte to vydržet, Navíc když se vám dítko narodilo asi jste taky hned nevěděla jak se o něj starat a musela ste si k němu najít cestu a zjistit jak ho uklidnit jak ho uspat a na to všechno takhle příjde i vaše drahá polovička a navíc se víc sblíží s dítkem…věřte mi funguje to ![]()