Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám dotaz,když byli dcerce dva roky chodila spinkat po obědě a usla pokaždé..od té doby co jí byli tři roky tak mi vůbec nechce spát..nejdřív si povídá a pak začne ječet že chce ven s postýlky.Zkoušela jsem si sní i lehnout a to už vůbec ležet nechce.Když to po hodině vzdám že tam stejně nespí vyndám jí a jdeme ven.Když se přehoupne čtvrtá hodina je pak protivná a ospalá ale stejně by neusla.A to jí ani dávat spát tak pozdě už nechci.Kolem šesté večer jí vykoupu a po večerníčku jde spát a spí celou noc.Bojím se že až půjde do školky nebude tam chtít spinkat dokonce ani ležet..prosím máte někdo s tímto zkušenost??děkuji mooc všem za odpovědi ![]()
No proste asi uz nema tu potrebu spanku,znam spoustu deti,co po obede nespi treba od roka a pul
..ve skolce,podud vim,nejsou deti nuceni spat,dcerka urcite nebude jedina ![]()
ahoj ,mě mlaďas taky nechce spát po obědě jednou jde a druhý den zase ne.Ve školce je pár dětí co určitě jsou taky takový,ale třeba až uvidí ostatní děti tak to bude dělat podle nich.Můj brácha (6) taky doma nespal a ve školce jen ležel nebo dokonce usnul.Nikdo to nechápal.Já se taky obávám že to bude hrůza ve školce,ale uvidíme jak to bude.Máme ještě rok čas než by nastoupil.
no tak doufám že to ve školce bude v pohodě..aby tam třeba nezačla pobíhat
nevadilo by mi kdyby nespala po obědě ale vadí mi že je pak protivná
Starší taky nespí přes den od necelých dvou let a nenaučil se to ani ve školce.
Nemáme problém. Oproti jiným školkám je u nás ve školce odpolední odpočinek krátký. Každé dítě si musí lehnout, poslechne si pohádku - buď čtenou nebo z CD, kdo usne usne, kdo ne, poleží si a za chvíli si může jít ke stolečku hrát. Zase na druhou stranu, nevyžaduju, aby mé dítě nedávali spát vůbec, chvilka tělesného klidu je potřeba.
Je ten typ, který usne před 8 večer a spí asi do půl sedmé do rána. Jsou mu 4 roky. Když byl mladší, tak chodil večer spát ještě dřív.
Maty nespal po obědě od roku a půl
.
Ve školce se minulý rok každý den hlásilo, jestli bude dítě spát nebo jen odpočívat (měli omezenou kapacitu pro „spící“, tak dávali přednost mladším dětem - mezi které patřil i Maty). Já ho automaticky po „domácích zkušenostech“ hlásila mezi „odpočívající“, ale asi po týdnu říkala učitelka, ať ho zkusím dávat spát - že vypadá hodně unaveně. A potvrdilo se. Výsledek je takový, že doma stále po obědě nespí, ale ve školce ano ![]()
To je v poho,moje dcera taky nespí od dvou let po obědě. Ale zato zmizely problémy s večerním usínáním. A taky s nočníma můrama. Byl klid. Prostě už nemá potřebu a navíc má pocit,že by nestihla prozkoumat všechno kolem. ![]()
no když malá uvidí že ostatní děti leží tak snad se taky přidá a pak bude chtít i doma..když se ve dvou letech po obědě vyspala tak to bylo super..byla pak až do večera v klidu a žádné známky ospalosti..