Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
moje taky nechce z postele, budíme na raníček (v 6.45 na jedničce nebo kolem 7.15 na nově). odnesu ji před televizi, během pohádky se probudí, pak se televize nekompromisně vypne a pak už to celkem jde. stane se teda že i při pohádce spí dál, ale vyjimečně.
U nás je ranní buzení taky horor
, v zimě nekompromistě rozsvítím a stáhnu peřinu (jak já to jako dítě nenáviděla.
)
Se školní docházkou mě napadl koupit budík, nějaký hezký, ať si ho dcera vybere sama. Třeba si pak bude připadat jako velká a buzení bude snesitelnější, když jí bude budit budík a ne protivní rodiče. ![]()
A v kolik chodí spát ?! Ráno by to chtělo zavést nějaký příjemný rituál ![]()
Doporučuju dřív vstávat, udělat pohodu a žádné dusno.
My také do školky někdy budíme (má mlíčkový rituál), ale většinou prcek vstává sám, každý den v půl osmé. Ve školce má být v půl deváté.
Jé je, jako u nás. Naštěstí my máme deadline 8:30, ale jak teď chodím do práce, tak se taky snažíme být tam do osmi nejpozději. Školku máme taky za bukem.
Takže budík mi zapípá v 7:00, rozlepím oči a poslechnu si pět minut zprávy, pak začneme budit ty tuhý veky kolem, přeneseme je do pokoje, kde jim pustím pohádku na nově, během níž je oblékám (staršího povzbuzuju
) a nabízím snídani. Většinou to ale dopadne tak, že během pohádky nic nestihnou, ale já se zatím aspoň trochu zkrášlím v koupelně.
Takže jsme na cca 7:25 a rychle snídáme, bohužel většinou za pochodu (kuličky, piškoty, rohlík
), kluci naštěstí ráno nemívají hlad, ale něco do nich nacpat chci.
No a pak tak kolem 7:40 už to dokopáváme ke dveřím, kluci jsou protivní a děěěěsně pomalí, ale jde to.
Bohužel každý den je to stejné, i když každý den říkám, že zítra musíme vstát dřív!!!!!!!!!!!!! ![]()
Jo a jít spát dřív nehrozí, Ondra spává ve školce, takže večer absolutně nezabírá a v půl desátý ještě vyvolává z postele.
M.
U nás taky vstávání nic moc, posunula jsem budíček na sedmou, cca v osm by měl být vypravený v předsíni. Když jsem budila později, nestíhali jsme klidnou snídani a bylo to dost na nervy - znáte to, ne, obléct si tričko může zabrat i 10 minut.
![]()
Jednu dobu bylo taky ráno těžké dostat malého z postele a dost se mi osvědčilo dát do pokojíčku mobil se zapnutou melodií jako budíček a jít budit tak o 5-10 minut později. Už byl aspoň trochu probraný a všechno šlo snáze. ![]()
jo mně taky ráno štvalo že dítě v polospánku nic nesní, tak ji dávám do školky v osm bez snídaně - já hned po ránu taky nemám na nic hlad a sváča je ve školce kolem 8.20
Tak koukám, že je to všude skoro stejné. Náš Davídek teda chodí spát ve 21hod, protože když spí ve školce, tak prostě dřív neusne a ráno ho z postele musím páčit. Budíka mám na 7hod a vstanu, udělám malý mlíčko, připravým snídani a jdu na buzení, nejdřív ho pohladím a trochu polochtám a šeptám mu, aby vstával že musíme do školky a takový bláboly, on se sice otočí, že chce ještě spát, tak si k němu lehnu, až ho probudím a on vstane, někdy je to hned a někdy ho doluju ještě v 7:45
Školku máme za bytovkou, tak jsme tam hned a někdy jdeme bez snídaně, stejně v 8:30 mají svačinu, akorát mě štve že musím každé ráno tahat ven Lucinku ![]()
Já a brácha, když jsme byli malý, tak jsem doma vypili jen kakao a snídali až ve školce (svačinku). Když nám dávala mamk adoma snídani, tak už jsme ve školce jíst nechtěli. Ono hrnek kakaa docela zasytí. Akorát já z toho mám blbý návyk dodnes a nemůžu hned po probuzení jíst (max. jogurt), takže i teď snídám až v práci.
Ahoj,
já budím Anetku už v 5hod ráno,chodíme s manžou oba do práce od 6hod.Je ve školce první a vstávání teda taky nic moc.Vstane teda, pak hygiena a oblíkne se,ale je mrztutá a unavená a má blbou náladu. Únava ji provází celý den, a bohužel až bude chodit do školy,tak jsem zvědavá,jak se bude soustředit.Jíst po ránu nic nechce, tak jí dám sebou nějakou sušenku a bonbon do kapsy abysme nešly aspoň s brekem.
Andrea.
Určitě se to odnaučit dá. Pomalu, zavést budík.. My to teda máme spíš naopak, dcera se do školky vypravuje sama kromě česání, takže má budík a když je oblečená tak dojde pro nás já abych jí šla učesat a táta aby jí odvezl
Od budíku je za 20 min připravená k odchodu. Ještě teda aby se sama učesala a může do školy ![]()
Andruš píše:
Ahoj,
já budím Anetku už v 5hod ráno,chodíme s manžou oba do práce od 6hod.Je ve školce první a vstávání teda taky nic moc.Vstane teda, pak hygiena a oblíkne se,ale je mrztutá a unavená a má blbou náladu. Únava ji provází celý den, a bohužel až bude chodit do školy,tak jsem zvědavá,jak se bude soustředit.Jíst po ránu nic nechce, tak jí dám sebou nějakou sušenku a bonbon do kapsy abysme nešly aspoň s brekem.
Andrea.
To znám,když jsem ještě chodila do práce,malá vstávala ve čtvrt na šest,bylo mi jí chudinky tak strašně líto
no jo co dělat když to jinak nejde ![]()
Ty brďo, čtvrt na šest je teda mazec! Ale co se dá dělat, že jo? U nás je školka od půl sedmý, tak nevím, jak bych to dělala, kdybych pracovala od šesti ![]()
Jo a fakt máte někde sváču už v 8:30? U nás je v půl desátý, pak se jde ven. Kdyby měli kluci sváču hned takhle po příchodu, tak je teda jíst nenutím, ale do té naší by měli hlad.
M.
Ahoj,ráda bych se zeptala jak jsou na tom vaše ratolesti se vzáváním do školky.Malá vstává kolem půl 8 školku máme zaplať bůh téměř u baráku,protože ve školce musí být do 8,ale to je při buzení vztekáního,je protivná agresivní,kolikrát jí budíme od sedmi hodin snad půl hodiny a musíme jí vynést z pelechu v náručí,pak je děsnej problém s oblíkáním se zubama a se vším,oblečení na kterém jsme se večer schodly je samozřejmě špatný atd.Jsem na MD a zatím má možnost jí vodit manžel,ale od září jde do školy a to už s ní budu chodit já,neumím si představit jak to budu řešit,jestli lítat kolem prcka,nebo tahat holku za nohu z postele
Dá se to nějak odnaučit?Bude muset vstávat ještě mnohem dřív,od malička nesnáší když jí někdo budí,to má bohužel po mě,ale ješte v horším provedení