Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zvláštní dotaz co?
Syna 5,5let mi v pondělí vraceli ze školky s tím že tam odmítá jíst a hrát si, stěžuje si na bolesti končetin, hlavy.Ok jasný začátek chřipky, zůstal doma. Doma byl v pohodě, jen měl malinko zvýšenou teplotu ale jinak OK,nemá rýmu, kašel nic. Včera byl doma a byl úplně OK! Normálně jedl, hrál si odpoledne na hřišti úplně v pohodě, za celý den si na nic nestěžoval. Dnes šel normálně do školky a teď mi volala učitelka že si pro něj mám zas přijít že se opakuje situace z pondělka. Co s ním? Může mu fakt něco být, nebo se mu jen nechce být ve školce?
Ještě perlička od pondělí máme nově satelit s nepřetržitým vysíláním MINIMAX -animáci celý den. Ale v pondělí to NEVĚDĚL ![]()
Je to lenora spojená s Minimaxem, nebo něco vážnějšího? Jsem fakt na vážkách jestli na nás něco nezkouší, ale zas nerada bych něco zanedbala
Jdu pro něj takže teď tu nebudu, ale budu vděčná za každou radu bo každá rada drahá
![]()
Teď řádí kdeco. Přesně, co popisuješ měl můj přítel 14 dní (až na tem MInimax
). Přišel z práce, úplně grogy. Teplota max 37,2, ale vyřízenej. K večeru byl úplně v poho. Za pár hodin zase jako tělo bez duše. A takhle to šlo fakt těch 14 dní. Žádná rýma, kašel, teplota - nic.
Takže si nemyslím, že by simuloval. I když kvůli Minimaxu? ![]()
Lacenko,
nevím, jestli si takové dítě uvědomuje, že může bolest a nevolnost filmovat
![]()
Nemá ve školce nějaké problémy? Syn byl ve školce v pohodě a potom najednou přišlo období, kdy byl takový nesvůj, často si stěžoval na bolesti hlavičky a bříška. Doma byl v pohodě, ale jakmile šel do školky, tak se to opakovalo. Byli jsme u několika doktorů, vše v pořádku. Nakonec se zjistilo, že je to psychické. Ve školce byl jeden malý „terorista“, který si vzal na paškál zrovna mého drobka
. Poté si i učitelka uvědomila, že se mu můj synek vyhýbá, zatím co on syna neustále vyhledával… Po pár týdnech chlapec terorista přestal do školky chodit, a od té doby byl můj syn naprosto v pohodě.
Ale nebýt mého pátrání, tak bych nevěděla, co je příčinou synových problémů. Zkus se trošku poptat ve školce, učitelek, synka… Nenásilně, ale cíleně ![]()
Lacenko řeším něco podobného.
V pondělí mi princezna šla do školky po skoro 3 týdnech co jsme se plácali s příušnicema a pak jsem je nechávala ještě po atb.„vzpamatovat“ a v pondělí šli.
JENŽE!!!!! (jo Sabinka hrozně ráda chodí do školky,ale teď) ![]()
V pondělí už když jsem pro ní šla tak učitelka řiká že Sabinka nějak divně pokašlává
no řikám ale doktorka jim ještě pro jistotu brala v pátek krev a prohlídla je než půjdou zpět do školky a vše bylo OK.
No a včera ráno Sabi: Maminko ale mě bolí hrozně v krku
,no ale šla.
Dnes ráno opět a začala hucat,a já fakt nevim to už jako zase bude marod,nebo to trochu hraje
![]()
Každopádně jsem ti nepomohla,ale nejsi v tom sama
![]()
Těžko říct, jak je to zrovna u tvého malého (abys něco nepodcenila), ale upřímně si myslím, že může simulovat.
Mému malému je teprve něco málo přes 2 roky a už mě taky „šidí“. Hlásí: „Bolí bříško“, protože ví, že na to budu vždy reagovat (přestanu ho zahánět do postele, polevím v úklidu hraček, abych se ho vyptávala, zda doopravdy atd.). To stejné zjistil např. s hláškou: „Čůrat“. Teď to dělá večer po uložení, že vyleze z postele, já hudruju, ať se hned vrátí a co se tady courá, ale po téhle jeho hlášce ho vždy vyslechnu, vezmu na záchod a zkoušíme - prostě ví, že to spinkání tím oddálí.
Takže podle mě v 5,5 letech šidit může. Třeba i nevědomky. Ale jestli to tak opravdu je a nebo na něj „něco leze“, těžko říct. To budeš muset odhalit sama… ![]()
Lacenko
prvne bych zjistila, zda mu neco opravdu neni (klidne vzit k dr. at ho celyho prohlidne). Jestli mel teplotu, muze to byt neco co se ho drzi a neprojevuje nejak vyrazne.
Ale simulovat klidne muze. Nestalo se ve skolce neco, proc tam nechce? Zkus se poptat ucitelky, z ditka malokdy neco dostanes.
Resila jsem to samy loni na konci roku s Tadeasem. Nechtel do skolky, vymyslel si ze ho boli bricho, ruka, cokoli aby tam nemusel. Nakonec z toho vylezlo (tyden trvalo nez jsem to z nej vypacila), ze ho sikanuji dva chlapecci ve tride… Zasla jsem za ucitelkou a vse se v pohode vyresilo.
díky za reakce
šikana ve školce naštěstí nepřipadá v úvahu, máme školku malou 15dětí a je tam nejstarší kluk. Krom toho tam chodí i s bráchou takže to by prasklo velice rychle.
Když jsem pro něho přišla byl docela bledej v obličeji, ale barva se mu vrátila docela rychle když zjistil že jde domů. Už před školkou se ptal jestli mu doma pustím minimax a když se dověděl že jako nemocný musí ležet v postýlce tak je značně otráven
Nicméně teď leží v posýlce poslouchá CD a mám v plánu ho tam nechat do doby než půjdem do školky pro Tomíka. Protože si stěžuje na bolest bříška uvařila jsem mu černý čaj a k obědu dostane piškoty(rohlíky nemáme
) a uvidíme jak mu bude zítra
Ze školky jsem ho odhlásila, ale jestli mu doma bude dobře a v pondělí se mu ve školce zas udělá nevolno tak fakt nevím ![]()
Z ničeho jsem ho samozřejmě neobvinila a zatím jsem teda ochotna věřit že mu není dobře, ale vím jak já když jsem byla malá…
Mám ségru, jsme dvojčata a jakmile ona onemocněla tak mě se dost výrazně udělalo téměř okamžitě taky zle abych nemusela do školy a dostávalo se mi taky výhod plynoucích z „nemoci“ Je to sice hnus, ale veřejně to na sebe fakt prásknu že jsem byla dost vypočítavá a občas i dobrá herečka. Ale byla jsem malinko starší, tak kdoví ![]()
Mno upřímně kdyby simuloval tak by to pro mě byla asi ta lepší varianta
Když tak pročítám ty různý prázdný náruče kdy zničeho nic, z minuty na minutu je dítě v ohrožení života, aniž má jakékoli příznaky nemoci, tak mám fakt reálnej strach abych něco nepodcenila.m Hlavně ať je zdravý.
tak dneska už opět řádí jak černá ruka, po nemoci ani vidu ani slechu
No doufám že se ta školkovská nevolnost nebude opakovat
![]()
Tterka za mě napsala to, co mně včera v první moment napadlo. Ale tak mě napadá - nepoužívá třeba některá paní učitelka ve školce nějaký výrazný parfém? Není mu třeba zle z něčeho takového? Podobně můžou fungovat i všelijaké suché květy (slaměnky atd.), aromatizovaný vosk ve svíčkách atd. Třeba je tam ve školce něco, na co je citlivý…
Já mám taky dvakrát ročně (na jaře a na podzim…) problém s čichovýma podnětama. A to jsem prošel i fabrikou, kde se k praní od oleje používal perchlóretylén. Kdo ten sajrajt znáte, tak víte, co to je… A niv mně to tehdy nedělalo. Až dneska.
Ještě mě tak napadá - nenatírali tam okna? Nemalovali stěny? Neleštili parkety nějakým umělým voskem?
Ahoj, dcera má necelých 5 let, vždy byla akční veselá povaha. Asi před týdnem začala vždy večer stěžovat na bolení bříška. Nechala jsem ji doma. Přes den v pohodě, nic jí nebylo a kolem 18.hod to vždy začalo. Bez teploty, jen to bříško. Další večer se kroutila, že bříško bolí hodně, ale nakonec usla. Ráno jsem ji raději vzala k doktorovi, který ji břicho zlehka prohmatal a řekl, že se nejspíš něčeho přejedla a ať si dáme pár dní dietu + probiotika.
Situace se ale stále opakuje a už to trvá týden. Jen večer, Přes den je v pohodě.
Stolici má pravidelnou a tuhou, ale někdy před kakáním říká, že ji bolí břicho.
A včera zase přišla pro změnu s tím, že ji bolí v krku a na hrudníku a svědí kůže na celém těle.
Dneska opět vyrážím k doktorovi, ale zajímalo by mě, jestli si takto malé dítě nuže bolest a další zdravotní problémy vymýšlet nebo je na to ještě malá. A případně o co by mohlo jít. Malá nemůže laktózu, což dodržujeme striktně.
Podle mě se jí nechce do školky. Buď jí to tam jen nebaví, nebo se tam něco děje. A ano, vymyslet si to může.
Muze, ale to bych brala jako posledni moznost.
Pokud tvrdi, ze ji boli v krku, tak pocitam, ze tam doktor nejake zarudnuti a podobne prece jen uvidi.
@Anonymní píše: Více
Tak si s ní o tom popovídej, jestli nechce do školky, co ji tam vadí atd. Vymyslet si určitě může i takhle malé dítě, ale je to trochu divné, ty musíš vědět jestli k tomu má důvody, proč nechce do školky.