Pedagogicko-psychologická poradna - preventivně

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1078
3.2.11 14:38

Peda.psych.poradna - preventivně

Chtěla bych poprosit o radu. Dcera téměř 6 let, chodíme na logopedii, je přijata do první třídy od září. Jinak šikovná, u zápisu jsme bylo pochválení, učitelka ze školky říká taktéž , že je chytrá, šikovná, rozvinuté sociální cítění. Objednala jsem ji na vyšetření školní zralosti do PPP, měli bychom tam jít v dubnu. Chtěla bych vědět, jestli má v něčem slabiny, abychom to mohli dopilovat do září. Ale včera jsem se někde dočetla, že to není dobré, že se to potom potáhne s dcerkou, že byla v PPP a budou s ní zacházet jako s nějakou zaostalou - to je prosím citace jednoho názoru. Můžete mi napsat prosím svůj názor či zkušenost?
Moc děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1283
3.2.11 14:41

já sama byla před zápisem do školy taky v PPP. jsem nevyhraněný pravák-levák. přestože mě naučili psát pravou, tak řadu věcí dělám dodnes levou a pravou je ani neumím. nikdy jsem neměla pocit, že by se návštěva PPP se mnou nějak vlekla. ale pravda bylo to před téměř 30 lety.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
3.2.11 14:51

Já nechápu proč chcete do té poradny? Je dcera v něčem slabší? U zápisu jí pochválili. Vám jako rodičům se zdá v něčem pozadu? Logopedovi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2566
3.2.11 14:52

Ahoj, já teda nevím, ale jestli jdete do PPP z vlastní vůle, tak posudek který dostanete je jen pro vaší informaci a nikde ve škole ho ukazovat nemusíte, pokud ho tedy nevyužijete ze stran nějakých problémů. Nebo se mýlím??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5532
3.2.11 14:54

Moc se v téhle problematice neorientuji. Ale přeci jen mi připadá trošku zbytečné chodit do PPP a v případě, že by bylo potřeba něco vypilovat, dítě i sebe stresovat.
Nevím, jak je to u vás ve školce. Ale u nás měli předškoláci tzv. Klub předškoláků. Docházela tam učitelka ze základní školy, dělala s dětmi různá cvičení. Tam si udělala obrázek o tom, jak jsou děti zdatné. Pokud viděla problém, tak rodičům PPP doporučila. Ale byly to většinou děti problémové, neschopné být v klidu, udržet pozornost…
On je pro dítě přechod ze školky do školy dost náročný. Můj prcek byl ze školy vyjukaný, bylo toho na něj moc. V říjnu si mě dokonce zavolala paní učitelka, že je Marťa pozadu, neumí písmenka, nejde mu psaní… Prostě začátek roku. Doma jsem to nehrotila. Trénovali jsme doma po vyučování, prcek za pár týdnů dozrál do školní „způsobilosti“. Během pár týdnů se naučil hezky číst, píše přiměřeně (disgrafie) - ale hodně se snaží. Na vysvědčení měl samé jedničky, tak měl radost a teďka se chce učit ještě více, aby je měl i na konci roku…

Být tebou, tak bych se na PPP vybodla a nechala malou, ať si k tomu projde sama podle svého tempa…

Ale ráda si přečtu i jiné názory. Třeba se mýlím…  :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1078
3.2.11 14:59

Hanulínek: ono se u nás chodí do ppp k tomu psychologovi, který má poté na starost i danou školu, takže mě názor člověk, že se to s ní potáhne trošku vyvedl z míry
jinak holka pozornost udrží, tužku drží dobře, úkoly předškoláka v těch různých knihách a sešitech chápe a udělá dobře, vše dělá pravou a nikdy neměla tendence to dělat levou, manžel je levák, takže jsme ji nikdy neurčovali, co do které ruky chytat, jen jsme na začátku upravovali držení tužky, u zápisu byla pochválena, tak mě i po včerejšku právě napadlo, aby to pro ni a pro mě nebyl zbytečně stres z toho, co nám v ppp řeknou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17026
3.2.11 15:02

ivulka-to mi prijde uplne scestne,ze by se s ni zachazelo jako se zaostalou..tohle jsem myslela,ze uz je daaaavno pryc,takovy pristup k psychologum.
Ja do PPP dobrovolne loni na vlastni zadost taky sla.Syn je totiz narozn v pulce srpna a ac ve skole ho hodne chteli,ja ho do skoli dat chtela,chtela jsem i objektivni nazor odbornika.
PPP neni zadne hanlive misto ani nazor psychologa neni zadna ostuda,ve skole s tim pracuji uplne normalne,spousta skol ma i sveho vlastniho psychologa(treba ta nase).
Pokud potrebujes v necem poradit,ci dostat objektivni nazor,treba potrebuje dcera urcit lateritu,potvrdit zralost,kurz grafomotoriky ci co ja vim co,neni vubec nic spatneho na tom,kdyz tam s ni zajdes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2566
3.2.11 15:05
ivulka píše:
Hanulínek: ono se u nás chodí do ppp k tomu psychologovi, který má poté na starost i danou školu, takže mě názor člověk, že se to s ní potáhne trošku vyvedl z míry
jinak holka pozornost udrží, tužku drží dobře, úkoly předškoláka v těch různých knihách a sešitech chápe a udělá dobře, vše dělá pravou a nikdy neměla tendence to dělat levou, manžel je levák, takže jsme ji nikdy neurčovali, co do které ruky chytat, jen jsme na začátku upravovali držení tužky, u zápisu byla pochválena, tak mě i po včerejšku právě napadlo, aby to pro ni a pro mě nebyl zbytečně stres z toho, co nám v ppp řeknou

No tak to bych se na nějakou PPP vyprdla.
Ale pokud vím, tak i psycholog je lékař a ten MUSÍ dodržovat lékařské tajemství, takže pokud o posudek nepožádala škola, nesmí jí nic sdělovat.
Samozř. pokud o posudek či vyjádření žádá škola sama- je to jiné.
Asi bych dceru nestresovala a o návštěvě PPP bych uvažovala v okamžiku nějakých potíží ve škole.
Jestli je tak šikovná, určitě to zvládne ona i Vy bez nějakých potíží. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5044
3.2.11 15:16

Ahoj, upozorňuji, že vyšetření v PPP trvá asi hodinu a půl a je pro dítě docela vyčerpávající. My jsme tam byli loni na podzim a Matyáš byl potom dost unavený.
Jinak tam podepisuješ papír, jestli chceš poslat zprávu i do školky nebo jestli ji budou posílat pouze tobě.
Pokud je ale dcerka v pohodě a při zápisu, popř. ve školce nedoporučili vyšetření nebo odklad, tak bych ji poradnou netrápila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
3.2.11 15:21
Hanulínek píše:
neurčovali, co do které ruky chytat, jen jsme na
Ale pokud vím, tak i psycholog je lékař a ten MUSÍ dodržovat lékařské tajemství, takže pokud o posudek nepožádala škola, nesmí jí nic sdělovat.
Samozř. pokud o posudek či vyjádření žádá škola sama- je to jiné.

Lékař není, ale i tak jsou výsledky vyšetření důvěrné a záleží jen na rodičích/zákonných zástupcích, koho s nimi seznámí - ať už dal podnět k vyšetření kdokoli (btw, škola může požádat o vyšetření, tzn. nabídnout zprostředkování, ale rodiče nemusí souhlasit, nebo mohou souhlasit, ale nemusí pak škole výsledky předat ani nemusí v PPP souhlasit se zasláním kopie výsledků vyšetření do školy).

Jinak nerozumím důvodu, proč do PPP, když nežádáte odklad a dcera nemá žádný problém. Na PPP není nic špatného ani deklasujícího, jen jsou dost vytížení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jjelena
3.2.11 20:10

Ahoj, odpovídám jako nezkušená budoucí matka předškoláka - čeká nás to příští rok. Ale asi by mě nenapadlo dceru vodit do PPP, když by to nebylo nutný. Myslím, že to pro dítě je zbytečný stres a trochu mi přijde, že když nad tím vůbec uvažuješ, tak máš o dceři nějaký pochybnosti. To se tě ale nechci nijak dotknout. Ale v tom případě bych se poradila nejdřív s pediatričkou nebo učitelkou ze školky.

• Citovat
  • Upravit
1837
3.2.11 22:37

Hele ivulko,
jsem učitelka - a řikam Ti - NE.
Nechoď tam s ní.
„Pilovat“ nic netřeba, pokud nemáš sama pocit, že by se nějak bála školy, nebo nedokázala vyloženě posedět… kašli na to.

Já Ti teda osobní zkušenost s poradnami nemůžu napsat na plná ústa. To bych musela pár z nich urazit.
Ani bych snad neřekla, že by se to potom „s ní táhlo“ - ale oni tadyty paní rády kopou tam, kde není voda.
Za sebe říkám - ani náhodou.
Až kdyby se náhodou projevil nějaký problém jako dyslexie atd… (ale bacha.. oni to občas rádi píšou, i když to není… no prostě… ale to nebude určitě tvůj případ).

Když jsem potřebovala se svojí vlastní dcerou něco vyřešit po psychologické stránce, vyhledala jsem klinického psychologa.
A ty pedagogické věci - to nech až pro případ, že se něco objeví. Jinak - NE.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
13.2.11 23:05

Ivulko, tak já mám naprosto opačný názor než ostatní.

Návštěvu PPP dnes snad nikdo za známku zaostalosti považovat nebude- to snad ani není možné, to zní jako z generace našich rodičů,přinejmenším. To dokáže ještě dneska někdo vyslovit? Ke všemu výsledky mám ten dojem nemusíš nikomu sdělovat a o návštěvě se zmiňovat, psycholog by si to měl nechat pro sebe.

Jinak 100% bych souhlasila s tvým přístupem - „…nevidím žádný problém, mám skvělou šikovnou holčičku, ale nechci nic zanedbat a chci se poradit s odborníkem, jestli přeci jen nemá nějaké slabé místo a kdyžtak na něm PŘEDEM, než jí začne dělat problémy ve škole zapracovat…“. Psycholožky v PPP určitě poznají v určitých oblastech mnohem víc než kterýkoliv rodič, je to jejich práce a těch dětí viděly už tisíce, kdežto každá z nás jich hlouběji zná pár a některé věci v běžném životě nezjistíš nebo si nedáš dohromady.

Já byla v PPP se starší dcerou, vyšetření bylo dlouhé, ale nijak vyčerpávající (4hodinová výuka ve škole je únavnější) a měla jsem z něj vynikající dojem, paní psycholožka dcerku skutečně „otypla“ a všimla si i některých věcí, které já jsem nezaregistrovala, nebo mně nepřišly, protože jsem právě neměla to porovnání s vrstevníky.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5532
14.12.12 14:11

Výsledky screeningového vyšetření - ve školce

Ahoj mamči, já už fakt asi vyrostu, mám nervy v kýbli :zed: :zed: :zed:.
Mám doma pětiletou předškolačku, jíž ve školce na začátku října dělali screeningové vyšetření paní psycholožky z PPP (to vyšetření trvalo 20 minut). Do dneška jsem čekala na výsledky vyšetření. Je tam tabulka
„Vaše dítě splnilo nároky screeningového vyšetření v oblasti“:
Sluchové a zrakové vnímání - NE,
Grafomotorika, řeč - ČÁSTEČNĚ ( s poznámkou: neumí Ř - chodíme na logopedii, na grafomotoriku chodíme a paní učitelka ji chválí, jak je na svůj věk šikovná a prý má perfektní držení pera - podle psycholožky špatné :think: ),
Matematické představy - ČÁSTEČNĚ (s poznámkou: neumí sčítat 8o 8o 8o ), Pracovní zralost (motivace, chápání instrukcí, pozornost, snaha) - ČÁSTEČNĚ, Emoční zralost - ČÁSTEČNĚ,
Sociální zralost - ANO

Doporučují cvičit oslabenou oblast (logopedie a grafomotorika - což děláme), hlubší vyšetření školní zralosti v PPP, konzultaci s psychologem v MŠ - ta bude až v polovině ledna…

Tak na tohle jsem prosím čekala 2 měsíce a nechápu z toho absolutně vůbec nic. Závěr žádný, jen nakopírovaný obecný profil prvňáka. Posezení s psycholožkou (na 15 minut :zed:) tedy bude v polovině ledna - kdy už je i zápis do školy, potom ještě to dvouhodinové hlubší vyšetření v PPP, na které je čekací doba 3 měsíce - takže nejdříve v dubnu, protože nejdříve musím absolvovat v té školce a potom až objednání do PPP.
Fakt nechápu, co si o tom mám myslet. Kristýnku chválí jak logopedka, tak i grafomotorička, stejně tak učitelky ve školce - znají jí podstatně déle než psycholožka, která ji viděla pár minut…
Mám z toho fakt nervy na pochodu, z toho vyšetření mám pocit, že je naše malá připravená jen tak napůl… Dcera už se do školy těší, má vybranou aktovku, penál, dneska ráno ještě posílala Ježíškovi dopis, že mu zapomněla napsat o desky na sešity…
Mám strach, že nám v PPP doporučí odklad, protože dcera je červencová a každý mi tvrdí, že na školu je brzy. Jenže jí by to zklamalo a mě asi také, protože s odkladem vůbec nepočítáme. Ve středu jsem dostala ve školce arch se šesti básničkami, které se děti učily, když tam dcerka pár dní nebyla, tak aby se je pokusila doučit do vánoční besídky, a ona už tří umí, takže si myslím, že i paměť jí slouží dobře… Jsem z toho fakt na prášky. Máte někdo zkušenosti s PPP nebo nějakou radu, případně typ, jak se mám uklidnit??? (Alkohol prosím nedoporučujte, sice bych ho potřebovala, ale jsem abstinent :lol: :lol: :lol: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21991
14.12.12 14:24

Upřímně řečeno, já jsem vůbec nepochopila, za prvé, z jakého důvodu jste na toto vyšetření šli? Proto, že je dcera červencová?

Za druhé, nerozumím, co Tě tak rozběsnilo… nevidím tam nějaký zásadní problém, kvůli kterému by bylo potřeba doporučovat odklad… ani tam doporučení odkladu nečtu. :think:

Možná po vychladnutí popsat situaci trošku klidněji???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí