Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Kliiidek, me ta PPP občas taky dojímá, dítě neznají, ale za 15 min jsou schopní dělat nějaké závěry
![]()
brala bch to pouze jako ukazatel, kde se máte zaměřit ![]()
opravdu bud klidna, pokud i p. uč. nevidí nějaké velké problémy
@BohunkaP
To bylo vyšetření v rámci školky, u nás to dělají vždycky předškolákům ![]()
Rozběsněná nejsem - vlastně trošku jo, protože čekací doba dost šílená a závěr je, že si na závěr ještě pár měsíců počkám…
Spíše mě zarazilo to doporučené „hlubší vyšetření školní zralosti v PPP“, které chtějí jen po některých dětech… Navíc mě tedy zarazila ta nutnost grafomotorického kurzu, jelikož nám paní učitelka na grafomotorice řekla, že už malá v podstatě všechno umí a pomalu už tam ani nemusíme chodit… No, a prostě nechápu ty výsledky - u téměř všeho má částečně, sluchové a zrakové vnímání - NE, to mě dost rozsekalo, protože má dobrou prostorovou orientaci, hledá rozdíly v obrázcích, odlišuje rozdílné věci, tvary, skládá puzzle, stavebnice, vytleskává do rytmu, rozlišuje zvuky, umí určit hlásku, kterou začíná a končí slovo… Prostě nevím, co s ní mám dělat, aby tedy byla jakoby zralá do té školy. Nebo jestli fakt stačí jen ta částečná zralost… No, jsem z toho jelen
@tterka, no ale nic z toho absolvovat nemusíte, pokud nechceš, ne? Pochopila jsem to jako doporučení, ne jako nutnost… Nedá se to prostě hodit za hlavu? Copak červencové děti potřebují nějaká doporučení? Ty přece nastupují do první třídy normálně - jen pokud by rodiče nechtěli a žádali odklad, tak by museli toto všechno absolvovat. A Ty odklad nechceš, jestli tomu správně rozumím…
Jinak, tahle vyšetření jsou vždycky ošemetná, protože se hodnotí dítě po dvaceti minutách sezení… to se toho příliš nepozná. Něco jiného je dlouhodobá spolupráce s psychologem, který si dítě v průběhu více konzultací prohlédne, otipuje. Tohle je takové „vlk se nažral a koza zůstala celá“. O ničem zásadním to nevypovídá.
Zkušenosti s PPP odvedle: srpnový chlapeček, trochu huhňal, tak matku nahnali… Tak šla. Závěr: vše ok, není důvod k odkladu. OK.
Nástup do školy, chlapeček nějak nesoustředěný atp. PPP, závěr: nezralý pro vstup do školy. To jste s ním nikde nebyla (na vyš.) když je v srpnu (a…nevímco všechno).
Byla.
Jo a kde.
V PPP.
A prosím vás, kterej b.bec vám doporučil dát ho do školy, když je absolutně nezralej?
Tady vy…
No comment.
Chlapeče je nadprůměrně inteligentní, ve třídě se nudil, huhňá podnes. První třídu zvládl v poho.
Asi tak.
Mně tedy na závěru nepřijde nic neprekvapujiciho. Chápu to tak, ze dcerku testovali ve věku 5 a kousek, tak je logické, že ještě na nástup do školy úplně zralá nebyla. K zápisu normálně jdete, do PPP v dubnu jít můžete nebo třeba vyhodnotis, že to nutné není, protože za ten cca půlrok logicky o něco vyzraje. Jestli se ti chce, tak oblasti, kde není hodnocena jako zralá, trénujte. Nevidím žádný důvod, proč se stresovat ![]()
U nas se taky delaji testy zralosti ve skolce, ale priznam se, ze pokud by moje dite nemelo zadny problem a nekdo mi po 20 mintovem zkouseni rekl, ze moje dite neumi to a to a to… tak bych si o tom myslela sve. Nechapu, jak muze nekdo po 20 minutach poznat jake dite doopravdy je…
. Pokud mas ty pocit, ze je holcicka v pohode, tak na to prd.
Prusvih spis je, pokud tam ten problem opravdu je a maminka si ho nechce pripustit, to mi prijde horsi
.
Jinak vseobecne mi prijde, ze vetsina logopedu, psychologu jdou od extremu k extremu, bud je dite totalne blbe anebo totalne genialni
. A co tak zjistuji, tak vetsina deti jsou dle psycho nadprumerne inteligentni coz mi vnasi do hlavy myslenku, jaktoze u nas ve skole bylo vice tech „horsich“ nez tech chytrych…
. Tech nadprumerne chytrych bylo tak 5 a zbytek prumer a podprumer
. Dneska v tech skolach budou asi sedet dle psychologu jeden genius vedle druheho ![]()
Omlouvam se z anonym, ale rodinne udaje.
Prosim, nevite nekdo co obnasi komplexni vysetreni z poradny?
Dite jde po roce na prezkouseni, nikdo mi nerekl ceho, jsme objednani na dva terminy a bude tam hodinu a pul pokazde, pocitam ze ja tam s nim byt nemuzu, abych pripadne slysela o cem je prezkouseni.
Nemam v planu jej nejak pripravovat, jen abych vedela o co tam jde.
A druhy dotaz, nevite, prosim kdyz je dite na alternativnim vzdelani/domaci forma/ musi kazdy rok se obnovovat doporuceni ci nedoruceni z poradny?