Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, všechny vás zdravím a budu ráda za vaše názory.
Mám 3,8letou dceru a 14měsíčního kluka. Jsem na mateřské a snažím se k oběma dětem chovat stejně.Dcera už je samostatnější, je šikovná, stále usměvavá,ale celkem dost žárlí na syna,což jsme samozřejmě jako rodiče tušili, jen jsme doufali, že to nebude tak dlouho. Dcera Verča na druhou stranu Matyáše vyhledává,chce si s ním hrát,povídat jenže Matyáš o to ještě moc nestojí,přeci jen, je ještě malej. Už několikrát jsem Verunce vynadala, že chce klukovi ublížit, to že ho štípne, občas kopne,ale naposledy si vzala hřeben na panenku,že ho píchne do očička, ihend jsem jí vynadala, a ona se rozbrečela, že už bude hodná, a že nezlobí, bojí se, totiž, že přijde čert. Někdy mám strach jestli to zvládám dobře, prarodiče říkají, že potřebuje tvrdou ruku,ne jí nadávat nebo na ní křičet, snažit se jí domluvit a v případě neposlechu dát na zadeček,bohužel někdy na té dětské tvářičce vidím hněv a vztek,je mi jí líto,přitom na druhou stranu, ona se opravdu snaží protěžovat a nechce ustoupit, třeba řekne já chci, podej mi to.....musíme jí několikrát napomenout, že se říká děkuji a nebo prosím prosím…manžel občas,když už opravdu neposlechla, tak jí dal maličký pohlavek a to třeba i za to,že schválně zahodila věci,které jsme v tu chvíli potřebovali, vidím na ní,že se někdy krčí a bojí se pohlavku,přitom nikdo jí dát na zadek nechce, já se jí většinou zastávám protože je mi jí líto…možná,že dělám chybu,ale kde jí dělám, jak jí dokázat, že jí máme rádi? Ona chce raději k babičce,přitom já s ní chodím na tanečky a plavání…nevím, docela mě to trápí… ![]()
díky za názory ![]()
No já mám něco podobného ale v mladším provedení a se vzteklounkem.Brášku má rád,ale pořád mu něco provádí.Bere mu hračky, když někam vyleze ten malej tak ho strhne dolů..samozřejmě se přitom boucne.
a to jede celej den.Taky mu vadí že malej třeba povídá,ale když od něj jde Marta z amnou do kuchyně tak se může zbláznit že ho chce mít u sebe.
Když je veku jen s jedím z nás já a nebo manžel,jedno kdo tak toho druhého nechce a říká nechci maminku..nechci tatínka.Pokud je venku jen s jedbním z nás a bez Marti tak je zlatej, jde za ručičku, povídá, je veselej..Prostě klidně projde celé město.
Když jdeme všichni je to hotové peklo.Neustále zlobí nejde, odtahuje jednoho nebo druhého..vzteká se.
je to prostě žárlivostí podle mě a u nás je k tomu období vzdoru takže je to někdy šílené a často si přijdu jako zlá matka:Většinou mě naštve když Malému něco provede - třeba martu kousnul do prstu, jenže ten mu ty prsty dává do pusy a tak ho pokárám plácnu a tak ječí oba. ![]()
Bohužel nám snad pomůže jenten čas a to že si začnou ty věci více uvědomovat.Teda doufám.Porotože jinak má Martu hrozně rád.Dává mu pudsinky , hladí ho, donese mu hračku. ěkdy se už naštvu že třeba potřebuju dovařit a v pokojíku pořád nějakej křik tak Martu dám k sobě do postýlky abych na něj viděla tak hned za ním a …