Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, byl někdo v podobné situaci? Koupili jsme s manželem byt, který je ve stejném městě jako bydlí naši rodiče. Ale je zatím ve výstavbě, dokončí se před Vánoci a hypotéku (26 tisíc) budeme muset začít platit už teď. Momentálně bydlíme sami přes půl republiky a máme k tomu všemu ještě vysoký nájem, který činí dalších 23 tisíc. Máme taky dvouletého syna. Máma mi nabídla, že bychom mohli jít bydlet třeba od léta k ní do domu, má velký dům a žije tam sama, ale kuchyň a koupelnu bychom samozřejmě sdíleli společně. Za ten půl rok bychom ušetřili určitě přes 150 tisíc, což je krásná částka…Zároveň by syn nastoupil v září do školky už v místě nového bydliště a nemuseli bychom v zimě řešit kam s ním, protože by ho uprostred roku asi nikde moc nechteli.
Šly byste do toho? Manželovi to přijde super, pracuje na dálku, no mně už to přijde trochu míň dobrý. Přeci jen tam budeme pouze návštěva, s mámou zas tolik času trávit nepotřebuju, docela se občas štěkáme a nebudeme mít svůj klid…😁
Jo na chvíli v pohodě. Taky jsme měli podobný plán, že bychom chvíli bydleli u tchanovcu kvůli školce, pokud bychom nestihli dostavět dům.
Šla bych do toho, je to jen na půl roku. Trošku nepohodlí tu chvilku vydrzite..navíc manžel nadšený a výhoda i pro syna se školkou..
Od mamky je hezké, že vám to nabídla.
Šla bych do toho, hlavně kvůli školce (zapisy jsou duben, kveten) pak penězům a že je to na chvíli. Prosinec je dohledné doba, možná se to ještě zpoždění, ale i tak. Společná kuchyň je ok, spolecne wc to už je jiná. Snad mamka ještě chodí do práce, třecí plochy Teda budou, ale ta školka by pro mě byla dost důležitá. Kdyby to bylo stěhování ke tchyni, to by bylo horší.
Já myslím, že na chvíli je to super. Ne každý má takovou možnost. A přece je lepší ušetřit ty peníze za nájem. Mamka ti určitě pomůže tím, že sem tam dite pohlída, uvari…
Já bych tu nabídku od mamky určitě přijala. Za mě, je to dobrý nápad…
Ale, záleží na tobě jestli chceš pořád ještě zbytečně vyhazovat tolik peněz do nájmu nebo se na těch pár měsíců raději trochu uskromnit. ![]()
NO - i za půl roku si můžete lézt slušně na nervy, bydlet v jednom pokoji a sdílet wc i koupelnu, mno
jako plus mluví jednoznačně jak ty peníze, tak hlavně ta školka
jako mínus ztráta soukromí
velký risk je čekat, že to bude přesně půl roku, máte na termín přesnou smlouvu včetně sankcí? já bych se totiž bála, že se termín dokončení stavby z různých důvodů protáhne a z půl roka bude třeba rok, či nedej bože, více.. ta firma je osvědčená a spolehlivá?
Pár měsíců nepohodlí se jistě přežít dá, dřív tak bydleli lidi běžně, ale to soukromí, to bude prekérka…
Nabídku bych přijala, ale opravdu bych se snažila snížit třecí plochy na minimum. Takže bych byla co nejvíce venku a snažila se mamince pomáhat.
Půl rok bych asi vydržela i s tchyni. Ja jsem hodně proti generačnímu bydlení, ale těch pár měsíců se zvládnout dá. Hlavně až se dostaví byt, tak ještě budete řešit kuchyň a vybavení plus stěhování. Nezapomeň, ze to nebude celých 150, ale určitě byste měli i něco přispívat. Jaká máma je? Dokážeš si s ni život představit?
Jo, jak píše @Lucy75 můžete si začít lézt na nervy, ale dříve žilo normálně spolu více generaci. Takže jestli se jedná opravdu na krátkou dobu, maximalne na rok, tak bych do toho šla. Školka v místě bydliště je super, ušetřené peníze taky
Na chvíli se da kousnout a spoustu věcí přejít. Organizačně by vám to i s tou školou taky vychazelo super…pokud to není tak, že se opravdu nesnesete víc než půl hodiny v jedné místnosti, dost silně bych to zvazovala.
Já nebyla v úplně stejně situaci, ale děti mám narozené v zahraničí a když jsme tam ještě zili, několikrát jsem byla u našich na nekolik mesicu…jen teda já plus dítě…je to svým způsobem zvláštní situace, ale dočasně se to dá, pokud ten váš vztah není úplně toxický.
@Lucy75 píše: Více
Joo, dům už stojí, developerské firma je solidní, jde jim to od ruky. Nejzazší termín je ve smlouvě 31.12.2025, po tomto termínu nám budou platit nějaké odškodné za prodlevu. Ale vypadá to, že to bude snad dřív. Kolaudace je naplánovaná na září.