Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jak jsi to řekla… rodina nemá povinmost ti hlídat. Co nějaká chůva nebo paní na hlídání? ![]()
Ani by mě nenapadlo očekávat hlídání od nějaké tety nebo prababičky dětí
U nás mají odmalička zájem babičky, ale tam byla oboustranná snaha. Ne, že já sedím doma a očekávám návštěvy a hlídačku. Prostě jsem jednou týdně vzala děti, jelo se na kafe k jedné babi, pak ke druhé, jindy jsem je pozvala k nám. Zpočátku jsem si šla třeba na hodinu nakoupit něbo zaběhat a jak se babičky „učily“, neměly pak problém děti hlídat. Ale tohle není vymahatelné. Když zájem nemají, zařiďte si nějakou studentku na hlídání a je to. Jejich škoda.
@Anonymní píše: Více
tak v letech 80+ to opravdu na hlídání takto malých dětí není
a pokud děda a babi ještě pracují, tak toho sami mají plné kecky a ročák, to je pěkný dílo, to se u hlídání opravdu nezastavíš…uvidíš, co časem, až budou děti trošku větší, samostatnější a vaši rodiče budou už v důchodu…
@Tayen o této variantě jsem ani nepřemýšlela. Spíš mi jde čistě o to, že není jakoby zájem a nebo je takovej divnej plný slibu. Kdy dceři slibují, že spolu půjdou dělat plno věcí a pak to prostě neni. Ale chtěli by ji na prázdniny,.když prostě s ní nemají moc vztah.
Tak předně tobě asi nepomůže, když si vezmou jen jedno dítě a ještě k tomu se budeš doma třepat, jestli se o ní dokáží postarat. Já bych na toto nekývla a klidně jim vysvětlila, že nemám důvěru, protože s ní moc času netráví. Akorát nevím, o kom mluvíš, že jí chce na prázniny, ti důchodci, tetky nebo tvoji rodiče? ![]()
Však to sama píšeš … Nemají povinnost ti hlídat děti.
Tak co řešíš … Když zájem nemají, tak to budete muset řešit nějakým placením hlídáním …
My máme výhodu, že v rodině je teď malých dětí dost a hlídáme si navzájem. Máme jednu hlídací prababičku a ta chce hlídat pořád
Babičku má malá už jen jednu a ta moc zájem nemá. Ale když my jí zavoláme, že k ní dítě chce, nebo že by jsme to hlídání potřebovali ( bylo to za 8 let jen asi 3×
), tak si ji teda vezme. Ale malá už k ní nechce. Jinde jí je líp. ![]()
Od prababiček a pradědečků bych ani nechtěla žádné hlídání, ale co babičky a dědečkové? Ti taky nemají zájem? Vždyť jim musí být kolem 60 let… ještě asi pracují? A 3 tety a strejdové, to jsou vaši sourozenci nebo sourozenci rodičů?
Od prarodičů kolem 80 let včetně tetiček a strýčku hlídání nechci. Však toho mají samy plný zuby. U nás hlídá akorad jedná babička. Ta ale už do práce nechodí stará se o prababičku a čeká na předčasný důchod i za cenu nižších financí. Tahle babička chodí jednou týdně a jeden víkend v měsíci si bere dceru na přespání. Další je můj táta. Ten ale do práce chodí a času málo. Často se stává, že mu mění služby z minuty na minutu a tak s ním nemůžu tolik počítat. Ale jo, taky několikrát hlídali a zítra jsou do školky. Taky jezdí se svými rodiči na různé pochůzky. Jako nevím. My máme hlídání ale taky by jsme nemuseli. Není to jejich povinnost.
Ano od prarodičů nečekám nic. Od mých a partnerovo rodicu jsem nečekám ani tak hlídání, jako spíš zájem. Ti naši rodiče pracují, ale úplně stejně jako rodiče, kteří s vnoučata tráví více času. Partnerovo kolegové, když jim říkal, že jsme na to úplně sami se divili, že to tak je (a to jsou právě taky už třeba prarodiče)
Na otázku co čekám když jsem sama napsala, že vím že nemají povinnost hlídat znovu napíšu nebo spíš opisu to co jsem psala v úvodu, jenom to na mě dolehlo, že to tak máme.
tak ono nemůžeš porovnávat pracující důchodce, přece jen ve věku 60+ už tu fyzickou práci mnohdy hůř snáší, potřebují víc odpočívat, zlobí je zdraví atd…a u dvou dětí do 3 let si fakt neodpočnou, to musíš být připraven vyrazit a nespustit z nich oči…
Bohužel zájem si vynutit nemůžeš. Určitě nejste jediná rodina, co nemá hlídání ani jediná, kde rodiče nemají zájem vídat vnoučátka. Je to smutné, ale je to tak, lepší je se s tím smířit a nic neočekávat. Jen bych trochu utnula ty sliby, pokud víš, že jsou obvykle plané, tak si s rodiči promluv, ať holčičce nic neslibují, protože je pak z toho smutná.
@AnastazieB oni zájem mají, ale jak jsem řekla. Moji a partnerovi rodiče mají zájem takovej, že prostě přijdou na kafe jednou za týden max. na hodinu. A pak pospíchaji domu. Ještě naslibujou, jak budou si příště hrát, jak spolu půjdou ven, jak přivezou tempery. Tety ty chodí ještě míň nemají čas. Já jim to neberu, ale ať pak neslibujou. Malá už si to bohužel pamatuje, že slíbili a nekoná se a.my jsme pak ti zlý, protože říkáme nikdo nepřijde.
@Keyllah píše: Více
Je to tak. Když jsem měla děti ve věku 4 a 1, mým rodičům bylo teprve 50 a přesto bylo vidět, že stačí, když jsme u nich na celé odpoledne (dokonce ani nemuseli hlídat, byla jsem tam já) a mají toho dost
Obě babičky začaly hlídání vyloženě nabízet a chtít až když mladší bylo 3+, kdy už ty děti jsou trochu samoobslužnější, a ne když jedno musí přebalovat, zatímco druhé jezdí na odrážedle v průjezdu a hrozí, že se přizabije
![]()
Me by to taky mrzelo, stejně jako tebe! At si tady píše kazdy, že to není jejich povinnost. Není, ale stejně by me to mrzelo. Ja mam pracujici mamku, na 12tks smeny ve fabrice, vikendy, svatky a stejně není problém se domluvit, že si kluky vezme na volný víkend. Sama si řekne a říkala si o ně, když jim bylo tak 3 roky, to už vyloženě volala, jestli si je může vzít na víkend
Ve 2 letech, když jsme potřebovali, třeba jsme šli kamaradum na svatbu, tak parkrat je měla sama na noc a předtím jsme jezdili všichni a všichni prespavali, takže kluci jsou na babičku zvyklí. A to mam dvojčata, už skoro 6 lety, ale dřív nebyl problém, aby za nami prijela i 2,5h vlakem, prespala na noc a druhý den zase odpoledne jela domů. A to nejsem samoživitelka, ale prostě chtěla přijet. Ted jsme se prestehovali, ma to „jen“ 1:15h a hlida nám, když se domluvíme. Manželovo rodiče nam nevolají a vyloženě se nenabizi, ale když chceme nebo potřebujeme pohlidat, nikdy na jedni noc také nebyl problém. Nebo jen zajedou na kafe, jdou s nimi na 2h ven. Takže tě chápu, mě by to taky mrzelo. Tety, stryce ja tedy neřeším, ale babicky a dědy celkem jo. A jen poznamka, ja tatu už nemám, děda už je v důchodu a babičky ještě pracujici a jde to
Ale jasne, ne každý je stejný samozřejmě. Moje mamka s nimi jezdi i na vylety, naloží je do auta a jedou. Bazen se už drobet s nimi taky boji (kluci skoro 6 let), to jedu s nimi když tak i ja.. A druhá babička je s nimi bud doma a nebo „jen“ pak prochazka po vesnici, ale užijí si to taky. Hraji pexeso, deskovky, maji tam hračky..
Příspěvek upraven 27.01.25 v 10:04
Potřebuju se asi nějak vypovídat a nasdílet, jak to kdo má? Jsem na rodicaku. Nejprve s dcerou. Nyní pokračuju se synem. Takže v kuse. Máme dve prababi, dva pradedy (přes 80 let), dvě babi, dva dědy (pracující, jeden děda v důchodu), 3 tety, 3 strejdy. Všichni bezdětní. Všichni bydlíme poměrně blízko osobě, nejdál přes půl hodiny cesty.
Všude kolem mě ať to jsou spolužačky, co mají děti nebo známý, kamarádky ale sousedé vidím, jak jim jejich rodina pomáhá. Nám bohužel nikdo. Jezdí k nám, chodí na návštěvy. Pohrajou si s dcerou, ale to je vše. Ta návštěva probíhá tak jednou týdně max. 2 hodiny. A to je ještě musíme hlídat, protože jak jsou s nimi málo, tak nemám úplně jistotu, že to bude v pohodě. Např. jen deda tlačil kočár přes silnici mimo přechod a auto už se k němu blížilo, když jsem mu řekl takhle teda ne, tak prej auto zastaví počká. Nebo si hrajou se starší na zemi a mají tam malé samolepky a vezmou si tam roční mimino, který po nich samozřejmě jde, tak zase tam musím říct, že to nemuzou, protože to prostě vezme strčí do pusy a už to z něj nikdo nedostane.
Tudíž jsme bez dětí vlastně nikdy nebyli. Na všechno jsme sami. Když jeden z nás vypadne, tak toho ten druhý má ažaz. Když jedeme k lékaři (je to dál, tak jedeme v jeden termín oba) tak sebou vezeme obě děti, protože prostě nikdo nám je nepohlida.
Asi nejhůř vnímám, to jak dceri slibujou. Všichni z nich, že přijedou budou si hrát, budou spolu vyrábět, přinesou ji tohle a tamto a pak tu tetu vidí v červenci a následně v listopadu. A pak ta samá teta chce vzít malou do bazénu a diví se, že k ní malá nejde, když s ní prostě nemá vztah.
Vím, že jsou to naše děti, vím že nemají povinnost se o ně starat a hlídat je. Jenom to na mě teď dolehlo když prostě vidím, že sousedce vozí malýho dvě babicky. Druhá sousedka chodí pro vnuka do školky po práci a následně ho tu má o víkendu. Sestřenici hlídá její máma nebo zajedou pro malýho do školky.
Jak to máte vy?