Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pokud neměl nic nebo jen majetek nepatrné hodnoty, tak se to přisuzuje vypraviteli pohřbu a ostatní se ani nekontaktuji, jelikož k tomu není důvod.
Ano zjisti se to jednoduse z evidence obyvatel. Zajdi na soud podle bydliste otce, tam nahledni do dedickeho spisu
Když jsme s mamkou a brachou vyřizovali dědictví po tatovi, tak se nas notarka jen zeptala, jestli měl ještě nějaké deti a tim to haslo. Ona sama si dokázala zjistit jen majetek na základě katastru nemovitostí, o vsem ostatním jsme my ji měli informovat. Takže věřím, že kdo vyřizoval dědictví tvého taty, tak tě prostě jen neuvedli a notář nic dál nezjišťuje. My se ptali, jestli je schopna nám říct, jestli měl nějaké dluhy, popřípadě nekde nějaké pojistky a bylo nam receno, že my jsme rodina a máme o všem vědět ![]()
Zjistí to úplně jednoduše z centrální evidence obyvatel. Tam má každý zapsané svoje děti. U kterých je zapsaný v rodném listě, samozřejmě.
Ale asi opravdu otec nic nezanechal, jinak by tě kontaktovali. Můžeš nahlédnout do spisu o soudu, jak se píše výše.
Buď otec nic neměl nebo to ještě za života převedl na jiné dědice.
U nás notařka taky nic nezjišťovala, zeptala se jen vyrizovatele pohřbu, zda ví o dedicich a majetku a zda má zemřelý něco v katastru. Nedohledavala určitě nic.
Takže pokud o tobě ten, kdo vyřizoval pohřeb neví nebo nechtěl říct, tak teď už nic nevyřešíš.
@mado píše: Více
Centrální registr a katastr si notáři vždy vyjedou. To by byli sami proti sobě.
@Anonymní píše: Více
Je to divné, podle mě tě měli kontaktovat.
Případ u nás před 30 lety.
Rodič před smrti majetek rozdělil a přepsal, tedy nebylo co dědit. Zamlčen jeden z děti. A přesto ho notář dokázal najít a u dědictví se ukázal.
Přitom nebylo co dědit, jen dotyčný dělal bordel u dědictví a nárokoval si majetek co mu nepatřil.
Tak mi přijde divné, že tebe by nenašli..
@veria píše: Více
Po nás chtěla, ať sepišeme dědice a hodnotný majetek. A velmi otráveně se zeptala, zda se musí teda podívat i na ten katastr.
Ani o prachy uz ji nešlo, asi už jich měla dost a byla otravená práci.
A je to zkušenost nedávná, ne stará třicet let.
Že by dohledávala úspory, banky, pojistky, akcie, investice…to opravdu nehrozilo. Co se ji nenapsalo, to nebylo.
@mado píše: Více
Jj, úspory a investice nedohledávají, protože to ani nejde. Resp mohla by něco dohledat, ale nemusela by všechno. To by bylo moc práce, obepisovat banky atd. ale vyjet si evidenci a katastr, to mají přímo u sebe.
Tak asi tato byla nějaká vyhořelá je to možný ![]()
Díky všem
Jen jsem si právě říkala, že kdyby se koukl notář do registru obyvatelstva, tak jestli by mě tam u něho viděl, vím, že jsem nebyla jeho jediné dítě, ale když ho mám v RL, tak to by asi mělo být nějak propojené.. Nevím, jaké informace tenhle registr vlastně může dát? Co jsem vyčetla na netu, tak by asi notář do registrů koukat měl, jinak asi zamlčených dědiců by bylo víc než dost. Je zvláštní, že by se jen notář zeptal toho, kdo vyřizuje pozůstalost. Ono to je úplně jedno v tohle konkrétním případě.. Já nic nechci, ale je dobrý vědět, jak tohle reálně funguje… Děkuju
@Anonymní píše: Více
Jasne no, ony nejsou asi uplne vzacne pripady, kdy o nejakem nemanzelskem diteti nikdo nevi…
Kazdopadne v tom registru jsou zapsane vsechny deti, dale snatky, rozvody, trvala bydliste.
Co se chce říci tím „biologický“ otec. Tento termín se užívá, když existuje nějaký další otec (adoptivní, partner matky ap.). V případě dědictví jde o otce (tzv. právního), tedy biologický oetc je bez nároku.
Pokud není co dědit, tak notář komunikuje jen s vypravitelem pohřbu a nikoho dalšího nekontaktuje, není důvod.
Zdravím všechny, má z vás někdo zkušenost, nebo víte někdo, jak notáři (kteří řeší pozůstalost) shání dědice? Odkud berou informace o tom, zda měl někdo dítě? Je vůbec možné zjistit, kolik kdo má dětí? Hlavně se to týká chlapů. Jde mi o to, že jsem je dozvěděla, že můj biologický otec před cca asi deseti lety zemřel. Mám ho napsaného v rodném listu. Nikdy tedy o mě nestál, alimenty taky neposílal, takže vztah nula. Ale jen mi je divné, že mě žádný notář nekontaktoval, když bych měla být dohledatelná stand. způsobem. Netuším, jestli něco vlastnil nebo dlužil a o to mi ani nejde, jen mi jde o to, že jsem dle zákona měla být kontaktován jako dědic. Existuje pak nějaká lhůta na to, aby se dědic přihlásil? Můj případ je už určitě promlčený, to mi je jasné, jen mě to už zajímá.. Prosím o zachování anonymu..