Bydlení v roubence na samotě

Anonymní
17.1.22 16:14

Bydlení v roubence na samotě

Roubenka v horách je můj sen odjakživa, takže si ráda přečtu zkušenosti a klidně i ty hrozné a negativní, pokud tak někdo bydlel/bydlí a má k tomu co říci :) Rekonstruovali jste anebo bydleli rovnou, jak to máte s prací, dojížděním a vůbec životem v horách? Bojíte se? :)

Jinak řidičák nemám (a ano, vím, že je to handicap, na druhou stranu v horách žily generace lidí bez řidičáku, že jo), práci mám takovou, ke které mi stačí internet, nejsem limitovaná nějakým dojížděním (což se s dětmi může změnit, ano, vím).

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
17.1.22 16:36

Žijeme mimo civilizaci a jedno ti řeknu..já to miluji, ale bez auta ani náhodou.. to je prostě základ, kor pokud máš děti. V zimě je to náročné, u nás nejezdí odhrnovac, co si neuděláš, nemáš.. dítě s horečkou ve chvíli, kdy je venku bílá tma, to je fakt za trest.. protože 3 km hledám cestu, než se dostanu tam, kde je aspoň trocha civilizace.. vše musíš dobře plánovat předem, všechno daleko.. a pokud je třeba výpadek proudu, tak je to taky vtipný. Musíš být prostě soběstačná, musíš být zvyklá řešit milión věci sama :think: je to hodně náročné, ale osobně bych neměnila :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
17.1.22 16:37

Tyjo ja nevim, ale me by desily metry snehu a za chumelenice bude urcite i spatnej internet..a nikde nikdo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
17.1.22 16:37
@Anonymní píše:
Roubenka v horách je můj sen odjakživa, takže si ráda přečtu zkušenosti a klidně i ty hrozné a negativní, pokud tak někdo bydlel/bydlí a má k tomu co říci :) Rekonstruovali jste anebo bydleli rovnou, jak to máte s prací, dojížděním a vůbec životem v horách? Bojíte se? :)Jinak řidičák nemám (a ano, vím, že je to handicap, na druhou stranu v horách žily generace lidí bez řidičáku, že jo), práci mám takovou, ke které mi stačí internet, nejsem limitovaná nějakým dojížděním (což se s dětmi může změnit, ano, vím).

Zvaž to.Na jedné straně romantika, na druhé složitá logistika, 2 auta, všechno dovážet a odvážet, práce on-line nemusí být napořád a co pak s roubenkou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kutil Tom
17.1.22 16:39

Za devatero horami, devatero řekami a devatero lesy žila, byla, v roubence bydlela stará babka. Každé ráno vstala, koukla z okna a řekla: „proč zrovna já musím bydlet v takové pr…“ :D :dance:

Samotně nebo ve dvou, pokud máš práci z domova, pohoda. S dětma už to takové sranda nebude, ale co, sousedi když hodně napadne taky občas vozej děti do školky a do školy na koni, než to někdo protáhne :andel:

• Citovat
  • Upravit
267
17.1.22 16:42

Bydlím přes 20 let na horách, dneska kdybych začínal s rodinou, tak bych se hodně rozmýšlel. Je potřeba brát v úvahu věci jako je dostupnost školky, školy, doktor, dojezdová vzdálenost do práce a spoustu dalších věcí. Shrnuto, budete vesměs jako taxikář, buď na cestě tam nebo na cestě zpátky. Jinak je to paradní představa ale roubenka se dá postavit i v nějaké základní civilizaci.

Příspěvek upraven 17.01.22 v 16:45

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Dlouhá punčoška
17.1.22 16:44

Je to krásná, romantická představa.
Ano, bydlení na horách v roubené chalupě hlavně od jara do podzimu má své kouzlo.

Řidičák si můžeš udělat, o tom žádná.

Než se rozhodneš natrvalo, doporučuju si roubenku na samotě pronajmout.

Moji rodiče měli roubenku, kterou jsme používali jako chalupu. Bez auta.

Na dovolenou a občas na víkend dobrý - i když komplikovaná doprava.
Na trvalé bydlení ani náhodou. Špatná dostupnost, veřejná doprava minimální, samotné bydlení ve staré roubené stavbě na delší dobu nic moc.

Ale jsem městský člověk, samota mi vadila.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.1.22 16:47

Taky to byl můj sen, tak jsem o tom hodně uvažovala v praxi. Pro práci se ukázalo jako limitující, že to připojení k internetu, včetně využití mobilního signálu, není vždycky optimální, pokud na tom má ta práce záviset. Toť první problém. Pak ty děti. Představa, že se něco semele a já budu zapadaná na konci světa, nedostanu dítě včas na pohotovost, to mě děsí. U většího dítěte zase to, jak bude muset dojíždět do školy, omezené možnosti zájmů - co když nebude milovat přírodu ale nějaký kolektivní sport, seberu mu možnost se tomu věnovat jako jiné děti. Navíc v zapadákovech bohužel nebývají zrovna nejvíc super školy, když si představím, že bych měla třeba nadané dítě a dala ho na nejbližší ZŠ, protože i ta bude daleko, s tím, že pak se půjde na intr učit elektrikářem (nic proti tomu, pokud by elektrikářem být chtělo, ale co když bude chtít být architektem)…tak jsme to vyřešili jinak, byt ve městě a chata na konci světa, ovšem a autem. Budu tam moct pobývat dokud to jde i přes týden, ale kdykoli se sebrat a odjet do civilizace.

• Citovat
  • Upravit
267
17.1.22 16:50
@Anonymní píše:
Taky to byl můj sen, tak jsem o tom hodně uvažovala v praxi. Pro práci se ukázalo jako limitující, že to připojení k internetu, včetně využití mobilního signálu, není vždycky optimální, pokud na tom má ta práce záviset. Toť první problém. Pak ty děti. Představa, že se něco semele a já budu zapadaná na konci světa, nedostanu dítě včas na pohotovost, to mě děsí. U většího dítěte zase to, jak bude muset dojíždět do školy, omezené možnosti zájmů - co když nebude milovat přírodu ale nějaký kolektivní sport, seberu mu možnost se tomu věnovat jako jiné děti. Navíc v zapadákovech bohužel nebývají zrovna nejvíc super školy, když si představím, že bych měla třeba nadané dítě a dala ho na nejbližší ZŠ, protože i ta bude daleko, s tím, že pak se půjde na intr učit elektrikářem (nic proti tomu, pokud by elektrikářem být chtělo, ale co když bude chtít být architektem)…tak jsme to vyřešili jinak, byt ve městě a chata na konci světa, ovšem a autem. Budu tam moct pobývat dokud to jde i přes týden, ale kdykoli se sebrat a odjet do civilizace.

Postavit tu roubenku někde kde to ráz a podmínky prosředí umožní, vždyť i na různých vesničkách je moc fajn a vím, že když budu chtít na pivko a pokec, bude tam hospoda a min. malý krámek se základními potřebami. Dnes je situace tak komplikovaná, že to chce mít prostě prachy a mít min. sněžný skútr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.1.22 16:55

@Blashyrk
Ano, přesně tak. Hezká místa jsou i tam, kam vede rozumná silnice. Do ničeho dobrodružnějšího nejdeme. A když děti vylétnou z hnízda, zas je problém dostupnost doktorů. Mám známe žijící na horách, jezdím za nimi, tak vím, že to fakt idylka není pokud je to nastálo, mnozí co tam vyrostli a nemovitost třeba zdědili utíkají, když mají jak.

• Citovat
  • Upravit
2791
17.1.22 16:57

Známí bydlí v takové malé osadě, nejbližší škola cca asi těch 5 km, školka taktéž (ovšem převýšení 600m). Kdo dneska pustí dítě 5 km pěšky samotné do školy? Spoje už dávno nenavazují, spíš se ruší.
Starší děti v létě jezdí na skútrech, ale rodiče se o ně dost bojí - jsou to úzké silnice, serpentiny, auta jezdí nepředvídatelně, protože to tam neznají… To už teda myslím středoškoláky, ti dojíždějí samozřejmě dál, než 5 km.

Ty nemáš řidičák a přijde ti, že to nějak zvládneš - no když to budeš mít dobře promyšlené a budeš mít tu školku nebo školu v dochozí vzdálenosti a a nákupy ti obstará někdo jiný, proč ne. Ale pohodlné to nebude.
Tak roubenka nemusí být úplně mimo civilizaci, to je taky možnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3724
17.1.22 16:57

Já se obávám, že představa je romantičtější než realita. Zvlášť bez auta. To si upřímně neumím představit ani život ve městě, natož na samotě. My máme roubenku ve vsi, v dosahu omezeně obchod, jinak autem vše dostupné do 30 minut, takže tam bych si uměla představit i žít trvale. Tyhle samoty - tam podle mě i lidé, kteří si myslí, že nepotřebují nic moc okolo sebe, rychle zjistí, jak moc společenští tvorové jsou, závislí a zvyklí na výdobytky aglomerací…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1288
17.1.22 17:01

Zkušenost nemam( bohužel), ale někdy bych tak ráda žila…Docela s vámi sympatizuji..Nechtěla bych asi úplně někde, kde "lišky dávají dobrou noc ",ale taková polosamota. Ať mám něco na dosah, ale dál od ostatních. A to jsem byla vždy velmi společenský člověk. Posledních pár let..Úplný opak..Držím palce ať je vše podle představ 🤗

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.1.22 17:04

@Mutlice
Ano ano, a neuvědomují si, jak náročné to ti místní žijící tam celý život kolikrát mají. Vždycky si to uvědomím, když např. sedmdesátiletou známou vidím sekat dřevo, zůstala vdova sama na samotě, když jí přivezou klády a nesežene nikoho na pomoc, udělat to musí. Synové odešli do města. Řešit takové věci jako náhradní generátor, když vypadne v -25 elektřina. Lézt po střeše, když tam sníh kus utrhl, musela to provizorně zakrýt, nemohla čekat, až někdo bude mít čas. Moji rodiče? Chodí pro rozličných rehabilitacích a nedávno uznali, že už nezvládají vysávat, bolí je z toho záda, potřebují robotický vysavač. Samozřejmě jim to nevyčítám, ale nemohli by tak žít ani omylem, tak tohle všechno je třeba si uvědomit.

• Citovat
  • Upravit
561
17.1.22 17:05

Můj názor je NE

Máme chalupu mimo „civilizaci“ a už ani náhodou - 1) kriminalita, krádeže, 2) dostupnost pro děti (škola, školka, kriminalita - dojíždění, 3) dostupnost lékaře, obchodů, služeb, 4) bez auta - ani náhodou, 5) musíš si uvědomit, že někdy budeš doma sama, nebudeš se bát, že si tě vytipuje soused?! (že je sama žena doma?), vím, je to extrém, ale i to se stává, 6) mysli na to, že jestli jsou děti chytré a půjdou na vysokou, tak je neuvidíš, 7) mysli na stáří, kdy nebudeš třeba schopná dojet někam autem a budeš nadávat na kopce a nedostupnost obchodů. Za mě NIKDY. Mít chalupu na horách-super, může se prodat, ale bydlet tam, nikdy - lepší je mít byt ve městě + chatu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí