Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Kaspinka Normálně do substrátu. Ten jí mám v pařníčku pokojovém a je tam v rašelinových tbletách… Tak já jí nechám prostě jen tak a pak to prostě píchnu někam ![]()
@Kaspinka Tak už mám tak centimetrové levandulky
Vyndala jsem je z pařníčku, aby se nepotily zbytečně a nechám je tedy narůst trochu…
Co mě překvapilo, že mi ještě nezašel ani tymián ani majoránka
Uvidíme teda co ukáží další dny a týdny
@Kaspinka A substrát? Máš nějaký spešl? Levanduli miluju, kupovala jsem si dycky jen trsy a ted, když už jsme dospěli do zahrady, tak že si jí vypěstuju a ona mi nejde
Tak právě bych se ráda zeptala…
@DeTer loni jsem koupila obyčejný univerzální substrát v Tescu. Letos jsem koupila substrát na množení ale musela bych se doma podívat jak se to přesně jmenuje. Ale mám ho jen na rajčata a papriky. Na všechno ostatní používám ten univerzální a nikdy s ním nebyl problém ![]()
Pokud máš tu levanduli teď doma tak ven bych ji dala až tak v květnu, ale záleží odkud jsi ![]()
@Kaspinka Jsme z jižních čech.. O to nejde, spíš přemýšlím nad tím, že jí mám jakoby v té tabletce a co pak a za jak dlouho kam s ní… ![]()
Klidně vyfotím, abys viděla
@DeTer tak bych ji přesadila jak ti začne „přerůstat“ tu tabletku. Nikdy jsem do toho nesadila tak přesně nevím, ale udělala bych to tak. Pokud by ještě nebyl vhodný čas dát to ven tak bych ji přesadila do květináče a pak ven.
Máte někdo zkušenost se sázením bylinek i v tomto období? Jde mi jen teda o pažitku a petržel. Díky
Ze semínka nevím, asi bych je dala do hlíny, k topení a překryla potravinovou folií, jinak bych zkusila koupit ty v těch květináčcích v hypernově třeba, ostříhala vršky a dala je do vody zakořenit (ale většinou mi zakořenil tak 1 ze 4) pažitku bych zkusila zasadit celou, ale ostříhala ji. Jinak pro příští rok třeba. Pažitku mám v záhonu přes teplé období a na zimu ji vykopu, rozdělím a dám do skleníku, pak ji mám i přes zimu ![]()
@fíkofka Já to mám totiž pro o generaci mladší švagrovou, která chodí do druhé třídy. Chtěla jsem, ať zkusí něco vypěstovat sama.
Takže stačí do květináčku s hlínou, přikrýt a dát do tepla? Ono by možná nebylo na škodu ji i přimět si udělat takový miniskleníček ze špejlí a potravinové fólie ![]()
@Maculinka No a zalít, ale zas ne moc, aby se to neutopilo a do nějaké kvalitní hlíny. Spíš je to takový pokus, ale snad to vyjde
spíš bych ten květináček nejdřív jen překryla, aby tam byl tak 1 - 1,5 cm prostoru - rychleji se to zapaří a udělá se tam teplíčko. Já to dělal normálně na parapetu, aby k tomu šlo sluníčko a zespoda je topení, tkž i teplo. Budu držet pěsti. Jinak super nápad
![]()
Mužu už přesadit mátu do záhonu? nebo je ještě brzy a muže zmrznout? nebo je odolná? mám ji poprvé, děkuji ![]()
@střepina Můžeš, je to trvalka, a já už vesele i s meduňkou trhám na čaj…a pozor kam ji dáš, je to „plevel“. ![]()