Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Družka si vzala hypotéku na byt 11 let jsem to na půlku zplácel teď mně chce vyhodit mám vůbec na něco nárok. myslím peníze, byt
Byt i hypotéka jsou psané na ní? V tom případě nemáš. Ber to tak, že jsi jí vlastně těch 11 let platil nájem
který bys kdekoliv jinde musel platit také.
Jaka byla vaše domluva? Přispíval jsi na hypotéku a nebo si ji platit část “najmu”? Zadarmo se nebydlí.
V katastru je zřejmě zapsaná ona jako jediná majitelka a věcné břemeno ta hypotéka..takže na nemovitost ani její část opravdu nárok nemáš..
kdybyste byli manželé a měli SJM, měl bys nárok na polovinu uhrazených splátek z důvodu společného splácení…
jako druh po ní tuto polovinu (nebo prokazatelnou částku, která např. chodila z tvého účtu na splátku hypotéky a bude každoměsíčně doložena výpisem z účtu) můžeš požadovat soudně, nejdříve se s ní zkus domluvit, pokud odmítne, tak jí pošli doporučeně předžalobní výzvu, musíš mít na korunu spočítaný přesně svůj „vklad“, abys s tím případně u soudu uspěl… je to civilní tahanice na pěkně dlouho a hradí se z toho poplatek.
Hodně štěstí.. šel jsi do rizika společného splácení bez jakékoliv garance, tak to jsou ty konce.
@Host60 píše:
Družka si vzala hypotéku na byt 11 let jsem to na půlku zplácel teď mně chce vyhodit mám vůbec na něco nárok. myslím peníze, byt
Jak píše @vedma007 -pokud je vše psané na ní, tak nemáš. Možná cestou soudních tahanic, pokud bys mohl doložit třeba výpisem z účtu, žes jí každý měsíc posílal stanovenou částku, nicméně určitě i soud by přihlédl k tomu, že bys stejně někde jinde platil nájem/svou hypotéku, takže by z toho nic moc nebylo..
@Lucy75 Ona úplně stejne spočítá polovinu bezneho najmu a je vyreseno…
@j.a.n.i1 píše:
@Lucy75 Ona úplně stejne spočítá polovinu bezneho najmu a je vyreseno…
Aby jí nakonec ještě nemusel doplácet ![]()
No ona situace je taková že utekla před rokem od dvou dětí 10,12 let teď ji frajer kopnul do p…e tak se chce vrátit
@Host60 píše:
No nestrašte mne
Hele a kolik to bylo, ta půlka hypotéky? A platil jsi i polovinu energií a poplatků spojených s bydlením?
@Host60 píše:
No ona situace je taková že utekla před rokem od dvou dětí 10,12 let teď ji frajer kopnul do p…e tak se chce vrátit
Takže jsi žil v tom bytě s dětmi?
Všechno jsem platil jak jsem měl. Všechno co řekla jsem zaplatil+půlku té hypotéky
@Host60 pokud to byly peníze určené pouze na splátku hypotéky, tak nárok na vrácení peněz máš. Nicméně dokazování, že to bylo na hypotéku a nikoliv na provoz domácnosti bude na tobě (např. doložit výpisem z účtu, že jsi platil i další výdaje). Pokud by ti peníze nevrátila, tak se jedná o nedovolené obohacení. Můžeš to pak řešit předžalobní výzvou a pak na soud.