Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý večer, chci nestranný názor.
Bývalý partner si bere syna jeden týden, ve středu od 13:30 do 18h, další týden to samé zase ve středu a pak ještě v sobotu.Od 12h do 18h.Syn má 5 let. Brát si ho častěji, nebo na dýl odmítá. Nemá prý čas…
Dnes ho přivezl, na Mikuláše mu dal balíček. Nějaké čokolady, perník apod. Protože má syn nějaké alergie.Ani jednu věc z toho nemůže…Řekla jsem mu, proč mu to dává, že toto on nesmí. On řekl, jen že to ví.
Je normální mu dávat něco co nesmí? Chci po něm moc, aby mu dal co může🤔?Nemám to s ním řešit?
A co Váš názor na to, že dárek na narozeniny, na Vánoce, si může rozdělat u mě doma. Protože si našel novou ženu, ta má dvě děti a oni by mu prý záviděly🤔Je to správný přístup? Mě se to teda nelíbí…
Spravny to neni, ale bohuzel s tim mnoho neudela. Pokud ho k rozumnému chovani nedotlačí ani vědomí, ze prijde o syna, tak ho nedonutí uz nic…
![]()
Na ferovku a bez mazání medu kolem pusy bych se ho na to zeptala.
@sgtr2022 píše:
Bývalý partner si bere syna jeden týden, ve středu od 13:30 do 18h, další týden to samé zase ve středu a pak ještě v sobotu.Od 12h do 18h.Syn má 5 let. Brát si ho častěji, nebo na dýl odmítá. Nemá prý čas…
Dnes ho přivezl, na Mikuláše mu dal balíček. Nějaké čokolady, perník apod. Protože má syn nějaké alergie.Ani jednu věc z toho nemůže…Řekla jsem mu, proč mu to dává, že toto on nesmí. On řekl, jen že to ví.
Je normální mu dávat něco co nesmí? Chci po něm moc, aby mu dal co může🤔?Nemám to s ním řešit?
A co Váš názor na to, že dárek na narozeniny, na Vánoce, si může rozdělat u mě doma. Protože si našel novou ženu, ta má dvě děti a oni by mu prý záviděly🤔Je to správný přístup? Mě se to teda nelíbí…
Osobní zkušenost s tím nemám.
Tak otci IQ tykve příště 14 dní před Mikulášem nafoť sladkosti, které syn může jíst. Třeba to zvládne koupit. ![]()
S předáváním a rozbalováním dárků bych to takto nechala. On mu koupí dárek a může si ho rozdělat až u tebe doma, že? V tomto bych ex věřila, nic jiného ti ostatně ani nezbývá.
Osobně bych se bála, že když budu trvat na tom ať si rozdělává dárek už u něj, ukazuje ho „sourozencům“,.. Pošle tě s tvými požadavky do háje, nebo to bude důvod kupovat nějaké laciné nesmysly, aby jeho nová přítelkyně neměla kecy, že syna rozmazluje, že všechny děti mají dostávat stejně hodnotné dárky a nemá mezi nimi dělat rozdíly.
Takže tím akorát potrestáš svého syna.
Navíc syn neví kdy se má dárek „správně“ otevřít, tak toto předpokládám vůbec neřeší.
Jo, bere si dítě docela málo. 🤗 V tomto bych ho mezi čtyřma očima (ty a ex) urgovala, ale před dítětem bych teda shodně s otcem tvrdila, že více času táta nemá, že ho má rád a bere si ho nejčastěji jak může.
Toto je podle mě strašně důležité pro správný duševní vývoj dítěte. Ujišťovat ho, že je milované a rodič se mu věnuje nejčastěji jak může.
Líbit se ti to nemusí, ale nic s tím neuděláš. Čím víc to budeš řešit, tím větší dopad to na syna bude mít, tak si musíš vybrat. Buď bude po tvém nebo bude mít syn relativní klid.
No asi s tím nic neuděláš, ale na druhou stranu v tomto případě asi lepší blbý dárek, než žádný dárek. Tím chci říct, že i snaha se počítá. Příště mu můžeš dopředu poslat, co může nakoupit. Přijde mi to prkotina, než aby ses s tím rozčilovala. Víš, kolikrát babička přinesla dvouročnímu atopikovi čokoládu, kterou nemohl? Pokaždé jsem ji upozornila, čokoládu schovala, synovi dala něco jiného a čoko pak sežral manžel. Všichni byli spokojení ![]()
Spíš bych se tedy bála, zda mu nedá něco, co nesmí, v době, kdy je kluk u něj. Ale taky záleží na tom, jak silná je alergie. Pokud má například intoleranci laktózy, tak jedna pitomá Milka může napáchat hodně škody. Pokud mu to třeba jen zhoršuje ekzém, jak to bylo u nás, tak se svět nezboří.
@sgtr2022 píše:
a v čem přesně je ten problém? dárek dostane a rozbalí si ho u tebe. Co by jsi chtěla řešit? nutit chlapa, aby dárek rozbalovali u něj před cizíme dětma? To že se to tobě nelíbí, je jen tvoje věc, měla by jsi myslet hlavně na malého a jemu toto nijak neublíží…
Je mi trapne i za otce, kdyz to ctu, teda. Malemu to je ted asi jedno, resp. mu nedochazi jak trapne toto od otce je, ale jednou mu to dojde. Ale to ted asi neni treba resit, maximalne na to otce upozornit, pokud to od tebe prijme. Pokud ne, neresila bych to, akorat podle zavaznosti dusledku alergie bych vyzadovala sladkosti dle moznosti syna, anebo pak nenapadne sladkosti schovala a dala k dispozici stejne mnozstvi jinych, ktere muze a ma rad. Delam to taky tak, ikdyz maly alergii nema, ale spoustu veci neji a ma tendenci je syslit i tak, takze je vsechny dame do spolecneho supliku a tam je pak postupne likviduju a pribyvaji misto toho ty, co ma rad.
Na tom, aby si otec syna bral casteji bych taky asi netrvala, protoze podle vyjadreni otce o tom, ze sourozenci by zavideli, tusim, ktere deti jsou v domacnosti uprednostnovany. Pocitam, ze hlavne novou partnerkou a ta se to neboji durazne rict i tvemu ex. Neni to uplne neobvykle.
Kdyz ti tady napiseme, ze to neni normalni a nasi muzi se o svoje deti z prechoziho vztahu opravdu staraji a zajimaji, pomuze ti to nejak? Ne, budes jeste nastvanejsi.
Bohuzel, koho jsme svemu diteti vybrali za druheho rodice, je nase rozhodnuti, ktere ovlivni cely zivot ditete a minimalne 20 let toho naseho.
Muzes samozrejme se svym ex promluvit, ty vis, jaka je s nim rec. Ale nespolehej se, ze to k necemu bude a udelej maximum pro to, aby se citilo komfortne.
Blby, ale je to tak.
@sgtr2022 píše:
Myslí, že náš názor je v podstatě uplně jedno. Dokonce i tvůj. Maximálně se můžeš více utvrzovat a utápět v tom, jaký je to blb, což ale k ničemu nepomůže, natož v řešení situace. Některé věci prostě neáme ve svýchh rukách, nezbývá, než to přijmout. Jeho nezměníš, takového jsi si ho vybrala. Takže nám nezbývá než jen zmírnit dopady tohoto rozhodnutí. A určite to nezmírníme tím, že budeme na každou chybu druhého rodiče poukazovat, zdůrazňovat, lomit nad tím rukama a řikat dětem, jaký je druhý rodič blb.
@sgtr2022 píše:
Bývalý partner si bere syna jeden týden, ve středu od 13:30 do 18h, další týden to samé zase ve středu a pak ještě v sobotu.Od 12h do 18h.Syn má 5 let.Brát si ho častěji, nebo na dýl odmítá. Nemá prý čas…
Všechno se dá vyřešit, ale nejvíc by mi vadilo, že nemá čas.
Když to tak čtu, asi bych ani nechtěla, aby si syna s tímto přístupem bral častěji. Zajímalo by mě, jestli si ani jeho „nové“ děti nemohou rozbalit dárky před vaším synem, aby mu to nebylo líto… A že mu dá sladkosti, o kterých ví, že je nemůže (nejspíš se mu nechtělo shánět něco, co by mohl), to o něm taky leccos vypovídá. Holt si nabalil novou ženskou a závazky z minulosti začaly být přítěž, bohužel to tak má spoustu mužů.
Že to není správný přístup víš sama, na to se nemusíš ptát. Nicméně (hlavně před synem) bych to nijak nekomentovala – tedy ani ho nepomlouvala, ani nebránila. Však on si na to syn přijde sám, až bude starší. Do té doby holt budeš muset otcovskou lásku vynahrazovat ty.
Hmm, tak to je buď de'bil, nebo de'bil. Otec musí mít svý děťátka rád.
@Keyllah píše:
a v čem přesně je ten problém? dárek dostane a rozbalí si ho u tebe. Co by jsi chtěla řešit? nutit chlapa, aby dárek rozbalovali u něj před cizíme dětma? To že se to tobě nelíbí, je jen tvoje věc, měla by jsi myslet hlavně na malého a jemu toto nijak neublíží…
Tohle bych taky řekla že je ještě ten nejmenší problém. I když asi chápu že kluk by si to rád rozbalil hned, je natesenej a nemůže, to je mi ho trochu líto, asi to bylo myšlené takhle, ale aspoň nějaký zájem a snahu tatínek má, no. Až mu dá něco špatnýho a klukovi bude blbě v době, kdy je u něj a poveze ho k dr., tak mu to možná dojde. Pokud ho tedy nejdřív nepředá matce s tím, že je kluk „nějakej divnej“ a bude to stejně muset řešit ona, což často vidím v okolí, že tatínkové podceňujou, nerespektujou stravovací aj. omezení, ale následky už neřeší, ty se projeví až po návratu dítěte domů, takže matka se často až od dítěte dozví, že jedlo či dělalo něco co nemá (protože „hodnej tatínek“ mu přece nebude nic zakazovat, dyt se mu pro jednou nic nestane, matka to podle nich hrotí zbytečně) a ona je ta, která si to pak vyžere… Ona stačí běžná nedbalost, nechají dítě lítat v zimě bez čepice, jim taky zima není tak co, ale oni s ním pak doma s rýmou být nemusí, žejo. A sotva se z toho vyhrabe, je tu další vikend u tatínka…