Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Krásný den všem,
malýmu jsou 3 měsíce a je plně kojený.
Včera jsem byla s malým na odběru krve v nemocnici a bylo to neskutečný, vůbec to neteklo, uspěli snad na pátý pokus, malý je dopíchaný na obou rukách, na hlavičce… řval jak tur, já jsem brečela taky…no síla. Sestřička mi pak vynadala, proč malýmu nedávám čaj, že je hrozně zahuštěný. Docela jsem koukala, zatím jsem se jen setkala s názorem, že kojení stačí. Na pohled je malej v pohodě, žádný známky žíznivosti nebo dokonce dehydratace na něm nepozoruju a krev mu běžně neodebírám
. Jinak přibírá a roste hezky. Jaký je na to váš názor? Mám mu dávat čaj? Sestřička říkala, že mezi každým kojením 10-20 ml čaje. Tak nevím
.
No ja nevim,rika se,ze pokud je dite plne kojene,caj nepotrebuje.Jako pokud by to bylo v lete,kdy jsou velka horka,tak asi trochu caje nebo vody by to chtelo.
Nas malej se narodil v zari,takze jsem jen kojila.Caj jsme zacali davat az kolem 6.mesice.
Spis si myslim,ze sestricka jen hledala nejaky argument,jako aby to nebylo na ne,ze ho museli tolikrat napichovat.Tak to proste svedla na maminku,ze mu nedava napit a krev je tak hustsi ![]()
Mně bylo už 4krát v porodnici řečeno (mám 4 děti). Že do půl roku stačí jenom kojit, čaj se nemusí (snad jen výjimečně, když se mimi narodí v létě a jsou tropická vedra, tak se může trochu dát). Jinak samozřejmě čaj se dávat může, ale říkají, že je to zbytečný a že se dětičky tím zaplácnou a pijí pak méně mlíka.
Ahoj pokud má krev hustší určitě začni čaj dávat! Normálně by kojo stačit mělo, ale když jí má hustou tak určitě čaj. Hustá krev není dobrá.Nechci tě strašit, ale tohle opravdu není dobré, možná bych začala zkoumat, jak je to možné. Já sama mám husou krev a zatím si nemusím brát warfarin, ale stačí mi to upít- mám vyšší hodnotu protrombinu v těle. Asi bych to určitě začala řešit, aby se např. nemohly tvořit sraženiny v těle, což by vedlo k ucpávání- mrtvice, infarkt, embolie, tromboza........Ale strašit tě nechci.Začala bych řešit proč jí má hustou, zda je vše dobré nebo jestli v tom mohou být třeba mutace, nebo jen vyšší hladina protrombinu jako mám já a zda to opravdu stačí jen upít nebo začít ředit léky......... Zašla bych k dr. ta by ti měla povědět víc.
Je to blbost, to, zda je zahuštěný se nedá poznat podle toho, jak lze nabrat. Sestřička tím jen zakryla rozčilení nad tím, že jí zkrátka nešel nabrat.
Alpaka píše:
Je to blbost, to, zda je zahuštěný se nedá poznat podle toho, jak lze nabrat. Sestřička tím jen zakryla rozčilení nad tím, že jí zkrátka nešel nabrat.
Taky si myslím.
Jako můžeš mu čaj začít dávat, ale mě to přijde zbytečný.
Pokud mu ho začneš dávat, tak prosím tě NE granulovaný. Kup si nějaký klasický sáškový pro děti. Já měla myslím nějaký dětský od lerosu a ten byl od 1. měsíce.
No zas taková blbost to není, to mi věřte. Neznám sestřičku a její šikovnost, ale množství přijmutých tekutin ve stravě hustotu krve opravdu ovlivňuje. Neříkám, že kvůli tomu musí všichni začít dávat čaj, ale taky se mi nelíbí názor, že sestřička tím zakrývala svojí nešikovnost. Možná by jste si to měli jednou zkusit. Ono na takovém mrňouskovi najít kloudnou žílu a ještě odebrat dostatečné množství krve není legrace
.
No, tak ono obecně platí, že před odběrem krve by dítě mělo dostat víc tekutin (dospělý ostatně taky). Takže já bych prcka den a ráno před odběrem rozhodně trochu zavodnila - vodou nebo čajem ze stříkačky.
Ale jinak ne. Pokud nejsou extrémní vedra, kojení do půlroka určitě stačí.
Čaj při kojení dávat nemusíš, obě děti byli plně kojené 7 měsíců bez čajů, šťáviček, vody apod.
Jiná věc je hustá krev při odběru. Mám na sobě vyzkoušené, že pokud jdu na odběr, tak musím půlhodiny předem vypít tak 0,5l vody. Jinak krev neteče. Dělám to tak samozřejmě i s dětmi.
Příště zkus malého nakojit chvíli před odběrem a určitě to bude OK.
Edit: tak Bohunka už to o tom zavodnění napsala, jsem pomalá
To bude tím, že jsem musela kreslit jeřáb podle Matýska v Kouzelné školce ![]()
Anonymní píše:
No zas taková blbost to není, to mi věřte. Neznám sestřičku a její šikovnost, ale množství přijmutých tekutin ve stravě hustotu krve opravdu ovlivňuje. Neříkám, že kvůli tomu musí všichni začít dávat čaj, ale taky se mi nelíbí názor, že sestřička tím zakrývala svojí nešikovnost. Možná by jste si to měli jednou zkusit. Ono na takovém mrňouskovi najít kloudnou žílu a ještě odebrat dostatečné množství krve není legrace.
Ještě jednou si přečti všechny příspěvky, nikdo nepsal o nešikovnosti. Zřejmě si myslela můj příspěvek. Psala jsem, že tim zakryla to, že jí nešel nabrat. Nemuselo to být vůbec nešikovností, ale prostě jen žilním systémem dítěte. Ale i to jí mohlo prostě naštvat. Sama vím, co je to nabírat lidi,čim víc to nejde, tim víc jsou nervozní všichni zůčastnění.
K té hustotě - problém je se trefit do žíly. Pokud v ní jsem, tak krev může být hustá jak chce, nikdy není její viskozita tak vysoká, aby natáhnou do stříkačky nešla. Takže jediný vliv zavodnění spočívá v tom, že dehydratovaný člově centralizuje oběh, tedy dochází ke stažení cév na končetinách, tak aby dost krve obíhalo důležitými orgány (např. mozek). Takže ty žíly na končetinách se pak blbě hledají. Troufám si říct, že k tomu ale u zdravého plně kojeného prospívajícího kojence nedojde a kdyby ano vykazuje i jiné známky dehydratace, než jen to, že nejde nabrat.
Sestřička nemůže na základě této situace zhodnotit, jestli je dítě zahuštěné nebo je špatná nabratelnost dítěte daná jen tím, že má zkrátka „blbé žíly“ nebo se bojí a dochází ke stejnému efektu - stažení cív na končetinách.
dovolím si sem přispět, děti nemám,ale trochu se rozkoukávám v oboru hematologie a tohle mi přijde absurdní. hustá krev?to je s prominutím blbost. myslím,že pokud by miminko mělo větší podíl buněčné složky v krvi, tak by se to projevilo jinak, než problémem při odběru. souhlasím taky s tím,že mimčo má malý žilky a šlo to prostě špatně vzít.kámoška je dospělá a kolikrát jí krev nevezmou,protože má žíly hluboko a málokdy se sestře povede ju napíchnout. to je teda pěkně hnusný narušit sebedůvěru kojící maminky jen proto,že se mi něco v práci nepovedlo. celá savčí říše kojí mláďata výlučně taky a nikomu se nedává čaj. je fakt,že zavodnění před odběrem je potřeba,ale snad by stačilo nakojit tak 30min před odběrem.
Alpaka píše:Anonymní píše:Ještě jednou si přečti všechny příspěvky, nikdo nepsal o nešikovnosti. Zřejmě si myslela můj příspěvek. Psala jsem, že tim zakryla to, že jí nešel nabrat. Nemuselo to být vůbec nešikovností, ale prostě jen žilním systémem dítěte. Ale i to jí mohlo prostě naštvat. Sama vím, co je to nabírat lidi,čim víc to nejde, tim víc jsou nervozní všichni zůčastnění.
No zas taková blbost to není, to mi věřte. Neznám sestřičku a její šikovnost, ale množství přijmutých tekutin ve stravě hustotu krve opravdu ovlivňuje. Neříkám, že kvůli tomu musí všichni začít dávat čaj, ale taky se mi nelíbí názor, že sestřička tím zakrývala svojí nešikovnost. Možná by jste si to měli jednou zkusit. Ono na takovém mrňouskovi najít kloudnou žílu a ještě odebrat dostatečné množství krve není legrace.
K té hustotě - problém je se trefit do žíly. Pokud v ní jsem, tak krev může být hustá jak chce, nikdy není její viskozita tak vysoká, aby natáhnou do stříkačky nešla. Takže jediný vliv zavodnění spočívá v tom, že dehydratovaný člově centralizuje oběh, tedy dochází ke stažení cév na končetinách, tak aby dost krve obíhalo důležitými orgány (např. mozek). Takže ty žíly na končetinách se pak blbě hledají. Troufám si říct, že k tomu ale u zdravého plně kojeného prospívajícího kojence nedojde a kdyby ano vykazuje i jiné známky dehydratace, než jen to, že nejde nabrat.
Sestřička nemůže na základě této situace zhodnotit, jestli je dítě zahuštěné nebo je špatná nabratelnost dítěte daná jen tím, že má zkrátka „blbé žíly“ nebo se bojí a dochází ke stejnému efektu - stažení cív na končetinách.
Líp bych to nenapsala. Je děsný, že jedna pitomá poznámka sestry s neprofesionálním přístupem úplně zbytečně vyděsí maminku takhle malýho prcka… ![]()
Tak já odebírala donedávna kojence, nedonošence, novorozence a starší děti a opravdu pokud to nejde, je lepší nechat maminku nakojit a pak nebo dát nějaké tekutiny a dítě pak odebrat jde.
TýnkoK: Musím se smát, když někdo napíše něco takového. Nezlob se na mě, to že sestřička řekla něco takového neznamená že není profesionál, je taky jenom člověk a prostě třeba jen neměla svůj den. Kdybych si měla ze všeho dělat hlavu, tak jsem zavřená celej život doma. Víš na kolik nepříjemných prodavaček, úřednic, pošťaček, učitelek a podobně jsem už narazila. To bych se musela hroutit v jednom kuse.
No, já nejsem odborník, ale na odběru sama či s dítětem jsem byla už x-krát - a kdykoli se stalo, že se některému pacientovi nedařilo vzít krev, první, co sestry udělaly, bylo že ho poslaly (nebo mu daly) pořádně napít… a zkusily to za 15-20 minut znova.
Zdůvodnění Alpaky se mi zdá dost smysluplné… nicméně i z něj vyplývá, že příjem tekutin před odběrem by se zvýšit měl. Jestli to někdo udělá kojením a jiný vodou či čajem ze stříkačky, to už je celkem jedno.
Jiná věc je, že sdělit mamince se to dá i decentnějším způsobem.