Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
obracím se na Vás celá vyděšená a neschopná normálně uvažovat. Před chvílí mi volala pracovnice z hygieny, že naše malá 9 měsíční lumpačka má ve stolici nějaké campilo bakterie (ani nevím, jak se to píše).
Abych ale začala od začátku: sem tam se nám stávalo, že dupka produkovala místo klasické stolice nějakou řidší žíravinu, která způsobovala okamžité zarudnutí pokožky. Byl to takový divný průjem, ani ne moc řidký a už vůbec ne vodnatý. Vždycky to trvalo tak 1 den a pak byl klid. Jenom jsme léčili hodně bolavou kůžičku v celé oblasti plenek. Poprvé mě to vyděsilo, ale protože to po 1 dni zmizelo, tak jsem si říkala, že jí asi nesedlo nějaké jídlo. Dětská dr. na to taky nic neříkala. Toto se nám stalo asi tak 4× za poslední 3měsíce. Teď v sobotu to přišlo zase a protože se to nezlepšovalo, tak jsem zašla s malou k dr. Ta udělala výtěr ze zadečku a poslala to na rozbor. Dneska mi volali z hygieny, že tam má nějaké šílené bakterie. Vyptávala se na stravu, zvířata, naše zaměstnání a zdravotní stav. Jsem z toho úplně vedle. Prý to bývá z masa a nebo od zvířat. Zvířata v bytě nemáme, jenom u rodičů, ale s těmi malá nepříjde do styku. Papání pro malou připravuji zvlášť a každý den čerstvé. Kupuji chlazené kuřecí maso, to si hned naporcuji a zamrazím. Do styku s jiným syrovým masem to nepřichází.
Teď musím doma udělat desinfekci všeho, co půjde. S manželem musíme k našemu dr taky na testy (už se móóóc těším), jestli to náhodou nemáme taky v sobě. V pondělí od dětské dr prý dostane malá nějaké atb.
Máte s tím někdo zkušenost? Co dělám špatně? Dá se toho zbavit úplně?
Díky, díky, díky
nešťastná a zmatená Míša a veselá pohodová lumpačka Karolínka
Ahoj Míšo,
tuhle hnusnou bakterii jsem měla taky. Je to hlavně z kuřecího masa. Já jsem to chytla tak, že jsem olízla nůž, kterej jsem položila na prkýnko, na kterým se předtím krájelo maso. U dospělýho se to nijak neléčí, jenom dietou. Žádný prášky na to nejsou. Ale je pravda, že já jsem měla lehčí průběh. I když trvalo měsíc, než jsem se toho zbavila.
Na hygienickou stanici jsme museli taky celá rodina a vyplňovali šílenej dotazník, aby zjistili, z čeho to mám. Prý to musí, kdyby to bylo z nějakýho veřejnýho stravování apod.
Malá to asi chytla taky z kuřecího masa, třeba někdy bylo omylem nedovařený. Nevím, jakej je průběh u miminek, ale snad to nebude tak hrozný, když píšeš, že průjem má jen občas. Doktoři ti určitě poradí. Nevím, jestli se dá taky miminku na:,–(it nějaká dieta. Je to nepříjemný, ale určitě se moc netrap, dá se toho zbavit.
Jana
Ahojky,
je to opravdu z nedostatečně tepelně zpracovanýho kuřecího masa. Já s tím naštěstí přímou zkušenost nemám, ale kamarádka si to „vyžrala“ až do dna. Několik návštěv hygienika, šílený průjmy spojený s obrovskými křečemi. Říkala na to, že porod byl procházka růžovou zahradou. Celej měsíc měla doma napuštěnej kýbl s horkou vodou a savem, pořád myla kliky, záchod, umyvadla. Po měsíci měli výtěr v pohodě, ale na tohle nikdy nezapomene a kuře prý peče až do „sucha“. Tolik se bojí další nákazy.
Tak ať je to brzo pryč. Katka a spol.
Dobrý den,
Já mám ted zrovna tu bakterii cmapile, da se léčit dietou a tři krát denne SMECKTU, pomohlo mi to trochu, ale ted sem szas doma a neni mi vubec dobre. Mozna ta smeckta. Jinka nevim co.
![]()
Též jsem byla „obětí“ campilo bakterie a netušíc co mi je, když jsem začala mít problémy jako horečku, průjem, zvracení a tělo jako paralizované, doufala jsem, že to přejde, ale za čtyři dny nepřešlo ani dávkami černého uhlí, dietou, resp. nechutenstvím a tak jsem se dobelhala pátý den k paní doktorce. Prý to je nějaká infekce z jídla a pod., udělala mi výtěr, poslala do laboratoře a napsala lék ERCEFURYL 200 kg cps. a brát po dvou 2× denně a dietu, ale žádné mléko, citrusy, ovoce… Hned po první dávce se mi ulevilo, průjem skončil a za dva dny jsem byla docela v pohodě, trochu ještě unavená, ale pomalu jsem se dostávala do normálu. Lék se musí dobrat!! Je to 28 tablet, nejsou to přímo antibiotika, ale zabíjí to tyhle mrchy. Já je ještě beru (ještě 4 dny), ale jinak už funguji zcela normálně, takže od ataku bakterie uběhlo sedm dní, kdy je mi už dobře. Tak příště ať vám lékař tyhle léky napíše, mě moc pomohly. Nevím ovšem zda je to aplikovatelné i pro děti…
Přeji pohodu a hodně zdraví. B. ![]()