Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
po dlouhých trápeních s usínáním u kojení a celonočním buzením jsme se konečně dopracovali k samostatnému usínání a dokonce se Andrýsovi podařilo dvakrát prospat noc zhruba od devíti večer do šesti, pak lahev s mlíkem a ještě hoďka spánku. S odstavováním a samostatným usínáním jsme začali před osmi dny a celkem to proběhlo v klidu. Jenže poslední dva večery zase hůř usíná, předtím už jen tak breknul, aby se neřeklo, vzal si plyšáka a za chvíli usnul. Teď tam zas tak deset minut brečí než se uloží. A v noci se taky dvakrát budil s brekotem, i ráno bylo takový ubrečený. Tak se bojím, aby se něco nepokazilo. Doufám, že to byla jen nějaká špatná noc, protože kdyby se to usínání zvrtlo, tak by mě kleplo.
Jak to dělat, když je třeba mimi nemocné? Nespojí si to, že když ho vylovím z postýlky a budu konejšit, tak už tam prostě zas sám nebude chtít být a zas bude cirkus? Andrýsek měl teď asi dva dny rýmu a zrovna ty noci spal výborně. Bála jsem se, že bude spát špatně, ale nestalo se. Zato na dnešek mu teoreticky nic nebylo (možná ho mohlo bolet bříško, teoreticky) a spal špatně.
A druhý dotaz - když se zvládne usínání doma, nepokazí se to například při dovolené? Samozřejmě mu vezmeme s sebou jeho plyšáka a vybavení z postýlky, i když postýlku s sebou vezmeme přenosnou. Zatím je na dovču čas, jen sbírám informace dopředu.
Podělte se, prosím, o zkušenosti!
Díky.
Ulrika
Ulriko - děti rády zkouší. Třeba si jen vzpomněl, že to bylo někdy jinak, to usínání. Andreas je ještě malý a byl zvyklý usínat s maminkou, takže ted asi zkouší, jestli by to přece jen nešlo vrátit zpět…
Nemoc, dovolená - to samozřejmě usínání naruší, ale pokud okamžitě po odeznění nejhoršího v případě nemoci a po návratu z dovči najedete na systém „spí se samostatně a celou noc“, brzo si zase zvykne.
Pochopila jsem, že jste ted v jakémsi přechodovém období, co se samostatného spánku týče. Takže se modli, aby neonemocněl zrovna ted, protože by jste se octli na začátku - ještě tu spací samostatnost nemá zažitou. Až to bude mít zažité a zvykne si, bude mu opětovné zvykání si na spaní sám trvat mnohem kratší dobu (třeba po nemoci).
držím palec a gratuluju k pohodovému odstavení
elda
Ahoj,
my jsme zavedli usínání „sám v postýlce“ v 10ti měsících. Do té doby usínal u prsu. No, za tři dny to pochopil (1. den plakal cca 25 min., 2. den 10 min., 3. den 5 min.) a od té doby je to OK. Po:,–(ím ho do postýlky, udělám pa pa a odejdu. Do 5ti minut spí.
Asi po 10ti dnech taky u usínání začal zase plakat, ale já se nedala a chodila tam v čím dál delších intervalech, až ho to přestalo bavit. Za dva dny to zase bylo OK a od té doby supr.
Je fakt, že taky spal dýl do 1. kojení, ale poslední dva týdny si to zase zhoršil. Usíná sám, ale za 2 hodiny je vzhůru. Tak snad to zase přejde. Vím, že je schopnej spát dýl, tak to nehrotím. Možná, že mu lezou zoubky, protože se budí víc i po zbytek noci a pláče. Nakojím a zaspí to.
Už jsem chtěla s kojením přestat, ale v noci nejsem zatím schopná ho nechat plakat. Takhle na večer, když jsem vzhůru, tak jo, ale max. tak 30 min., ale v noci ho „uspokojím“ hned. Však ono to časem přejde a ještě se mi po tom kontaktu bude stýskat.
Pevné nervy (které já moc nemám) přeje Medúza
Ahoj,
My to mame trosku komplikovanejsi, nase Terka se jednoho dne rozhodla, ze v postylce nebude spat a basta. Tak jsme zkusili si s ni lehnout do nasi postele, kde nam usla behem chvilicky a pak ji prenest do postylky. To nam fungovalo nejakou dobu a pak jako kdyz utne jak jsme ji davali do postylky tak se vzdy vzbudila se strasnym krikem.
Zkusili jsme ji nechat vyrvat v postylce, ze ji to urcite vycerpa a usne a ono ne, proste tam stala a plakala, pak se zacla zalykat az se nam poblinkala.
Tak na takove experimenty jsme uz nemeli silu.
Vyresili jsme to tak,ze ji nechavame spat mezi nami. Vsichni tri se vyspime celou noc.
Ted se chystame zavest normalni postel, mate s tim nekdo zkusenost???
Lenka
Ahoj Ulriko,
nejdriv hrozne moc gratuluju k ukonceni nocniho kojeni. Ja ti tak zavidim.
Nechces popsat, jak ty noci u vas probihaly? Vitkovi bude 12m. Ja to tak dlouho nevydrzim. Uz jsem zacala minuly tyden. Jsem mekon. Zkusila jsem vynechat zatim jen to prvni kojeni. To je v 10:30. Moc me prekvapilo, jak dobre to slo. Vitek brecel jen dve minutky. Sla jsem k nemu, dostal dudlik, pohladila jsem ho a sla pryc. Usnul a za chvili se vzbudil a zas chvili plakal a usnul az do dalsiho kojeni za dve hodky. Darilo se mi to tyden, ale pak dostal katar prudusek a zase jsem podlehla. Takze kojim dle prani. Navic Vitek vstava v 5:30 kazdy den a v posteli ho nedrzim, leda bych ho svazala:-)
Kazdopadne pres den spi Vitek 2× a vecer jde v 19:30 pokazde po kojeni a nikdy u toho neusne. Krasne uz asi dva mesice usne uplne sam. Hodne jezdime k rodicum. Ted jsme byli na vode a bydleliv ubytovne plne lidi. Ani mu nevadila zmena prostredi. Vsude usnul stejne. Ani nechodi pokazde ve stejny cas. Jen ty ritualy dodrzujeme dusledne a v postylce ma spaci hracku.
Tak at vsechna uskali prekonate a konecne vam to vyjde. uz bych na tvem miste byla neustupna.
Ahoj holky,
moc děkuju za Vaše reakce. Momentálně se má věc tak, že večerní usínání je celkem v pohodě, jen tak si zabrečí, aby se neřeklo (tak minutku) a je klid. Ale v noci se pořád budí, většinou naštěstí jen jednou, ale vždycky s brekem. Nevím, jak to udělat, aby pochopil, že v noci žádné vyndavání z postýlky nebude, ani žádná jiná zábava, a že by mohl klidně spát bez probuzení. Průšvih je, že když se vzbudí, tak já mu chvilku něco povídám a pak musím na gauč do obýváku, protože se uklidní, když v ložnici nejsem. No a někdy hned usne a můžu zpátky a jindy se tam pořád vrtí a pofňukává, takže buď čekám, až bude klid nebo rovnou v obýváku usnu (dávám si tam večer preventivně larisu, abych nezmrzla, kdybych tam musela být dýl). No a ráno v šest budíček a konečná („miluju“ zimní čas…). Ale to už je evidentně vyspalej a většinou má i dobrou náladu, tak se to dá vydržet. A já jsem taky vyspalá, když v noci vstávám jen jednou (předtím to bylo klidně šestkrát i víckrát). I když, kdo by si nechtěl v klidu poležet v teplé postýlce, i když je vyspalej
.
Tak zatím páček!
Ulrika
No ja taky zjistila, ze kdyz Vitka nakojim a odejdu, hned spi dal. Ale kdyz zustanu v mistnosti, tak se v nejlepsim pripade prevaluje nebo rovnou place. No to jde spat ke me. Vcera jsme prestali s antibiotikama. Takze zase nastoupim aspon s vynechanim prvniho nocniho kojeni.