Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
v patek jsem byly na pohotovosti, prujem a teplota…
Male udelali vyter ze zadecku a dnes mi rekli, ze je tam nejspis tenhle zmetek Campylobacter. Sestricka mi nebyla schopna vubec nic vic rict a at si zavolam zitra na vysledek kontrolniho steru.
Divny mi je to, ze maly je 4,5 mesice a jen kojim. Tak z ceho by to mohlo byt, kdyz je to pry hlavne z masa…
Mate nektera z vas podobnou zkusenost?
Snad jen plasim a vysledek bude OK.
Diky a hezky den.
Mala mela salmonelu v pulroce. Je to ze spatne tepelne opracovaneho kureciho masa, vajec. Staci, pokud sahnes na maso, na dudlika a je zadelano.
Ahoj!
Podobná zkušenost - moje malá měla 4.měsíce, plně kojena a najednou zelený průjem, hleny a krev ve stoličce
, byla bez teploty . Myslela jsem, že omdlím. Laboratoř prokázala bakterii Clostridium a krev byla z produktu té bakterie. Bakterie produkuje ve střevě toxín a ten jí způsoboval to krvácení. Gastroenterolog taky vůbec nevědel jak se to do ní dostalo. Prostě se to stane i u plně kojeného miminka
, což mi je ale záhadou jak.
Možný způsob nákazy je přes matku. Matka může něco sníst, organismus má silnější jako miminko a u ní se infekce neprojeví, odezní bez příznaků a miminko onemocní. Nevím. Byla jsem z toho taky vedle jako jedle.
Léčba trvala asi měsíc. Nejdřív brala Hylak forte, pak Lactobacilky a bylo ok. Lactobacilky bereme dodnes.
Držím palce!!!
![]()
B
Taky znám. Syn měl v sedmi týdnech salmonelu. Přesně jak píšeš, zelený průjem, vysoké horečky, počínající dehydratace. Po pěti dnech hospitalizace nám byla sdělena tato diagnoza, nikdo netušil jak se mohl nakazit. Trvalo přesně rok než se toho svinstva zbavil. Byl to horor a tobě přeju ať je kontrolní výtěr negativní ![]()
To teda drobka lituju, my si tim taky prosli, v 8.mesicich. Hrozny bolesti briska, krvavy prujem, na vyteru se objevil campylobacter. Dr.jen naridila dietu, zakazala mliko(coz jsem odmitla, kojeni bylo jediny co byl ochoten pozrit), zastavit prujem smectou. Pak jsme davali cca 3mes biopron na posileni strevni flory.
Jo a dostala jsem predvolani z hygienicke stanice, asi pulhodinovy vyslech ![]()
At jste brzo fit ![]()
fidla píše:
To teda drobka lituju, my si tim taky prosli, v 8.mesicich. Hrozny bolesti briska, krvavy prujem, na vyteru se objevil campylobacter. Dr.jen naridila dietu, zakazala mliko(coz jsem odmitla, kojeni bylo jediny co byl ochoten pozrit), zastavit prujem smectou. Pak jsme davali cca 3mes biopron na posileni strevni flory.
Jo a dostala jsem predvolani z hygienicke stanice, asi pulhodinovy vyslech
At jste brzo fit
To si děláš srandu ne? Si asi dětsko schválně nakazila ne? My ho máme taky, už od září, nevím z čeho, maso připravuju důkladně. Bohužel se objevilo nedávno, že v hami příkrmech snad někde nalezli tohoto zmetka a my jsme v tu dobu malé kupovali ty novinky gurmány
Od té doby jsem skleničku nekoupila ani nic jiného. Malá měla dva dny horečky a průjem jinak je od té doby okej, berem probiotika, střídáme je aby střeva měla pořád obnovu. Na hygieně jsem ženskou splula, že jsem důkladná matka, tak mi jen řekla, že mám vše dezinfikovat a nedělat si starosti, že je to teď rozšířené. Zkusil by mi někdo udělat nějaké školení, bych jím dala
![]()
Podotýkám jen po telefonu. Jo a říkala, že stačí když připravuje člověk maso, že malá sáhla na linku a je to. Oni podle mě nemají ani tucha, kde to číhá, protože plně kojené děti mají minimalní šanci to chytit, takže tak.
To si děláš srandu ne? Si asi dětsko schválně nakazila ne? My ho máme taky, už od září, nevím z čeho, maso připravuju důkladně. Bohužel se objevilo nedávno, že v hami příkrmech snad někde nalezli tohoto zmetka a my jsme v tu dobu malé kupovali ty novinky gurmányOd té doby jsem skleničku nekoupila ani nic jiného. Malá měla dva dny horečky a průjem jinak je od té doby okej, berem probiotika, střídáme je aby střeva měla pořád obnovu. Na hygieně jsem ženskou splula, že jsem důkladná matka, tak mi jen řekla, že mám vše dezinfikovat a nedělat si starosti, že je to teď rozšířené. Zkusil by mi někdo udělat nějaké školení, bych jím dala
![]()
Tak na jednu stranu to chapu, hrozi hromadna nakaza, tak se snazi zjistit, odkud se to do organismu dostalo-prikladem jsou ty zminovane sklenicky Hami, pak se tim da predejit plosne infekci. Spis se mi to nehodilo z casovych duvodu, nekde behat, kdyz mam doma nemocny decko a hlidani nouzovy
Jo tak předvolání na hygienu mi přišlo taky
Prakticky hned jak nás pustili z nemocnice
Nijak to nehrotili, jen sem musela dát seznam jmen, s kým přišel malý do styku. Byly sme na UM, takže značku a šarži mléka, adresu obchodu kde sem ho koupila atd. Též jsem byla poučeno o desinfekci rukou ![]()
Koukam, ze se rozpoutala pekna debata
Ta yhgiena by me asi taky rozhodila, i kdyz je fakt, ze si musej udelat nejaky obrazek, ale stejne…
Tak doufam, ze se to zitra nepotvrdi a mala bude zdrava…Uz ted jsem trochu na nervy a jeste aby prisla krev a pod, to uz by bylo moc. No hlavne, aby bylo maly dobre.
Holky, dekuju za prispevky a preju jen samy zdravy detatka a at nam pekne rostou
![]()
Dobrý večer maminky. Chtěla bych poradit. V neděli jsme chytli camlylobacter.. jak dlouho jste meli průjem s krvi? Mame to už týden od neděle, meli jsme s neděle na pondělí 40 horecky a k tomu průjem a bolení bříška. Hned v pondělí jsme byly u mudr a ta nám vzala s ter s dupky a potvrdilo se ze je to camlylobacter. Máme antibiotika a lactobacilky. Průjem sice klesl na 3 až 4 stolice denne ale stále máme trosku krve. Nemlecnou ryzovou kaši mi s toho zvrací. Banán ten ji davám, mrkev s bramborem. Máme 8,5mesicu. V patek jsme vykostovala stehna tak to má s toho. Hygiena mi už volala.. jen se chci zeptat jak dlouho byl průjem a co ještě dat k jídlu, um pije v pohodě. A k tomu nám ještě rostou zoubky. Děkuji