Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím,
jak vnímáte tzv. cancel culture (kulturu rušení), kdy jsou lidé trestáni za své názory, a to i z minulosti. Lidé jsou dnes za „nevhodný“ názor vyhazování z práce, popř. popotahováni ostatními, kdy jsou znevažováni, ztrácejí přátele a kontakty za vyjádření svého názoru, jako třeba J. K. Rowling za své vyjádření, že menstruují pouze ženy.
Jaký na to máte názor?
Přijde mi to celé na hlavu, nechápu co se to děje. Kam se ztratil zdravý rozum, kam se sakra poděla svoboda slova?
Je taková doba, k moci se před lety dostali lidé, kteří mají pocit, že mají pravdu a ostatní se mýlí. Prosazují své názory, protože jsou mocní a můžou. Podle mě je to taky důsledek holokausu za 2. světové (zvlášť u Merkelové), za každou cenu vyhovět všem (menšinám) a (bezbřehá) tolerance. Zkrátka takové: Samozřejmě, že je svoboda, ale můžeš říkat jen to, s čím souhlasím. Dát se s tím nedá moc dělat. Leda jít do politiky, která člověka nejspíš semele.
Mám připravenej popcorn a budu koukat, jak i tahle revoluce sežere vlastní děti. A budu doufat, že pak se zas svět vrátí k selskému rozumu.
JK Rowling je toho dobrý příklad. Sama brojila za „deplatforming“ jiných, teď se jí to vrací jako bumerang.
Svoboda slova neexistuje. Byla lidem odebrána salámovou metodou a část z nich tomu ještě tleskala.
Popravdě mám obavu z toho, jak člověk veřejně už nemůže přiznat určité názory (aniž by byly rasistické či jinak nepřijatelné), protože nejsou v souladu s veřejným míněním. A to mi přijde velmi nebezpečné. Ale teda zrovna u Rowlingové je to takové až komické, je to snad největší „slunickarka“ co znám a stačil jí jeden názor mimo a je vyloženě lynčovana. A přitom neřekla vůbec nic strašného, zejména pokud si člověk přečte kontext, kterým to vysvětlila. Ale trochu škodolibě jí to přeju, protože sama jiným dělala totéž.
teď jí to jen dal pocítit vlastní tábor
@Ms.Ragdoll Je to uhozené. Zase se k moci derou lidé, kteří jsou přesvědčeni o své pravdě, svým způsobem o nadřazenosti svých postojů nad odlišnými.
V historii lidstva to k ničemu dobrému nevedlo, většinou to končilo válkami.
Přitom samotný názor, vyjádření, nikomu zásadní újmu nezpůsobí. Nutit ale žít lidi v rozporu s jejich přesvědčením, to lidi ničí.
Jsem z toho smutný, říkám si, jestli už je zase čas na vnitřní emigrace, na útěky do přírody a mimo dosah civilizace, jako to dělali lidé chatařením a trampstvím za totality, nebo je ještě naděje, že svět zas bude místem pro pestré myšlenky a způsoby žití…
@Ms.Ragdoll píše:
Zdravím,jak vnímáte tzv. cancel culture (kulturu rušení), kdy jsou lidé trestáni za své názory, a to i z minulosti. Lidé jsou dnes za „nevhodný“ názor vyhazování z práce, popř. popotahováni ostatními, kdy jsou znevažováni, ztrácejí přátele a kontakty za vyjádření svého názoru, jako třeba J. K. Rowling za své vyjádření, že menstruují pouze ženy.
Jaký na to máte názor?
Přijde mi to celé na hlavu, nechápu co se to děje. Kam se ztratil zdravý rozum, kam se sakra poděla svoboda slova?
Is cancel culture silencing open debate?
Já jsem se s tím nesetkala a víc mě trápí třeba diskriminace matek na pracovním trhu.
Nesouhlasím a bojuju zde svými zkostnatělými šovinistickými názory
![]()
@Dana066 píše:
Je taková doba, k moci se před lety dostali lidé, kteří mají pocit, že mají pravdu a ostatní se mýlí. Prosazují své názory, protože jsou mocní a můžou. Podle mě je to taky důsledek holokausu za 2. světové (zvlášť u Merkelové), za každou cenu vyhovět všem (menšinám) a (bezbřehá) tolerance. Zkrátka takové: Samozřejmě, že je svoboda, ale můžeš říkat jen to, s čím souhlasím. Dát se s tím nedá moc dělat. Leda jít do politiky, která člověka nejspíš semele.
nedramatizoval bych to, jde to ve vlnách. viz např. McCartyismus v USA v 50 letech, pak uvolnění hippies, atd., atd., a kdyby to bylo tak horký, tak se Trump nestal prezidentem
Dramatizuješ na základně hysterických textů na internetu. Navíc bych se klidně vsadila že jen v češtině.
Konkrétně žádná kauza J. Rowlingové neexistuje - napsala tweet, strhla se klasická hysterie, jako se na twitteru stává a pak z jejího nakladatelství odešlo pár lidí, ale to jaksi je primárně jejich škoda, protože jsou teď bez zastoupení.
Ale moc pěkně se z toho dělá virální text který rozdmýchává emoce a kulturní války. Jestli máš tolik volného času a tolik frustrace, že se do nich chceš zapojovat, nechceš to přehodnotit a věnovat se něčemu užitečnému? Ideálně aby to taky řešilo kořeny tvé frustrace v reálném životě, protože pokud fakt věříš, že za to můžou Soros, levičáci, mladí, uprchlíci, whatever, tak prostě jen utíkáš před sebereflexí a reálnou šancí na to, aby se ti tvůj život změnil, tak aby si byla spokojenější. Stejně tak se vytvářením vnějšího nepřítele vzdáváš kontroly nad svým životem, protože najednou za to můžou VONI a ty s tím nic nenaděláš.
A ano, pokud někdo má pocit, že je v pořádku říkat že uprchlíci se mají utopit, romské děti poslat do plynu a podobně, tak těžké můžeš někomu nařídit, že se s takovým člověkem má kamarádit a nebo s ním dělat byznys.
A ne - pokud o někom řeknu, že jeho rasistické kecy jsou pro mě nepřijatelné, tak to není cenzura a porušování svobody slova. To je moje svoboda slova a názoru na něčí názor.
Cenzura se vztahuje na tlak státu vůči občanům - a nic takového jako cenzura z progresivistických pozic v rámcí západních států neexistuje.
Ale to je všechno moc náročné na myšlení, bolavou sebereflexi, blbě se na to záskávají lajky. Daleko lepší je sdílet nějaký další produk kulturní války a útočit na strach či vztek. A samozřejmě je jednodušší přehodit zodpovědnost na NĚ, místo toho aby člověk řešil svůj vlastní život a aktivně něco měnil.
Cožeto, takový výlev a žádné odkazy na nějaké knihy pro gaučové psychology? ![]()
Píše to vůbec Ou?
Vtipný, že zrovna ty tady moralizuješ o množství volného času a „věnování se něčemu užitečnějšímu“, když domněnka, že tvoje romány píše víc lidí, protože na to nikdo nemůže mít čas, je jedna z klasických urban legends Emimina ![]()
@Ou
Souhlasím, přijde mi že nejvíc tyhle nářky nad omezením svobody sdílí ti, kteří by jiným tu jejich svobodu nejraději omezili…
@Ou píše:
Dramatizuješ na základně hysterických textů na internetu. Navíc bych se klidně vsadila že jen v češtině.Konkrétně žádná kauza J. Rowlingové neexistuje - napsala tweet, strhla se klasická hysterie, jako se na twitteru stává a pak z jejího nakladatelství odešlo pár lidí, ale to jaksi je primárně jejich škoda, protože jsou teď bez zastoupení.
Ale moc pěkně se z toho dělá virální text který rozdmýchává emoce a kulturní války. Jestli máš tolik volného času a tolik frustrace, že se do nich chceš zapojovat, nechceš to přehodnotit a věnovat se něčemu užitečnému? Ideálně aby to taky řešilo kořeny tvé frustrace v reálném životě, protože pokud fakt věříš, že za to můžou Soros, levičáci, mladí, uprchlíci, whatever, tak prostě jen utíkáš před sebereflexí a reálnou šancí na to, aby se ti tvůj život změnil, tak aby si byla spokojenější. Stejně tak se vytvářením vnějšího nepřítele vzdáváš kontroly nad svým životem, protože najednou za to můžou VONI a ty s tím nic nenaděláš.
A ano, pokud někdo má pocit, že je v pořádku říkat že uprchlíci se mají utopit, romské děti poslat do plynu a podobně, tak těžké můžeš někomu nařídit, že se s takovým člověkem má kamarádit a nebo s ním dělat byznys.
A ne - pokud o někom řeknu, že jeho rasistické kecy jsou pro mě nepřijatelné, tak to není cenzura a porušování svobody slova. To je moje svoboda slova a názoru na něčí názor.
Cenzura se vztahuje na tlak státu vůči občanům - a nic takového jako cenzura z progresivistických pozic v rámcí západních států neexistuje.
Ale to je všechno moc náročné na myšlení, bolavou sebereflexi, blbě se na to záskávají lajky. Daleko lepší je sdílet nějaký další produk kulturní války a útočit na strach či vztek. A samozřejmě je jednodušší přehodit zodpovědnost na NĚ, místo toho aby člověk řešil svůj vlastní život a aktivně něco měnil.
Promiň, ale co máš za problém? Já ti nevím, ale zatím ten jediný, kdo tu dramatizuje a vyplodil další hysterickej text do sbírky, jsi ty.
Poslední dobou ti to nějak nejde. Možná bys měla krapet zvolnit.
@Ms.Ragdoll ehmm, jak to říct?
Zrovna tebe jsem považovala za člověka, který není 2× náchylný k hysterii ![]()
@MrsNorris píše:
@OuCožeto, takový výlev a žádné odkazy na nějaké knihy pro gaučové psychology?
Vtipný, že zrovna ty tady moralizuješ o množství volného času a „věnování se něčemu užitečnějšímu“, když domněnka, že tvoje romány píše víc lidí, protože na to nikdo nemůže mít čas, je jedna z klasických urban legends Emimina
Píše to vůbec Ou?
Je trochu blbé, když fungujete jen na EM, a jiné aktivity Ou mimo EM vám unikají…
Dneska jsem si k žehlení pustila Holzmanna. Scénka ze seznamovací kanceláře by dnes neprošla. Možná se i dočkáme doby, kdy z YouTube zmizí… Az takhle jsme zblblí… ![]()