Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Strach o praci je dnes asi bezny. chtelo by to si nasetrit nejakou rezervu, kdyby se neco delo.ale sla bych do toho.cim dyl budete cekat, tim to bude horsi. a taky miminko nemusi jit hned.my ted platime nejakych 15tisic, az se prestehujem tak 17.vychazime v pohode.tak drzim palecky. urcite to zvladnete
@carola Jak už bylo psáno, chce to si sednout a trošku počítat… Je to smutný, ale dneska to jinak nejde, když člověk zrovna nevydělává dost… Ale tvůj důvod schvaluju všema deseti, jsem na tom stejně, maminka mi zemřela před necelým rokem (je mi 27), otce nemám, mám ségru a nedala bych jí za nic na světě. A chci, aby moje dcera jednou měla někoho, o koho se může opřít, a nebyla sama… Se ségrou jsme se hodně podržely navzájem a nedá se ani napsat, jak moc mi to pomohlo ![]()
@abbee píše:
@carola Jak už bylo psáno, chce to si sednout a trošku počítat… Je to smutný, ale dneska to jinak nejde, když člověk zrovna nevydělává dost… Ale tvůj důvod schvaluju všema deseti, jsem na tom stejně, maminka mi zemřela před necelým rokem (je mi 27), otce nemám, mám ségru a nedala bych jí za nic na světě. A chci, aby moje dcera jednou měla někoho, o koho se může opřít, a nebyla sama… Se ségrou jsme se hodně podržely navzájem a nedá se ani napsat, jak moc mi to pomohlo
Abbee, děkuju, se sestrou to mám úplně stejně. ![]()
@carola
jenom bych chtela dodat, ze ti nikdo nezaruci, ze spolu budou sourozenci vychazet. ani v detstvi, ani v dospelosti…
z toho co vidim kolem sebe, tak vetsina sourozenenckych vztahu mi prijde celkem nefunkcni ![]()
plus pocitej s tim, ze ditko se sice muze na sourozence tesit, ale pak na nej muze pekne zarlit. prece jenom vyrustat tolik let jako jedinacek, to se pak na konkurenci tezko zvyka.
@Ali-Ali člověk musí počítat s ledasčíms - to dopředu nikdo neřekne, ale asi bych to nebrala jako, že „nemusí se mít rádi, nebudu mít druhé dítě“. Manželova sestra je třeba mladší o 9 let a vychází spolu krásně, by jim mohl kdekdo závidět. Předem se to prostě říct nedá. A kdyby s tím každý rovnou počítal, tak máme jedináčky všichni ![]()
@abbee
jasne, ze to neni duvod nemit druhe dite.
spis jsem chtela rict, ze mit dite „jen“ proto, aby si byli oporou, to taky neni ono, protoze na to proste neni zadna zaruka.
@Ali-Ali to ukáže až čas
a myslím, že to není jediný autorčin důvod, ale jeden z mnoha
já sama vždy chtěla dvě děti aspoň a to, co se nám stalo, mě v tom jen utvrzuje. ![]()
Já bych do toho šla, sama mám 4 sourozence a je to super, podržíme se navzájem. V případě, že by přítel přišel o práci, máš tu svoji „jistou“? Kdyby jo, mohl by v takovém případě on na rodičák a ty do práce. Prostě by jste se vystřídali. Ale nějakou rezervu to určitě chce, zkus si pročíst tady diskuze v části Jak ušetřit, třeba ti pomůžou najít určité rezervy, kde by šlo ušetřit pár korun.
Taky máme zatím jedno dítě, určitě pro něho chci sourozence, i když budou od sebe min. 5 let. Máme se svými sourozenci různé věkové rozdíly, mezi nejstarším a nejmladším bráchou je 18 let a taky si spolu rozumí, najdou si společnou řeč a navzájem si dokáží pomoct. Takže vztah nezáleží na věkovém rozdílu, ale na výchově rodičů, neprotežování jednoho dítěte na úkor dalšího, na vlastnostech a charakterech dětí a pod. Nedá se vůbec paušalizovat, že děcka dva roky od sebe budou spolu vycházet a děti 8 let od sebe ne.