Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj. Máme jednoho syna 5,5 roku. Mně je 35,přítel o rok starší. Uvažujeme o druhém dítěti. Když tu občas čtu příspěvky, jak někdo čeká 3.,4. dítko, obdivuji to. Oba pracujeme, ale přítel nemá příliš vysoký plat, cca 13-14 tisíc čistého a bojím se, jak bysme to během RD zvládli finančně, splácíme úvěr cca 3.500,–Kč měíčně. Takhle jak chodíme oba do práce, je to v pohodě, ale bojím se, že bysme se pak neuživili, až bych měla RD nějakých 7.000,–Kč. Také je hodně nejistá doba, přítel pracuje jako řidič ve stavební firmě a co kdyby o práci přišel, prostě mám velký strach. Taky už nejsem úplně nejmladší, beru několik let antidepresiva, ale docela je mi poslední dobou dobře, ale po porodu syna mi bylo hodně zle a bojím se, aby to znovu takhle nebylo, jsem hrozně úzkostlivá, to je můj největší problém. 2.dítko bych chtěla hlavně kvůli synovi, aby nebyl sám, mně maminka umřela ve 26 letech a mám sestru, za kterou jsem hrozně šťastná. Vše si musím rozhodnout sama, ale byla bych ráda za vaše názory. Moc děkuju.
Pokud se na miminko cítíš, tak bych do toho šla
Syn už je dost starý, takže za sourozence by byl určitě rád ![]()
@Katie So píše:
Pokud se na miminko cítíš, tak bych do toho šlaSyn už je dost starý, takže za sourozence by byl určitě rád
Katie, děkuju, syn by právě myslím ráda byl.
Pokud myslíš že bys finančně nevyšla, nešla bych do toho.. ale jen ty vis jak moc by ti to druhé chybelo a co si pro to všechno ochotná obětovat…
@ppalea píše:
Pokud myslíš že bys finančně nevyšla, nešla bych do toho.. ale jen ty vis jak moc by ti to druhé chybelo a co si pro to všechno ochotná obětovat…
To je právě ono, z toho mám největší strach. My nežijeme nijak náročně, v podstatě by šlo jen o placení bytu, jídlo atd. Jenže zrovna nedávno přišel nedoplatek za plyn 3.000,–Kč, plus se porouchal kotel, další 3.000,–Kč a nemít úspory, tak je to prostě veliká částka jen tak z měsíčního rozpočtu a člověk nikdy neví, co bude.
@carola Není zač
s 2 dětmi se to zvládnout ještě dá
Hodně štěstí! ![]()
Já když byla těhotná s prvním, tak jsem říkala, že si necháme jedináčka. Dvě a více dětí mě nikdy nelákalo… nakonec mám ty děti dvě a jsem strašně ráda, že je mám. Už si nedokážu představit, že bychom měli jen to jedno… takže za mě ano. Sourozenec i do budoucna, až budou dospělí, je určitě super. Nedokážu si představit, že by tady jednou zůstal sám. Můj taťka je jedináček, rodiče už mu umřeli a nikoho už nemá (kromě nás dětí a manželky teda
) a přijde mi to hodně smutné. Ale toť můj názor.
Na druhou stranu váš život nežiji, takže těžko říct, jak bych se rozhodla ve vaší situaci. Každopádně držím palce, ať se rozhodneš správně a ať toho nikdy nelituješ. ![]()
@carola musís si proste sednou a spocítat jak by jste s takovým příjmem vycházeli.. Pokud bude aspone nejaka rezerva kazdy mesic, plus mate neco nasetreno, tak to asi za ten risk stoji, pokud by to bylo presne na stovky a nic jste nemeli jako rezervu, tak to je docela drsný.. Taky muzes jit jen na dva roky na mateřskou a nebo může jít chlap jestli máš nějak výrazně vyšší příjem než on..
@gabi.design píše:
Já když byla těhotná s prvním, tak jsem říkala, že si necháme jedináčka. Dvě a více dětí mě nikdy nelákalo… nakonec mám ty děti dvě a jsem strašně ráda, že je mám. Už si nedokážu představit, že bychom měli jen to jedno… takže za mě ano. Sourozenec i do budoucna, až budou dospělí, je určitě super. Nedokážu si představit, že by tady jednou zůstal sám. Můj taťka je jedináček, rodiče už mu umřeli a nikoho už nemá (kromě nás dětí a manželky teda) a přijde mi to hodně smutné. Ale toť můj názor.Na druhou stranu váš život nežiji, takže těžko říct, jak bych se rozhodla ve vaší situaci. Každopádně držím palce, ať se rozhodneš správně a ať toho nikdy nelituješ.
Gabi, děkuju. ![]()
@ppalea píše:
@carola musís si proste sednou a spocítat jak by jste s takovým příjmem vycházeli.. Pokud bude aspone nejaka rezerva kazdy mesic, plus mate neco nasetreno, tak to asi za ten risk stoji, pokud by to bylo presne na stovky a nic jste nemeli jako rezervu, tak to je docela drsný.. Taky muzes jit jen na dva roky na mateřskou a nebo může jít chlap jestli máš nějak výrazně vyšší příjem než on..
Ppaleo, příjem máme plus mínus stejný a právě vycházeli bysme tak tak, žádné rezervy by rozhodně nezbývaly a našetřeno nemáme v podstatě nic a to je právě to, z čeho mám strach.
@carola pak jedine nejaky dalši prijem, bud nejaké podnikání při mateřské a nebo chlap druhou práci.. Kdyzdý měsíc jsou nějaké mimořádné výdaje, pokud by se vám příjmy rovnali pravidelným výdajům a navíc jste bez rezervy, tak tři roky takhle žít by byla docela loterie.. Jestli po díteti toužíte, chtělo by to navýšit příjmy.. Chlap bere jako řidič docela málo, mohli by skusit najít něco jiného.. Proste je spousta možnosti jak na to ditě finančně dosáhnout, jen člověk musí chtít a mít snahu..
@ppalea píše:
@carola pak jedine nejaky dalši prijem, bud nejaké podnikání při mateřské a nebo chlap druhou práci.. Kdyzdý měsíc jsou nějaké mimořádné výdaje, pokud by se vám příjmy rovnali pravidelným výdajům a navíc jste bez rezervy, tak tři roky takhle žít by byla docela loterie.. Jestli po díteti toužíte, chtělo by to navýšit příjmy.. Chlap bere jako řidič docela málo, mohli by skusit najít něco jiného.. Proste je spousta možnosti jak na to ditě finančně dosáhnout, jen člověk musí chtít a mít snahu..
Ppaleo, souhlasím s tebou, mužskej má vidinu, že půjde podnikat, je vzděláním stavař, má zkušenosti, ale já jsem skeptická, byla bych raději, kdyby si našel práci za víc peněz, ale to on nechce, no, to už je zas na jinou diskuzi.