Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj všichni, potřebuji poradit.
Momentálně jsem na RD a dceři je v tuto chvíli 15měsíců. Z finančních důvodů si hledám práci, at už na VPP nebo HPP. Mám nějaké možnosti, jít pracovat na HPP (babička by byla ochotna hlídat) ale vůbec nevím, jak to je s tím, když vlastně jednu stálou práci na HPP mám, akorát jsem ted na té rodičovské. Vím, že můžu pracovat u jiného zaměstnavatele, aniž bych přišla o rodičák ale jak se to řeší, když vlastně jednu práci na HPP mám, kde mám nahlášenou RD na 3roky. Mohu mít vůbec druhou práci na HPP?? Jak je to potom se sociálním a zdravotním a s daň. přiznáním? Předem děkuji za reakce
Můžeš mít bez problému, pojištění za tebe platí současný zaměstnavatel. s sniž bys přišla o RP můžeš pracovat i pro původního zaměstnavatele
@slavuska1
i pro původního zaměstnavatele? Tak to jsem nevěděla já myslela, že právě pro původního nemohu. Leda, že bych měla novou smlouvu s jinou pracovní funkcí.
@Misheila píše:
@slavuska1
i pro původního zaměstnavatele? Tak to jsem nevěděla já myslela, že právě pro původního nemohu. Leda, že bych měla novou smlouvu s jinou pracovní funkcí.
ne, to platí při mateřský, k při rodičovský ne ![]()
@slavuska1 píše:
ne, to platí při mateřský, k při rodičovský ne
No, když to napíšeme úplně přesně, tak při rodičovské dovolené taky nejde pracovat na původní smlouvu u původního zaměstnavatele
ale jsem ukončit rodičovskou dovolenou, vrátit se zpět do práce a přitom stále pobírat rodičovský příspěvek.
@j.a.n.i1
tak ted jsem z toho jelen, takže pokud půjdu pracovat k původnímu zaměstnavateli, tak příjdu o rodičák?? Takhle jsem si to totiž myslela, vím že někdo mi číkal něco o tom, že bych mohla jedině, pokud by mi zaměstnavatel dal podepsat novou smlouvu s jinou pracovní funkcí.
@Misheila nepřijdeš o rodičovský příspěvek, ale nemůžeš být na rodičovské dovolené, což ale s rodičovským příspěvkem nesouvisí
každopádně pokud jsi nahlásila RD na 3 roky, tak tě zaměstnavatel nemusí vzít dřív zpět, než po těch 3 letech. každopádně na hpp můžeš kamkoliv jinam jít pracovat, pokud by tě nevzal
@slavuska1
to mi hlava nebere, nebudu na rodičovské ale nepříjdu o rodíčák? To nějak nechápu. No je pravda že v těchto věcech se prostě nevyznám ![]()
Každopádně díky za rady ![]()
@Misheila Protože motáš dvě věci ![]()
tyto dvě věci jsou naprosto nezávislé, můžeš brát rodičovský příspěvek a k romu pracovat (tj. nejsi na rodičovské dovolené) nebo můžeš být na rodičovské dovolené a nebrat rodičák (třeba ti, co si dali rodičák na 2 roky a volno z práce na 3 roky).
@j.a.n.i1
hezky polopaticky vysvětleno, děkuji
fakt v tomhle se nevyznám, tak jsem aspoň chytřejší…
Dobrý den, chci se zeptat. Jsem na RD, kdyz nastoupim do práce na hpp. Nepříjdu o rodičák? Hlídat bude babička takže malého do školky nedam. Díky
Ahoj, prosím o radu. Ještě rok budu brát rodičák a teď nastupuji do nové práce na HPP. Vím, že o rodičák nepřijdu, dcerka bude chodit do školky, 2 jí už byly, ale jde mi o to, jestli musím někde nahlašovat, ať už na ÚP nebo svému novému zaměstnavateli to, že ještě pobírám rodičák. Aby si třeba neřekli, že mám ještě rodičák a osobko nepotřebuju
Díky
@Ewista: Ne, nemusíš to nikde hlásit. Úřad práce to ví (vždyť ti ho vyplácí) a zaměstnavatel to k ničemu vědět nepotřebuje.