Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, chci se zeptat ostatních. Mám skoro roční holčičku. Přítel je v práci každý den kolikrát i do večera.. A já se točím mezi péči o malou a o domácnost. Chci se zeptat jestli někdo třeba stíhá dělat i svoje zájmy trochu i s tím miminkem, zda to dokázal skloubit. Já mám pocit ze na sebe nemám čas vůbec. Jediné když malá usne ale někdy nechce spát vůbec nebo usne až kolem desátý. Když ji bolí zoubky. Díky za názory.
Čas na sebe jsem začala mít, ať když bylo mladsi dítě ve škole. ![]()
A musí být přítel v práci takhle často? Rozhodně ať kouká taky něco dělat. I ON je rodič, nečekaně. Dále nemusíš mít každý den naklizeno, nech nádobí nádobím, prádlo prádlem a když malá usne, nebo si sama hraje, ( opravdu nemusí mít mámu neustále za zadkem ) tak si udělej čas pro sebe.
Od roka dítěte jsem chodila na částečný úvazek do práce. Takže jsem si v pohodě vyčlenila čas pro svoje dospělácké aktivity bez dítěte. Pokud je tvůj přítel neustále v práci, tak ať se stará o dítě o víkendu a ty relaxuj.
Buď se domluvit na konkrétní době, kdy bude dceru mít přítel (nepises, jak to má s prací, jestli je tam do večera dobrovolně nebo prostě musí), ale určitě není v práci 12 hodin 7 dní v týdnu, takže nějaký tři hoďky týdne najít musí. Případně někdo jiný z rodiny nehlídá? A nebo i někoho aspoň na 2 hodiny týdně na hlídání zaplatit. Za mě je čas pro sebe životně nutný a nejde jet na 100 % jen s dítětem a za čas pro sebe považovat umývání nádobí po večerech. To potom rychle vyhoříš a zjistíš, že ze života nemáš vůbec nic.
@Sf2709 A co jsou tvoje zajmy? Ja se dala po porodu hodne na sport-behani, kolo, posilovani, turistika,… To vsechno se da delat i kdyz nemas zadne hlidani a partner je v praci.
@Ernais píše: Více
No to se dá dělat za předpokladu, že dítě posadíš do kočáru a vydrží tam hodinu nehnutě sedět. Jakmile se snaží vylézat a řve, z nosítka se souká ven a chce jít svým tempem samo, tak to je akorát jeden velký vopruz a ne čas na odpočinek. Většina lidí si od dětí potřebuje oddechnout hlavně mentálně, že nemusí nonstop řešit, co dítě chce a co kde vyvede. Takže dělat něco s dítětem za krkem úplně neřeší tu potřebu času pro sebe. ![]()
@prejeta_zaba tak rocni dite jeste vetsinou spi, kocarek v pohybu tomu u vetsiny deti pomaha. Jasne existuji vyjimky, pak se musi vic improvizovat, ale zakladatelka nepsala, ze ma doma odpurce kocarku, takze vychazim z toho, ze jeji dite v kocarku jezdi a pak je hromada veci, co se da delat. Ja toho se spicim ditetem nabehala a najezdila dost a mentalne jsem si u toho odpocinula hrozne moc. Ale jo, mohla jsem zustat doma a fnukat, jak nemam hlidani a pak nemam cas na sebe ![]()
Já čas pro sebe neměla. V roce a čtvrt jednoho dítěte se narodilo druhé
. Tohle bylo náročné… čas na sebe sem tam nárazově, že jsem si šla na půl hodiny zaběhat nebo na dvě hodiny nakupovat
. Pravidelně v roce a půl mladší jsem začala chodit na zumbu, tak to bylo rok, pak jsem nastoupila do práce a je to všechno mnohem lepší. Jo a málem jsem zapomněla - manžel vždy jeden den v týdnu od pěti do sedmi vzal děti a šel s nimi oblažit tchýni. To byl jediný čas, co jsem měla pro sebe a mohla jsem být doma. Jinak jsem musela vždy pryč.
@Ernais píše: Více
Mně po 20 minutách v kočárku řvaly obě, posléze vystupovaly. Neodvážila jsem se s kočárkem nikdy na déle, jak půl hodinu. Ale švagrová má taky takové dítě, že ho posadíš do kočárku a sedí a kouká. Klidně hodinu
.
Mam rocni holcicku, cas pro sebe si umim zaridit. manzel dela cca do 16h, dvakrat tydne chodim vecer cvicit,1× tydne mam anglictinu. Tento tyden jsem navic jela jeste za kamoskama a sli jsme do sauny a na veceri, vcera jsem mela tridni sraz.
Manzel se rad postara, nenadava.
Ale kdyz chci mit ten cas prk sebe, tak musim fakt vypadnout z domu.
Cteni nebo ze bych si sla lehnout po obidku, to nestiham 😀.mala spi pres den uz jen jednou-nekdy pul hodiny, nekdy hodku a pul.to vetsinou poklizim, setru apod
U nás má manžel pracovní dobu takovou, aby pomohl s logistikou okolo dvou dětí…o víkendu mívame program společný, uděláme velký úklid, jedeme na výlet, starší dcera má v neděli trénink…sportovat mohu jít i v týdnu, když chci šít, vymyslí manžel program s dětmi a jedou někam…musíš to chlapovi říct, co a kdy bys chtěla dělat…jo a o barak se staráme společně, uklízíme, vaříme, nakupujeme oba