Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Saila44 píše: Více
Ve dvou letech děti chodily normálně do školky. Dnes jsou z nich normální puberťáci. Nedovedu si představit, že by se mnou takhle dítě cvičilo a už vůbec si nedovedu představit být na všechno sama ![]()
@prokr píše: Více
Kolik let byl s dítětem doma tvůj chlap? Nebo ten si taky neměl ty děti dělat? ![]()
Jeeee, dřiv bydleli v jednom domě třeba tři generace, takže o dítě se staralo víc lidí, nemluvě o tom, když diptě zlobilo, tak se mu jedna lískla, aby byl klid…
@Apolena05 píše: Více
V USA jdou do organizací několikaměsíční děti. V UK půlroční až roční, kdo má dítě doma po roce, je fakt exot. Ale my si tady budeme hrát na to, ze ty děti strašlivě trpí, kdyz jsou ve dvou letech na par hodin denne od mamy. Tragedie.
Generace mého táty byla v půl roce v jeslích. Generace mého bratra v roce. Ja byla přehazovaná jak horký brambor po prarodičích, starali se o mne sourozenci, protože máma musela do prace, a jesle uz nefungovaly. Pak si nějak všichni zvykli, že matka dřepí s dítětem doma, a nejdriv ve třech letech, ideálně ve čtyřech ho tedy může pustit do školky (a pak chraň ji ruka páně, aby nešla rovnou na plný úvazek). Az dneska se normalizuje i mateřství, kdy matka dítě miluje, ale nebude s každým dítětem tři roky na zadku doma nebo na zahradě. Kdyz je dítě ve školce nebo dětské skupině 4 hodiny denně, tak stále je s matkou dalších 20 hodin.
@Lily-of-the-valley píše: Více
U nás je exot pomalu každá, co není doma s dítětem, dokud nejde do školy
Jesle jsou zlo, školka je zlo, nejvíc je přece máma ![]()
@Dahlia0409 píše: Více
a ještě nejlépe do začátku školní docházky kojit ![]()
@Lily-of-the-valley píše: Více
Jo jo v USA je to ideální nastavení…ideální je i ten počet puberťáků, kteří tam po té ideální péči v ranném dětství obrátí střelnou zbraň proti půlce svojí školy případně proti sobě.
Ale ano…chápu, že současné nastavení společnosti je takové, že matka, která chce být s dítětem do 3 let jeho věku doma je považována za línou kravku bez potřeby vlastní realizace a snahy přispívat do rodinného rozpočtu…tak to prostě je
A pokud jde o kojení, tak to se mi bohužel nikdy nedařilo všechny moje děti vyrostli na UM a nemyslím si, že je to nějak negativně poznamenalo.
Hele, ať si s tím dítětem doma sedí, když ji to vyhovuje, ale ať tu nikdo nekáže, že týráme dvouleté děti, když je posíláme do dětských skupin na čtyři hodiny denně. Jako bonus, po dvou týdnech mě syn prosil, jestli tam může spát. Ale jo, chudáček maličký, narušila jsem mu vývoj na celý život podle tebe…
Mimochodem, střílení na školách v USA opravdu nevychází z toho, že děti jsou v několika měsících v jeslích. Jinak by se střílelo všude možně, včetně ČSSR v padesátých letech, kdy fungovaly TÝDENNÍ JESLE. To je tisíckrát horší.
@Yasmen píše: Více
Nebyl s dětmi doma vůbec a nevím proč by měl ![]()
Zajišťoval nás finančně, já jsem byla s dětmi doma a volný čas jsme trávili společně, nebo jeden s dětmi a druhý měl volno pro sebe na střídačku.
To je príma, že vám to tak báječně vyhovovalo.
A umíš si představit, že v jiných rodinách můžou lidé pečovat o děti i jinak a taky jim to může vyhovovat, nebo jsi tak omezená, že svoji představu považuješ za jednou vhodnou pro všechny matky, otce a děti?
@Lily-of-the-valley Syn byl od začátku v jeslich denně. Od třetího dne tam spal. Celou dobu pohoda, spokojený. Adaptace byla rychlá, neměl by ho kdo vyzvednout a být s ním doma ![]()