Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím maminky, předem bych ráda upozornila, že pokud nemá nějakou vhodnou radu, tak se prosím neobtěžujte psát, děkuji.
Jde o to, že mám dvě děti, starší 6 letou dcerku a dvouletého syna..
Se synem je to pro mě poněkud náročnější… přijde mi že se nedokážeme úplně na sebe naladit.. hrát si nechce - pouze na chvilku s vysavačem, rozhazuje věci,, hodně se vzteká, nejde to s ním po dobrým/ zlým chápu, že mi napíšete že to je normální, ale v těch chvílích, kterých je 20 za den nedávám…venku na hřišti chvilku vydrží, ale pak začne utíkat pryč a už ho to tam nebavil.. Ale zase si neumím představit, dát ho někam na x hodin, spíše jsem zvažovala něco na 1-2 týdně na dopoledne.. celkově si přijdu na vše sama, a takové chvíle kdy budu dvě tři hodinky bez malého bych ocenila.. zajímá mě jak to máte vy maminky? Někdy si vyčítám že mám takové pocity. možná to malý ze mě cítí. ale nevím jak to zlepšit, aby to nebylo často takové utrpení
@Saila44 píše: Více
Od 2 let je syn denně v jeslích, já v práci a občas řešíme i vztekací chvilky. Ale jinak jsme všichni spokojení. Přes den je i mezi dětmi, odpoledne je pak se mnou, s tátou, nebo jsme doma oba dva, podle toho, jakou máme kdo směnu ![]()
Doporučuju „školku“, třikrát týdně na dopoledne (1-2× ne, to jsou moc dlouhé pauzy, ty děti to zapomenou a zvykaji si stále znovu a znovu), odpočinete si od sebe, on pochyti něco nového, mně to přišlo dobrý.
Akorát do prázdnin už to asi nemá cenu a o prázdninách to funguje všelijak, začala bych hledat něco teď a že by šel od září.
Naprosto tě chápu, pro mě bylo tohle snad nejhorší období a cítila jsem se neustále vyčerpaná. Obě moje děti byly od roka v jeslích, denně na 3,5 hodiny- dáno systémem země, kde žijeme.
Dlouho jsem měla výčitky a cítila se jako krkavčí matka. Dneska, s odstupem pár let, opravdu nevidím důvod. Měla jsem na ně čas i jednotlivě a vyrostly z nich úžasně sebevědomé a samostatné děti.
Jen je opravdu lepší volit raději kratší docházku denně, než třena dvakrát týdně více hodin. V tomhle věku je důležitá pravidelnost. A taky citlivý a promyšlený začátek. Studena sprcha typu - poslat do třídy a rychle pryč, funguje asi jen u pár dětí. Spíš postupně zvykat, že maminka odchází a zase brzy přijde. Loučit se ze začátku na pár minut a postupně prodlužovat.
Obě děti mi chodily od roka do jesliček a já na zkrácený úvazek do práce. A to v ČR a před 17 lety. Pro někoho jsem byla za exota, dost lidí mě tenkrát odsuzovalo, ale pro pohodu v rodině to bylo strašně fajn a společný čas jsme si užívali mnohem lépe a intenzivněji, než být nonstop spolu.
Dítě na adaptaci do DS (minimálně tři dopoledne, míň nemá vůbec smysl, nebude si zvykat) a zbytek času pěkně dvakrát denně ven do lesa, pokud máte kdekoli poblíž ![]()
Synovi za měsíc budou 2. Jsou dny, když se už ráno těším na večer
Je akční, nevydrží u ničeho v klidu, hračky ho v podstatě nezajimaly nikdy. Je na mě silně fixovany, ale je fakt že většinu času je prostě se mnou, bojí se jiných lidí. Jsme co nejvíc venku, tam je spokojený. Jsme na vsi, je tu kam jít, les, rybník, zahrada, hřiště, ovce, koně atd.
@citlivaduse jasně, taky jsme teď skoro pořád venku, jenomže taky je potřeba, uklidit, uvařit atd.. a tím že mi taky nevydrží ani treba pul hodku tak mě to právě stresuje atd.. ![]()
Když něco nešlo s dítětem, dělala jsem to, když byl doma manžel. Zabavil dítě, nebo naopak dělal doma on ![]()
@Liberalissima chodilme pořád ven, buď to na zahradu, kde ho musím hlídat, nemáme hotovou bránu( může utéct na cestu) nebo na procházky, s kočárkem i bez.. ale je potřeba taky něco udělat, jako běžné činnosti a na to pak úplně není čas, a ačkoliv je hodně venku, běhá tak večerní usínaní je na hodinu.. takže spíše ta dopoledne budou na to udělat co je potřeba, pak něco vyřídit a tak ![]()
@Platanka opravdu 2× bude málo? Už mám něco domluvené a vypadá to že by ho v červnu vzali.. tak uvidíme, 3× mi už přijde moc
ach jo, je hrozný jak si trochu protiřečím, někdy člověk toho má plný brejle, ale zase dát dítko někam na dýl už je pro mě moc 🙃
@Dahlia0409 jo jo, jenomže tatínka máme buď v práci, nebo dělá na baráku a nebo má svůj koníček..
@Saila44 nám v soukromé ( děti v pořadníku ) tak říkali, že 2 jsou málo, že ty malé děti si pak neustále zvykají. Že ty 3 jsou lepší. ( Sny chodil na 4 tedy rovnou ). Ale vím, že to tam rodičům doporučovali minimálně ty 3
Příspěvek upraven 02.05.25 v 12:17
@Platanka mozná už nás vezmou v červnu, do skupinky. Zkusíme 2× a pak kdyžtak 3×,, pokud by i paní učitelka viděla, že by v pohodě zvládl.
V jeslích říkali, že docházka u takto malých dětí je potřeba aspoň 3* týdně. Jinak je mnohem horší aklimatizace. A taky měli zkušenost, že lépe to zvládají děti v roce než ty dvouleté.