Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Platanka píše: Více
Jenomže tady to drtivá většina z Vás řeší převážně z toho hlediska co vyhovuje matkám respektive všem zúčastněným dospělým.
Opravdu si nemyslím, že kdyby si děti mohly vybrat mezi tím být doma s maminkou, nebo být v zařízení s cizími dospělými a kupou dalších dětí vybraly by si tu druhou možnost.
Ano…zvyknou si a fungují tam. Protože dobře ví, že musí. Ale mezi být někde zvyknout si a fungovat a být někde šťastný je alespoň podle mne celkem dost velký rozdíl.
Ale jo chápu, že doba je jaká je a tohle tady ani nikde jinde dneska nikdo slyšet nechce
Dokonale to vystihuje Dahlia výše v příspěvku „adaptace byla rychlá, neměl ho kdo vyzvednout a být s ním doma“
![]()
@Apolena05 píše: Více
Ano, máma bude vždy to nej. Ale to by taky nemohla ideálně nikdy nikam ani ona, ani dítě
Když mají být ideálně pořád spolu ![]()
Nemůže být všechno furt šťastné a zalité sluncem. Realne lepe se daří detem, co zažívají i stresovější situace - kdyz se dobre vyřeší. Samozrejme, ze je obří rozdíl, pokud ma někdo doma mamánka, ale muj syn je od mimina samostatný a miluje jine lidi, vzdy se do školky těšil. A ze ve dvou a půl letech do ni šel mu fakt ve vývoji neublížilo, naopak to akcelerovalo jeho vývoj a zlepšilo socialni schopnosti (je zatim jedináček). Po všech stránkách samé dobré věci. Ale ty tu do nás šiješ, jak kdybychom byly spatne matky ![]()
@Dahlia0409 píše: Více
Nikde jsem nepsala, že pořád spolu. Nemám nic proti tomu když matka např. pracuje na malý úvazek, nebo provozuje koníček a dítě je v tu dobu s tátou, nebo babičkou, tetou…s lidmi a v prostředí, které zná.
To je něco dost jiného než když je 3× do týdne x hodin v zařízení sotva odloží pleny, nebo ještě ani to ne.
To máš těžký, byla jsem už u prvního doma 3 roky, do práce šla měsíc před tím, než on do školky. První den školky šel po obědě, ale ten druhý tam musel spát. Učitelky se divily, proč nechodí aspoň první měsíc celý po obědě, ale prostě to nešlo. Mám pocit, že v mateřství, ať se člověk rozhodne jakkoli a z jakehokoli důvodu, vždy se najde nějaký soudce se zdvizenym prstem..ackoli já teď vůbec o nějaké skupině pro naseho dvouletaka neuvazuji, protože je, jaký je, nedělá to ze mě automaticky lepší matku..a tedy znám dost děti v podobném věku, které jsou ve 2 letech socialne úplně jinde a věřím, že trauma žádné mít nebudou.
A to musí mít matka automaticky kratší úvazek? Opět jsme u toho ![]()
My totiž neděláme to nejlepší pro dítě. My děláme to nejlepší pro dítě, jeho matku, otce a sourozence. Neoptimalizuju na to jedno dítě (to taky těžko, když jich mám víc), ale na celou rodinu.
Pro vás (jedno dítě, že?
) možná mohlo být tři roky doma s maminkou to nejlepší, v jiných rodinách to může být jinak. Fascinuje mě tvoje nezlomná víra, že jsi výhradním vlastníkem jediné správné PRAVDY.
Já měla svůj názor a svůj pohled, co jak bude, už když jsme s manželem plánovali dítě. Něco vyšlo, něco bylo jinak, ale vesměs mi to vyšlo. A víš co? Názory jiných jsem měla u uadku, stejně jako jiní měli názor můj
![]()
@Dahlia0409 píše: Více
Nemusí to být matka může to být samozřejmě i otec pokud je na rodičáku on
Děti 4
i když teda jedno z toho je u nás jenom polovinu času.
Jinak my si opravdu nerozumíme…někdy to tak je a nedá se s tím nic dělat to nevadí ![]()
Promiň, ale ty sis po škole taky mohla vybrat, zda zůstaneš doma a necháš se od rodičů živit a nebo jít do práce a stát se nezávislou? A v práci sis mohla vybírat, zda jeden den přijdeš do práce a druhý den už ne, protože tě to neba? Doufám, že i teď jsi neustále s dětmi 24/7 a nehneš se od nich ani na krok, protože by bez tebe nevydržely ani minutu ![]()
@ibis píše: Více
2leté dítě a dospělý člověk to si myslím je poněkud rozdíl ![]()
@ibis píše: Více
Aha takže 2 leté dítě má chápání na stejné úrovni jako dospělý člověk. No tak to potom jo ![]()