Čas u obrazovky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
37132
18.7.25 16:56

Mam stejně starého syna a není na telefonu skoro vůbec, sem tam má nějaký videohovor s kamarády, když se jo nudí, tak třeba půl hodiny kouká na videa, ale jinak spíš lítá venku, sportuje, chodí za kamarady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3902
18.7.25 19:17

Mojí dceři bude deset teď o prázdninách a čas u obrazovek netráví vůbec. Jednou za pár dní půl hodiny Duolingo. Tablet nemáme, televizi taky ne, svůj mobil taky nemá. Na to Duolingo jí půjčuju svůj, občas. To, co píšeš, by mě zabilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
19.7.25 01:45
@Anonymní píše: Více

Tak samozřejmě 😅 měla jste mu nastavit mantinely hned! A ne se na to vykašlat ať je na tom jak dlouho chce, budu mít klid. Takto se výchova nedělá! A vědomě si, že vy ho musíte vychovávat, on nerozezná co je normální a fo ne! Je to dítě, všechno si bere od vás. Když jste to s ním takto nastavila. Aby taky měl mít chuť chodit ven, když jste ho vedla jen k mobilu. Nepřestane ho to bavit! A na nastavení mantinel je už trochu pozdě, nemyslíte? Dramatická? To jste si říkala i před léty, protože jinak si neumím vysvětlit jak je mlžné, že jste tomuto dopustila. :zed: :zed: :zed: :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47
19.7.25 16:17

Nepřestane. To už je závislost. Jediné co ho baví a láká je modré světlo technologií. A sama za sebe. Ano mám ho pořád nastavila sem si ho v 16 letech a musím říct že je to super věc. Za sebe to doporučuji možná prvních pár měsíců budete bojovat s tím že bude nepříjemný a nevrlý jak mu bude chybět ta obrazovka. ;) ale u sebe jsem zase třeba vnímala že mě potom začalo samotnou hodně bavit chození ven, začala sem si líp hledat kámoše a socializovat se a celkově je mi mnohem líp a sama už hry ani nehraju a sama si je mažu mám jen takové ty na posilování mysli. Ale to už je pak o člověku. Takže za mě 100% support k tomu :D :). Taky bych ale na deuhou stranu nečekala moc dlouho. Protože pak už z toho můžou začínat i psychické problémy. :roll: Může začínat brát počítač jako jediný zdroj zábavy a začne si míchat počítač vs reálný svět a to už se možná i děje jestli je fakt jen doma u obrazovky a musíte ho vykopávat ven doslova a do 15/30 minut je zpátky takže už fakt nečekat dlouho :think: :think: Ale buďte fakt ready na “abstinenci” priznaky. Bude hnusnej atd.. Jak uz sem psala proste absence obrazovky. Hodně štěstí :mavam:

Příspěvek upraven 19.07.25 v 16:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47
19.7.25 16:18

Já bych dala jako u nás 3 nebo začít na 5 a postupně snížit na 3. Zvykne si si ten čas rozložit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
23.7.25 11:13

Cink 13 let sedí u počítače a na mobilu teď o prázdninách pořád. My jsme v práci a dojedeme po 18 a on za celý den nic nedělá. Kamarádi na tom sedí taky takže vlastně není s kým jít ven, i když bych chtěl. I když je škola tak mobil má během vyučování doma ale přijde ze školy 14:30 a hned na něho běží. Žádné sportovní kroužky nemá je sportovní antitalent a i když jsme různé zkoušeli tak ho prostě nic nebavilo a chodil tam z nutnosti.
U staršího syna, který je dospělý jsme to měli omezené na hodinu denně, jenže to byla doba kdy teprve ve 12 dostal tlačítkový mobil a pak hrál hodinu denně na počítači tanky. Jenže doba se od té doby změnila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1615
23.7.25 12:34

U neteře která byla těžký závislák jsme nastavili poměr 1 ku 1. za každou hodinu co bude s technologiemi pracovat na svém obohacení aktivitami které ji pro ten účel schválime si může další hodinu dělat co chce. Funguje to tak už roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
23.7.25 12:37

Téma obrazovek doma taky řešíme (děti 4 a 7 let) a chápu, jak je těžké najít rovnováhu. Nechci jim všechno zakazovat, ale když to nehlídáme, vydrží u tabletu klidně hodinu i víc. Máme nastavené pravidlo – např. pohádka po školce max. 30 minut, pak jdeme ven nebo si hrajeme. Víkendy jsou volnější, ale snažím se, aby to nebylo automatické. Hodně záleží i na obsahu – u pohádek jako Krtek nebo Včelka Mája vydrží míň než u rychle stříhaných videí. Edukativní věci beru jako kompromis. Za mě nejdůležitější je, aby to nebyl hlavní program dne. A taky si hlídám sebe – když do mobilu koukám pořád, děti si toho všimnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vepřoidka
8.8.25 19:16

Mu ten mobil seber. Nebude mít na čem hrát a bude se muset zabavit. :nevim:
Hlavně mu nedělej žádnej program! Jen ať sebou taky pohne. Mentálně i tělesně.

• Citovat
  • Upravit
267
11.8.25 20:21

Tak jak to dopadlo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47
12.8.25 08:45
@Vepřoidka píše: Více

Tím že mu mobil sebere se stejně podle mě moc nic nevyřeší.. Bude na něj myslet a stejně by mu ho musela dát.. např pokud už jezdí (hádám že ano) sám domů ze školy atd.. Ten tracker času u obrazovky je za mě nejlepší volba. Dá se i navolit na konkrétní aplikace. Ale s tím plánem máte pravdu. Jeho maminka není organizátor. By mě zajímalo jestli má nějaké kamarády třeba ve škole nebo tak.. :think: :? :roll: Měl by si zkusit najít nějaké koníčky nebo tak.. Ale to se se závislostí dělá jen těžko. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí