Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Anoj, dcera 4 si hraje s bratrancem (7) a kdyz jsou bez dozoru tak je obcas nacalu ze on ji premlouva vsemozne aby mu dala. pusinku.
Zeptala jsem.se dceri jestli se jo to libi.
Rikala ze ne. Rekla jsem ji ze to si nesmi nechat libit, ze at klidne rekne ne.
Pak do ni huci jestli byla nekdy na svatbe. Chce aby ho objimala. Samozrejme ze tl delaji kdyz to nevidim.
Me je z toho uplne spatne. Ale vim ze se tomu clovek nevyhne, musela bych na ne dohlizet porad…
Sice jsem uz dceri jednou rekla, ze si musi vzdycky rict ze pusinky nechce kdyz se ji to nelibi…odkejvala mi to a ted znova.
Bojim se ted nechat sestre deti u nich, nebo spolu prespavat…no nevim.
Zase ona ma synovce rada… jsou to jelita tak nevim. Co s tim… nechat to být?
Jak to jeste lip vysvetlit dceri? Malemu jsem taky rekla ze.ji nesmi nutit kdyz nechce.
Mala mi rekla ze se ji to nelibi ze je kubik mokrej. A ze chce pusinku ode mne.
Synovec u toho byl, ale to byl uz minule a slibil mi ze to neudela, ale samozrejme to nedodrzuje.
Ja jsem jako mala nikdy moc kamaradu nemela a bratrance a sestrenice taky zadne, takze s tim nemam zkusenost.
Meli jste nekdo bratrance ktery byl o 3 nebo 4 roky starší a normálne jste si hráli a bylo to v pohode? Nebo je to normalni?
Musim rict ze ja nikdy nic takoveho v detstvi nezazila (ve skole a skolce se mi maximalne nekdo libil, ale o mne nejak zadni kluci zajem nemeli, takze zadny hry na doktora nebo na svatbu jsem nezazila.). A taky to bylo tim, ze jsem se stykala spis s klukama stejne staryma (skolka, skola) nebo mladsima.
Tohle vubec neznam a je mi z toho teda dost uzko.
Svagrove jsem to rikala. No, nerikaly jsme na to nic. Ja si nechci taky uplne zkazit pribizenske vztahy s necim, k cemu by mozna prisla tak jako tak.
A ted jsem si jeste uvedomila, ze pokud by ji chlapecek premlouval stylem pojd udelej to a to nebo si s tebou nebudu hrat, tak proste je strasne tezky ji vysvetlit, ze to je vydirani, kdyz stejnou metodu uplaznujeme doma : kdyz si ted neuklidis hracky, nebude cas na pohadku. Nebo kdyz si nedas obed, nebude dezert.
Takze ja absolut e nevim jak jo mam vysvetlit, ze to ze ji ekdo rika kdyz neudelas tohle, nebudem si hrát s legem, je proste spatne 😖
Toto mi dělal syn od přátel mých rodičů. Bylo mi asi tak 5 6 7 let, nepamatuji se přesně. On mohl být tak o 3 roky starší. Když jsme byli u nich doma v jeho dětském pokoji, tak vždy chtěl, ať mu dám pusu. Nelíbilo se mi to, vadilo mi to. Styděla jsem se to někomu říct.
Napřímo chlapečkovi říct, že už žádné pusinky ani hry „na svatbu“ a podobné hry nebude vyžadovat, nebo dostane přes papulu.
@Anonymní píše: Více
A rikalas aspon ze ho treba nemas rada? Nebo ze se na nej netesis?
Protoze dcera rika, ze si s nim hrat chce… jenze o a sotva pochopj pravidla clovece nezlob se, vzdyt jsou ji 4…
@Anonymní píše: Více
Uz mu to bylo receno loni, letos zas…
Podle me to odkyve, a to je vsecko ![]()
Vůbec se s tím nemaž a řekni mu to jak to píšu a napřímo. Žádné obcházení. musí jasně pochopit, že je tam určitá pevná hranice. vím o čem mluvím.
Vem si kluka bokem a důrazně mu to vysvetli! Jako zatím asi o nic nejde, ale říct mu, ze toto fakt není ok a že to do hry mezi rodinou nepatří. Ať si pusinky zkousi s nějakou stejně starou kamarádkou, pokud ji to ale taky nebude vadit.
Dlouhou dobu jsem byla mezi bratránky a sestřenkami nejmladší..mam jich více ale 2 se kterými jsem se vydala nejvíc jsou on3 s 6 let starsi…pak taky spolužáci ve skolce..ti byli plus mínus o rok…nebo kamarádi ze vsi…hlavně sousedí v ulici…taky třeba o 2-3 roky starší…ano, pusinkovalinjsme se, taky jsme si hráli na svatbu, na manželé, na rodinu, na doktory, a já nevím na co všechno…myslím že když někdo řekl že nechce tak jsme to respektovali…ale byla nás většinou větší partička..takže když jeden řekl ne nechci si hrát na svatbu tak se slo za někým dalším vporadi
se všemi bratranci mám myslím hezký vztah, nikdo z nich mě nikdy nezneužil…postupně jsme z těchto hrátek přešli na karty, PC hry, pak chození na diskotéky..tam mě samozřejmě ti starší bratranci meli hlídat (takže mi kupovali pivo
)a pod… Podle mě je to mezi malými dětmi normální, ale samozřejmě je to potřeba hlídat a učit říct pokud je neco nepříjemné a nechci to a taky že když někdo řekne ne tak to mám respektovat…
No blbe je, ze to klukovi rikame, on to slibi a za 5 minut to dela dal…
Uz fo vi i od lonska a moc dobre vi ze se to delat nema, protoze v ten moment zacne septat.
Jo a jeste jedna vec…mam pocit, ze jakmile vazne obema vysvetlkm, ze se to esmi, tak to zacnou tajit vic a vic…ten kluk uz to tajne dela, ten vi ze se to nema, dcera zjistila ze se to nema ted a i tim jak na ni malej septa… takze snahit se o nejaky zaklad, ze by se mi sverili, to uz nehrozi a vubec nevim jak bych to mela udelat.
Jo a jeste jedna vec…mam pocit, ze jakmile vazne obema vysvetlkm, ze se to esmi, tak to zacnou tajit vic a vic…ten kluk uz to tajne dela, ten vi ze se to nema, dcera zjistila ze se to nema ted a i tim jak na ni malej septa… takze snahit se o nejaky zaklad, ze by se mi sverili, to uz nehrozi a vubec nevim jak bych to mela udelat.
Musíš asi pritvrdit, aby se fakt lekl. A když mu řekneš, že tam dcera nebude jezdit pokud to zas udělá, to by mu mohlo vadit ne? A že s dcerou jsi domluvena že to na něj řekne, protože se jí to nelíbí ty pusinky.
Vy jste si fakt nikdo nikdy nehral na doktory? Ja si teda vybavuju nekolik takovych zazitku. Cimz nerikam, ze neni potreba dceri rikat, ze ji nesmi nikdo do niceho nutit. Ale zase nevim jestli nadmerne hlidani je na miste a z kluka delat pomalu prasaka, asi to je bezny vyvoj. Myslim, ze to delas dobre, ze ji ucis, ze nesmi delat co nechce, ale v klukovi bych uplne nevzbuzovala nejaky pocity jak je spatnej
Taky mi to přijde přehnané. Pokud by to dceři bylo velmi nepříjemné, tak by za ním nechodila.
No dceru bych s ním nenechávala. Chlapec by potřeboval důslednější výchovu, když se neumí chovat ani po napomenutí, pardón. Jako u děti je rozdíl 4 a 7 let hodně, tvoje dcera na nějaké dětské poznavačky neni vůbec zralá a bála bych se aby ji to nepoznamenalo. Ano na doktory jsme si hráli, ale fakt ne ve 4 letech🤦♀️
Příspěvek upraven 15.07.25 v 19:22