Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Samozřejmě, že mají děti omezený čas u mobilů, počítačů a pod. Máte to od začátku asi blbě nastavené, že syn má mobil jako jedinou náplň volného času. To byste měli změnit, ty jsi matka tj. rodič který rozhoduje.
@teroonka
A kolik bych mu měla cca dovolit hodin? Mám to např. postupně zvyšovat aby si zvykl?
(děkuji za odpověď)
@Anonymní píše: Více
Teď už se to mění těžko. Naše měly cca. hodinu, pak hodinu a půl, pak se zamkl mobil/počítač, pouze na volání. U nejstarší (9let) to fungovalo úžasně, ta využila kolikrát třeba 10 minut denně nebo nic. Jestli to teď změníte na sílu, bude prvních pár dní/týdnů peklo pro vás všechny, ale nic jiného se nedá dělat, pokud se nechceš smířit s tím, že budeš mít doma zdegenerované dítě s procesorem místo mozku. Sebrat mobil, dovolit třeba max. hodinu denně, ať si zvyká na jinou zábavu, a pak spíš postupně přidávat, kdyby bylo nutné..
@teroonka
Děkuji Vám moc za radu. Zhruba za týden Vám řeknu jak to vyšlo.
Nevím, zas bych to tak nedramatizovala. Celej den by se mi to taky nelíbilo ale jako v tomhle věku mají určitě víc než hodinu denně. Proč není na nějakém táboře? Aspoň příměstském? Jinak kluci na tom přes léto moc nejsou a když chtějí tak je nechám. Celej rok jedou režim tréninky škola, takže je nechávám bejt. Ale sami chtějí být venku i teď, hrát fotbal a tak. Kluk nemá kolem vás jiné děti?
Cas obmedzeny nemaju, ale vedia ze ked sa chcu hrat (to je jedno ci na mobile, tablete, PC…) tak sa musia prist spytat a my (partnerka alebo ja) rozhodneme ci mozu a kolko. Inak cas obmedzeny nemaju, na vzdelavanie, skolske veci atd mozu kolko chcu.
Maju monitoring, takze ked hraju bez suhlasu tak to vidime. Nicmene tento problem sme mali iba raz. Monitoring je z bezpecnostnych dovodov, nie na srandu a proste si neklameme, tak uz to pochopili.
Absolutně nepochopím, že ho takto necháte. Jak k tomu došlo? To vám to nepřišlo nezdravé divné nevhodné? Jistěže to nemá mít x hodin denně.
My čas televize neomezujeme. Není nutné. Přes školní rok nemají běžně čas. Nejdřív najdou čas večer. Když si něco pustí v televizi, tak je to v nějakém jazyku na Netflix/netu atd. Klasické programy jedou výjimečně, spíš v prosinci pohádky nebo máme rádi staré filmy a seriály, jinak si televizi přepnou na jiné variace. Ve svém věku mají dobře naposloucháno a nejen angličtinu. Holky rozumí korejštině. Což nechápu. Ony říkají, že není těžká.
Syn třeba teď přišel po atletickém soustředění, kde celý týden chodil. Jestli si po sprše k televizi lehne a odpočine. Absolutně neřeším. Kdyby bylo počasí, tak jde pokračovat v pohybu do bazénu. V kuchyni by maximálně ulovil jídlo a šel by ven. Dneska na koupání není, tak šel domů.
Jsou dny, kdy se děti nedostanou ani k tv…na mobilech si zatím nehrajou vůbec…léto máme hodně rozplánováno na aktivity…
Syn 11 let by na tom byl celý den. Ale přes rok má školu a 3× týdně trénink, sobota se chodí na výlety a neděle na volnoběh. Často chodí s klukama ven na fotbal nebo jen tak. Vzhledem k tomu, že má program a kroužky a dobře se učí, tak mobil ani počítač neomezujeme. A o prázdninách jsme se finančně sice prohnuli, ale kromě 1 týdně má pořád program. Prázdniny na mobilu bych nedopustila.
Ale tady jde o to, že to dítě nezná nic jiného než mobil a hry, nemá zájem jít ven, prostě nic jiného nedělá. To nemůžete srovnávat s aktivním sportovcem, který padne k obrazovce na půl hodiny před spaním po celodenní sportovní aktivitě. Navíc je ještě v citlivém věku, puberťákovi už to moc neomezíš, ale v 9 letech nemá prostě dítě trávit celý den každý den u monitoru nebo displeje!
Pokud je dítě zvyklé, že má různé aktivity, k tomu zábavu venku s kamarády, doma funguje, chodí na kroužky. Později brigádu v létě. Jede si prostě svoji pravidelnost, hlídá si své termíny. Tak bych neřešila, že si volný čas proloží technikou. Naše děcka si třeba denně hlídají Duolingo. Ví, že mají mít splněno. Jinak je vyřadí. Wocabee od učitelek jedou taky i v létě. Ale pokud děti jedou jen hry a nic jiného nemají, nechtějí, nevyhledávají. Tak se zasáhnout musí.
Nechali jste to dojít daleko. Když mu to teď na sílu omezíte, bude mít absťák. Připrav se na scény ![]()
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda máte nějaké časové omezení u obrazovky pro Vaše děti.
Můj syn (10) je pořád na mobilu a hraje tam hry klidně skoro celý den. Moc se mu nechce chodit ven, že ho to prý nebaví. Už jsem z toho fakt zoufalá nechci aby moje dítě strávilo celé své dětství u elektroniky. Zvlášť teď když jsou prázdniny.
Přestane ho to bavit nebo jsem moc dramatická?
Prosím poraďte mi.