Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobry den, mame problem. Asi pred mesicem mala mela zanet mocaku, pry e.coli, dali nam antibiotika Zinnat na 8 dni. pak moc byla v poradku. Pak nastydla a dostala zanet ouska, dalsi antibiotika.. ted je to skoro tri tydny co dobrala druha antibiotika a sahala si porad na pipinku, vzala jsem ji moc a doktor nasel nalez v moci, dal nam antibiotika. Jsem z toho nestastna, ze za tak kratkou dobu uz ma treti atb a druhy zanet mocaku. Planuji po dobrani atb zajit k nasi doktorce s moci, aby ji udelali i vice testu. Mate nekdo podobne zkusenosti? Dekuji za kazdou odpoved.
@Maja1289 Ano, kamarádka tenhle problém měla s dcerou, nakonec ta ATB měla dlouhodobě.
Ahoj, jo, jedna z mých dcer na to trpěla hodně, asi by bylo fajn zajít na urologii, jestli třeba nemá reflux, ale je to nepravděpodobné, když měla první zánět až ve 2 letech. Dlouhodobá atb bych Ti neradila, řeknu Ti, co pomohlo nám:
1. dobrý pitný režim, hlídej, aby dost pila přes den, hlavně nedráždivé pití jako voda nebo slabá šťáva, žádné bublinky a nic takového, ani džusy nejsou úplně vhodné
2. začni dávat dlouhodobě brusinkový sirup jako prevenci, tím nic nepokazíš
3. zkus lichořeřišnici kapky, u dcerky pomohly rozehnat i počínající zánět
4. když něco budeš pozorovat, jako že bude častěji čůrat nebo si stěžovat, hned ji prolej větším množstvím tekutin, klidně uvař heřmánkový čas a oslaď medem, ať jí chutná
5. dávej velký pozor na hygienu utírání, vždycky odpředu dozadu, já jsem v nejhorším období dceru po každém kakání omývala ve sprše
6. pouze sprchuj, žádné koupele, dbej na pořádné omývání pipky, normálně i smegma a všechno pryč
Uvidíš, že z toho vyroste, pokud to není nějaký funkční problém a dodržuj moje rady, jsem zkušená, mám 3 dcery
.
Jinak e.coli je bakterie která normálně žije ve střevě, takže se pravděpodobně dostává z konečníku přes hráz do močové trubice, ta cesta je velmi krátká, musíš zvýšit hygienu na maximum, sice přehnaná hygiena není dobrá, ale v tomto případě je nutná. E.coli je u žen a dívek nejčastějším původcem zánětu moč. cest.
Ještě jsem chtěla dodat, že jsem na to trpěla strašně moc po zahájení sex. života a brala jsem dlouhodobě antibiotika a došlo to tak daleko, že jsem si bohužel vypěstovala chronický zánět moč. měchýře, takže antibiotika bych neradila, když už by to bylo fakt nutné, tak raději autovakcínu, ale u takto malé holčičky Ti nejspíš pomůže co jsem Ti vypsala, funguje to zaručeně, všechny moje dcery měly zánět moč. cest a při jakémkoliv problému jsem hned nasadila brusinky, pitný režim a lichořeřišnici a ve většině případů jsme se antibiotikům vyhnuly. Jak rostou, tak už záněty nemívají. Ťuk, ťuk, ťuk.
@Zabatko píše:
Jinak e.coli je bakterie která normálně žije ve střevě, takže se pravděpodobně dostává z konečníku přes hráz do močové trubice, ta cesta je velmi krátká, musíš zvýšit hygienu na maximum, sice přehnaná hygiena není dobrá, ale v tomto případě je nutná. E.coli je u žen a dívek nejčastějším původcem zánětu moč. cest.Ještě jsem chtěla dodat, že jsem na to trpěla strašně moc po zahájení sex. života a brala jsem dlouhodobě antibiotika a došlo to tak daleko, že jsem si bohužel vypěstovala chronický zánět moč. měchýře, takže antibiotika bych neradila, když už by to bylo fakt nutné, tak raději autovakcínu, ale u takto malé holčičky Ti nejspíš pomůže co jsem Ti vypsala, funguje to zaručeně, všechny moje dcery měly zánět moč. cest a při jakémkoliv problému jsem hned nasadila brusinky, pitný režim a lichořeřišnici a ve většině případů jsme se antibiotikům vyhnuly. Jak rostou, tak už záněty nemívají. Ťuk, ťuk, ťuk.
@Zabatko Dekuji moc za odpoved, ano ano i ja mam velmi „dobre“ zkusenosti se zanetem mocovych cest i ledvin, trpela jsem na to dlouhodobe od svych 17 az da se rict do tehotenstvi, po porodu uz tolik zanetu nemam, tuk tuk. takze vim co je tohle svinstvo zac a prave me to desi u tak male holcicky. brusinkovy sirup me take napadl, ze hned poridim. problem je ten pitny rezim. mala mi nechce moc pit a to se opravdu snazim ji rikat temer porad. nejvic funguje, kdyz ji koupim novou flasku. to vypije celou klidne naraz.ale jakmile se okouka, tak uz zase nepije ???? chce jen vodu, stavy dzusy to plive caje taky. no. uvidime ![]()