Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím!
Už delší dobu přemýšlím nad tím, jestli bych si měla zajít předepsat antikoncepci, nebo ne. S přítelem jsme spolu přes rok a půl, opravdu se snažím na nic nespěchat, chci si být jistá svým “poprvé”. Je mi 17 let, ale už hodně kamarádek se chlubí tím, jak “TO” už mají za sebou. Nechci na nic spěchat, ale zajímalo by mě, jak taková první návštěva gynekologa probíhá, nejvíce se bojím toho, že by mě musel doktor hned na první návštěvě vyšetřit- od kamarádek slýchám, že je to nepřijemné, když používá ta zdcádka a že to i bolí…
Taky by mě zajímalo, jestli bych ke gynekologovi mohla zajít bez mamky, nebo jak zjistím, jestli doktor spolupracuje s mou zdravotní pojišťovnou… Budu ráda za každou radu ![]()
@AvAl zeptej se kam chodí například tvá kamarádka, zavolej si tam a objednej se. Neboli to
nevím jak je to v případě že jsi neměla pohlavní styk, ale on se tě zepta na co bude potřebovat. Případně si najdi lékařku, někdy to je holkám příjemnější. Nic to není a neboli to, jen to není příjemné asi nikomu, ale to ani zubař. ![]()
@AvAl vysetreni by bolet teda nemelo, mne nebolelo nikdy, ani jako pannu jeste
v klidu se nekam objednej a neboj se ![]()
@AvAl píše:
Zdravím!
Už delší dobu přemýšlím nad tím, jestli bych si měla zajít předepsat antikoncepci, nebo ne. S přítelem jsme spolu přes rok a půl, opravdu se snažím na nic nespěchat, chci si být jistá svým “poprvé”. Je mi 17 let, ale už hodně kamarádek se chlubí tím, jak “TO” už mají za sebou. Nechci na nic spěchat, ale zajímalo by mě, jak taková první návštěva gynekologa probíhá, nejvíce se bojím toho, že by mě musel doktor hned na první návštěvě vyšetřit- od kamarádek slýchám, že je to nepřijemné, když používá ta zdcádka a že to i bolí…
Taky by mě zajímalo, jestli bych ke gynekologovi mohla zajít bez mamky, nebo jak zjistím, jestli doktor spolupracuje s mou zdravotní pojišťovnou… Budu ráda za každou radu
Jestli jsi panna, tak že žádnýma zrcadly vyšetřovat nikdo nebude. Spíš promysli, jestli chceš jít do HA nebo zvolíš jiný typ antikoncepce. Gynekologa si buď najdi přes rodinu - mamka, ségra, teta, sestřenice..nebo přes kamarádku - je to lepší, než spoléhat na net. A neboj, nic to není.
Jako pannu mě doktorka vyšetřovala jenom pohmatem přes břicho a ultrazvukem. S mamkou tam nemusíš, já tam byla taky v 16ti sama.
Jako pannu tě určitě nebude vyšetřovat vnitřně. Pouze pokud máš nějaký problém, tak se vyšetřuje většinou přes konečník. HA bych v tak mladém věku nedoporučovala :X Ničit tělo hormonama.. Ale každého názor
Pročti si odborné články na netu o HA - pro a proti a udělej si vlastní obrázek. Myslím že kombinace kondomu a plodných/neplodných dnů je o hodně šetrnější…
Byla jsem na gynekologii poprve jako panna nekdy ve 14ti kvuli dlouhemu krvaceni a sama. Mamku bych tam nezvladla. Vysetril me tenkrat ultrazvukem pres bricho akorat. Pro antikoncepci jsem si sla az po prvnim styku. Vysetreni neboli, zalezi na doktorovi jak je neznej.
Být tebou tak se na antikoncepci vykašlu, je to nehorázný svinstvo, dobře si to promysli.
Přidávám se, taky mě nikdy vyšetření nebolelo.. asi než budeš chodit pravidelně, než si zvykneš, tak to není příjemné, ale nic bolestivého. Já jsem jako panna chodila několik let kvůli nastartování cyklu, cystám a zánětům, ale vnitřní vyšetřeni bylo samozřejmě maximálně na úrovni stěru nebo prohmatu jedním prstem. Jinak souhlas s předchozími, antikoncepci bych si nikdy napsat nenchala. Ani přes svoje tehdejší problémy jsem svoji neplodnost nenechala “léčit” hormonama, z krevních testů jsem měla hormonálně vše vpořádku a stejně mi HA cpali. Příroda se nakonec postarala sama a já mám příští týden termín porodu ![]()