Částečný úvazek
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
částečný úvazek
Dobrý den. V březnu se vracím do práce a můžu se rozhodnout na jaký úvazek. Uvažuji o 4, 5 nebo 6ti hodinách denně. Zaměstnavateli je to vcelku jedno, tak by mě zajímalo, jestli je při všech třech variantách stejný nárok na dovolenou a jak je to s příspěvky na obědy. Jestli se dovolená nějak víc krátí, když pracujete jen poloviční úvazek a nebo je pořád nárok na 20 dní/rok placených půlkou. A potom ještě s příspěvkem na stravné, jestli se přispívá až při nadpolovičním úvazku, nebo to záleží na zaměstnavateli. A pak ještě jestli je ve výpočtu dovolené důležité, jestli nastoupím od začátku měsíce, nebo ne. RD mi končí 6.3., tak jestli se mi vyplatí nastoupit rovnou 1. a nebo je to jedno. Děkuji za odpovědi a prosím, ať píší jen ty, které tomu rozumí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
dovolenou bys měla mít stejnou jako ostatní v tvé práci, tak se nekrátí, ale krátí se peníze za dovolenou - takže za 1 den dovolené dostaneš jen za počet hodin, co bys byla jinak v práci.Při 4 hodinové prac. době na stravenky nárok mít asi nebudeš (myslím), protože by to byl nesmysl.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U nás ve firmě byl nárok na stravenky až při 6hod. pracovní době. Při čtyřhodinové tam nevznikal nárok na pauzu na oběd, takže nebyl důvod dávat stravenky. Ale spíš to bude záležet na konkrétní dohodě se zaměstnavatelem.
Dovolená je jako u osmihodinových zaměstnanců.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chvíli jsem na zkrácený úvazek pracovala, a vycházelo se ze součtu hodin týdně. Pracovala jsem některý den třeba 6 hodin, některý 4, a některý vůbec. Plný pracovní úvazek je 40 hodin týdně, já jich měla třeba 25, tak jsem prostě všechno - dovolenou, stravenky a další benefity - měla pokrácený úměrně k tomu. Takže těch stravenek jsem za týden nedostala pět, ale třeba tři.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hlavně si dej pozor na to, kolik práce musíš udělat - já mám třeba zkušenost, že úvazek byl zkrácený, ale práce bylo úplně stejně - nikdo jí za mně neudělal, takže jsem brala méně peněz za stejné množství práce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A taky pokud bys dělala jen v některých dnech, jak jsou nastaveny podmínky. Já třeba učím 3 dny v týdnu, ve smlouvě ale ty dny konkrétně stanovené nemám. Když pak je pro děti volno v mém volném dni, já do práce ale jít musím, i když „normálně“ nechodím. To jsem dlouho nechápala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ve firmě, kde pracuji - dovolená stejná, jako osmihodinovky.
Stravenky dostávají 6 i 4 hodinovky, ikdyž pauzu na oběd nemají.
Většina dalších benefitů také stejná. Pouze odměny jsou kráceny.
Takže Ti přesně odpoví asi jedině tvůj zaměstnavatel.
A jen tak mimochodem - díky za ty, co zkrácené prac. úvazky umožňují.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pracuji v německé firmě na zkráceny úvazek a dovolenou i příspěvek na stravování mám stejny jako při plném uvazku. Já se teda vrátila po mateřské zpět. Pred MD jsem pracovala na zkráceny. Jsem strašně rada, že mi to umožnili. Ostatne při pracovni době od 8.30 do 17.30 h (v pátek do 15 h.) to ani jinak neslo. Dělám od 7.30 do 15 h, doma jsem s vyzvednutím obou holek ve čtyři hodiny.
- Citovat
- Upravit
Co se stravenek týče, tak bys měla mít nárok na travenku za každý pracovní den, kdy tvoje pracovní doby je DELŠÍ než 6h. Ale jak už tu zaznělo, každá firma k tomu přistupuje po svém.
Co se týče dovolené, tak na to jsou taky jasná pravidla, ale doporučuji ti důrazně, aby sis to sama nastudovala a pak si to pečlivě OHLÍDALA. Na vlastní kůži jsem zažila několikrát, jak účetní ve firmách se stovkami zaměstnanců nejsou schopné pochopit a přijmout různé změny a úpravy zákonů, nejsou schopné reagovat na nestatndardní úvazky…no a prostě to počítají špatně. Například mi dovolenou z polovičního úvazku počítaly tak, že to byla jen 1/2 dní a zároveň z nich jen 4h…takže ve výsledku jen 1/4 dovolené. Všimla jsem si toho po 2 letech a chtěla jsem to nahradit. Byly tam ty baby 3 a ani po několika hodinách vysvětlování to nezvládly pobrat (účtovaly mzdy cca 700 zaměstnancům!!!). Vřešilo se to až když jim to nařídil finanční ředitel (ten to naštěstí pochopil) a já zároveň raději šla na plný úvazek.
V další firmě mi zas mzdová tvrdila, že OČR nemůžu „přerušovat“ prací…a že už tu práci dělá 20 let a tohle prostě nejde… ![]()
A to ani nemluvím o zmatcích u lidí ve směnném provozu!!! Co mzdová, to jiné výpočty! ![]()
Prostě když to někdo dělá 20 let a dělá mzdy stovkám lidí, tak ani to neznamená, že ti to bude počítat dobře ![]()
Takže důvěřuj, ale prověřuj!!!! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Plus ono ještě záleží jestli pracuješ dní v týdnu po 4 hodinách - to pak máš nárok na 20 dní dovolené, ale každý den ti zaplatí 4 hodinama nebo jestli pracuješ 2 přesně definované dny v týdnu po 10 hodinách, to bys pak měla pouze 8 dní dovolené, ale placené 10 hodinami. Prostě máš vždy 4 týdny dovolené.
Ad stravenky, tam myslím, že to není přesně definované, protože je to vlastně benefit, třeba u nás máš nárok na jídlo (nemáme stravenky, ale závodku) za každý den kdy máš být podle smlouvy v práci bez ohledu na délku směny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My třeba stravenky vubec nemáme a přispívají nam sumu 1.200,– k platu, coz v Praze člověk prozere bez problému…
- Citovat
- Upravit
Dobry vecer
potrebujjju radu
od 7.mesice(od cervence) nastupuju do prace na zkraceny uvazek. Kdybych nekdy v blizsi dobe otehotnela a sla na rizikove tehotenstvi mam narok na materskou?
- Citovat
- Upravit
Ahoj holky, prosím o radu. Chtěla bych nastoupit na zkrácený úvazek, ale nevím, jak je to se sociálním a zdravotním pojištěním. Jak je to u zkrácených úvazků? Doplácí se něco? Děkuji za rady.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Inam píše:
Ahoj holky, prosím o radu. Chtěla bych nastoupit na zkrácený úvazek, ale nevím, jak je to se sociálním a zdravotním pojištěním. Jak je to u zkrácených úvazků? Doplácí se něco? Děkuji za rady.
Nedoplácí se nic. Dělala jsem na 6 hodin denně posledního půl roku a normálně to fungovalo jako hpp, tudíž jsem nedoplácela nic.
- Citovat
- Upravit
@sunshinegirl Děkuji moc za odpověď a za radu, jsem ráda, že nebudu muset nic zařizovat. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit