Ukončení pracovního poměru?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Ukonceni pracovniho pomeru?
Ahoj holky,máte nekdo zkušenost,nebo nevíte zda je pravda,co mi rekla kamarádka ? Mam rodicak na dva roky a v praci mi drží místo,ale dozvěděla jsem se ,ze pokud nepotvrdim nastup do prace pul roku pred nástupem,muze mi zaměstnavatel dat během toho půlroku výpověď. Je to pravda,nebo ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Není, navíc i když máš v práci nahlášené dva roky, můžeš si RD prodlužovat až do 3 let. dítěte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já si myslím, že jde jen o slušnost, zavčasu se se svým zaměstavatelem (vedoucím) sejít a domluvit návrat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, hlavně zaměstnavatele vůbec nezajímá na jak dlouho máš rodičák, ale co si nahlásila jemu při žádosti o rodičovskou dovolenou. Pokud si mu neuvedla koncové datum (nejlépe písemně, aby to bylo prokazatelné), tak se ze zákona předpokládá, že si žádala o RD na 3 roky a dřív tě nemusí zpět přijmout.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na mzdovce mi paní odpověděla (když jsem se zajímala, kdy nahlásit nástup z5 do práce), že stačí domluvit se měsíc před nástupem.
Výpověď bys mohla dostat, pokud bys plánovala být doma s dítětem 4 roky - to zaměstnavatel nemusí čekat.
- Citovat
- Upravit
Aha,holky diky. Ja mam prave presne datum uvedené kdy končím rodicak. Docela mě prave zarazilo co rikala kamarádka,zvlast,kdyz jsem to jeste od nikoho neslysela ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj všem,
poradil by mi někdo jak po změnách v zákoníku práce podat výpověď z pracovního poměru??
Jedná se mi hlavně o to jestli platí stále §50 zákoníku práce a případně jestli ho do písemné výpovědi musím psát.
- Citovat
- Upravit
Paragraf 50 je konkrétně co? (myslím slovní formulaci). Nebývá dobré uvádět jen číslo paragrafu, pak může dojít k nedorozumění, kdy si každý představí jiný obsah… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahoj všem,
poradil by mi někdo jak po změnách v zákoníku práce podat výpověď z pracovního poměru??
Jedná se mi hlavně o to jestli platí stále §50 zákoníku práce a případně jestli ho do písemné výpovědi musím psát.
Vkládám odkaz na aktuální znění zmíněného zákoníku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jura007 stáhla jsem si vzor z internetu, jenže jak se teď upravoval zákovík práce, tak netuším jestli to platí.
zapoměla jsem dodat, že já jsem zaměstnanec a znělo by to takto:
Věc: výpověď z pracovního poměru
Vážení,
u Vaší společnosti jsem na základě pracovní smlouvy ze dne.......
zaměstnána jako............
Tímto v souladu s ustanovením §50 Zákoníku práce dávám výpověď z pracovního poměru.
Pracovní poměr skončí uplynutím zákonné dvouměsíční výpovědní doby dnem......
Platí stále tento vzor??
- Citovat
- Upravit
Jo tak to je klasika, to by se asi nijak změnit nemělo (pokud nežijeme v diktatuře. máme právo změnit zaměstnavateletouto formou kdykoli).
Jen bych dal pozor, při přípravě novely Zákoníku práce se mluvilo o tom, že u výpovědi z pracovního poměru dané zaměstnancem bude výpovědní lhůta striktně tříměsíční… A nevím, jak to dopadlo ![]()
Nejlepší bude domluvit se na detailech na personálním. Aby se vyloučil dvojí různý výklad.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Resp.dala by se napsat platná výpověď z pracovního poměru bez jmenování paragrafů??
Zakladatelka
- Citovat
- Upravit
(1) Byla-li dána výpověď, skončí pracovní poměr uplynutím výpovědní doby. Výpovědní doba musí být stejná pro zaměstnavatele i
zaměstnance a činí nejméně 2 měsíce, s výjimkou vyplývající z § 51a. Výpovědní doba smí být prodloužena jen smlouvou mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem; tato smlouva musí být písemná. Byla-li dána výpověď, skončí pracovní poměr uplynutím výpovědní doby. Výpovědní doba musí být stejná pro zaměstnavatele i zaměstnance a činí nejméně 2 měsíce.
(2) Výpovědní doba začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a končí uplynutím posledního dne příslušného
kalendářního měsíce, s výjimkami vyplývajícími z § 51a, § 53 odst. 2, § 54 písm. c) § 54 písm. b) a § 63. § 51a
Byla-li výpověď ze strany zaměstnance dána v souvislosti s přechodem práv a povinností z pracovněprávních vztahů nebo přechodem výkonu práv a povinností z pracovněprávních vztahů, platí, že pracovní poměr skončí nejpozději dnem, který předchází dni nabytí účinnosti přechodu práv a povinností z pracovněprávních vztahů nebo dni nabytí účinnosti přechodu výkonu práv a povinností z pracovněprávních vztahů.
@Jura007 píše:
Jo tak to je klasika, to by se asi nijak změnit nemělo (pokud nežijeme v diktatuře. máme právo změnit zaměstnavateletouto formou kdykoli).
Jen bych dal pozor, při přípravě novely Zákoníku práce se mluvilo o tom, že u výpovědi z pracovního poměru dané zaměstnancem bude výpovědní lhůta striktně tříměsíční… A nevím, jak to dopadlo
Nejlepší bude domluvit se na detailech na personálním. Aby se vyloučil dvojí různý výklad.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Raduš.ka44
Děkuji, i odtud jsem čerpala, ale nejsem si jistá, jestli je to správně. ![]()
@Jura007
No, to je právě trochu problém- moc doufám, že mi na personálním poradí, ale raději s tím moc nepočítám.
Další potíž je v tom, že v tom popsaném vzoru je jmenováno datum sepsání pracovní smlouvy a to já nevím určitě.
Zakladatelka
- Citovat
- Upravit
Anonymní, vzhledem k tomu, že jsou tam zmíněné i novelizae, které začnou platit od prvního dubna, tak to určitě správně je.
Tyhle stránky jsou spolehlivé, když něco potřebuju, čerpám právě z nich.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit