Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
mám tříletou dceru a čtyřměsíčního syna. Dcera nastoupila do školky a je víc doma, než tam. Neustálé, nikdy nekončící rýmy a noční záchvaty kašle. Dnes v noci to přepadlo i mimčo. Vysavač už přestává stíhat odsávat. Cpu do ní zázvorový čaj, skořicový čaj, čaj z ostružinových listů a šípku, rakytníkovou šťávu, cibulovo medovou šťávu, med se skořicí, cucá bonbony s hlívou ústřičnou, pořád vařím silné vývary… Zkoušíme všechno. S nástupem do školky jsem něco čekala, ale ne, že bude dva dny ve školce a dva týdny doma. Mně teda doma nevadí, ale kdyby byla zdravá… Vím, že je to „jen“ rýma, ale štve mě, že se s tím nedá vlastně nic dělat.
Mám kloučka (nyní 3 roky), který je prakticky neustále nemocný již od narození, první bronchitida ve 3 týdnech života, potom jich bylo ještě několik, pak jeden zápal plic, alergie na mléko, atop, zažívací obtíže, potom bronchitidy ustoupili a máme jeden zánět středního ucha za druhým a do toho virozy, občas angína. Anonym1
@Anonymní píše:
Mám kloučka (nyní 3 roky), který je prakticky neustále nemocný již od narození, první bronchitida ve 3 týdnech života, potom jich bylo ještě několik, pak jeden zápal plic, alergie na mléko, atop, zažívací obtíže, potom bronchitidy ustoupili a máme jeden zánět středního ucha za druhým a do toho virozy, občas angína. Anonym1
To jsme na tom podobně. Náš je nemocný od půl roka - podezření na černý kašel, ale byl to „jen“ atypický zápal plic. Od té doby jedeme jedno za druhým. Teď je nemocný od začátku září, to už má za sebou 2× atb a teď má zánět středního ucha, tak se bojím, že budou další, protože se mu to zatím nelepší.
Nejhorší je, že letos byla pauza jen asi 4 týdny v srpnu. Celý červenec jsme se pytlíkovali se střevní chřipkou. Je tak oslabený, že měsíc musel držet dietu, jinak se to vracelo.
@susan86 jo, noční kašle jsou peklo. Na to syn trpí. Většinou končíme s otevřeným oknem a on sedí, aby se tolik nedusil.
@Anonymní píše:
To jsme na tom podobně. Náš je nemocný od půl roka - podezření na černý kašel, ale byl to „jen“ atypický zápal plic. Od té doby jedeme jedno za druhým. Teď je nemocný od začátku září, to už má za sebou 2× atb a teď má zánět středního ucha, tak se bojím, že budou další, protože se mu to zatím nelepší.
Nejhorší je, že letos byla pauza jen asi 4 týdny v srpnu. Celý červenec jsme se pytlíkovali se střevní chřipkou. Je tak oslabený, že měsíc musel držet dietu, jinak se to vracelo.
My jsme měli pauzu mezi nemocemi ted 5 týdnů, o víkendu začal kašel a trochu rýma. V neděli prokašlal celý den co dvě minuty, fakt příšernost, takže dneska do školky nešel a on přestal prakticky kašlat.
Ted už mi spí 3 hodiny, za tu dobu zakašlal 2×.
Tak nevím co mu zase je, nebo co to včera bylo… Anonym1
Tak to se přidám, mám kluky 2 a 4 roky a od jara není 10 dní v kuse, aby byli zdraví. Nebyli jsme vlasně na žádné dovolené, pořád jen sedím doma:-((
SDtarší ani nezačal hcodit do školky, protože než ho tam stihnu dát, tak je zase „něco“. Už jsem chtěla začít chodit do solné jeskyně, ale říkali mi, že aspoň týden po nemoci a ktomu jsme se ještě nedopracovali. Anonym 2.
Malej je skolkove dite.. letos nastoupil do skolky a 3× byl nemocny.. pomohlo mu az brani kolostra.. ted uz ma jen rymu ale do skolky chodi a poprve je 14 dni v kuse
Tak minulý rok jsme si s dcerou s nástupem do školky zažili fakt něco…Byla 2 týdny doma, 2 dny ve školce, já nastoupila do nové práce, takže strach o místo… Záněty uší - asi 5×, černý kašel, 2× laryngitída, nesčetně kašlů a na chlazení… Prostě děs. Na jaře už jsem se psychicky sesypala a musela se normálně opít a vybrečet.
Chlap si ťukal na čelo, že mi hráblo, ale já už vážně byla na konci sil, noci jsem proseděla s dcerou u otevřeného okna a ráno musela fungovat v práci- občas jsme to už museli řešit hlídáním. Vyzkoušeli jsme všechno - hlívu, rakytník, imunoglukan, homeopatii, solné jeskyně, různé domácí sirupy, nepomohlo nic. Teď je už 4. měsíc bez nemoci a já denně tančím tanec radosti ![]()
@Anonymní píše:
My jsme měli pauzu mezi nemocemi ted 5 týdnů, o víkendu začal kašel a trochu rýma. V neděli prokašlal celý den co dvě minuty, fakt příšernost, takže dneska do školky nešel a on přestal prakticky kašlat.Ted už mi spí 3 hodiny, za tu dobu zakašlal 2×.
Tak nevím co mu zase je, nebo co to včera bylo… Anonym1
I 5 týdnů je super.
Malej do školky nechodí a nevidím reálně, že nastoupí. Kdyby chodil, tak by letos byl 2 dny a jinak jede v kuse nemoci. Teď od soboty kašle a to je kašel prakticky nonstop - co 30 vteřin. Teď spí a teda kašle jen co 2-3 minuty, což jsem ráda.
U doktorky jsme jako doma.
@cverunka naprosto tě chápu. Já už to mám skoro 2 roky a nejdelší pauza za ty 2 roky byl měsíc a půl. Jinak jedeme nemoc za nemocí.
K tomu máme starší dítě, co tolik nemarodí, ale odnáší to taky, protože pořád nic nemůžeme, protože je malý marod.
Mně teď odrovnala moje máma, když mi řekla, že nechápe, že má dítě 39,5° a mě to nechává chladnou. Nechává, protože už nemám sílu to řešit.
@Anonymní píše:
I 5 týdnů je super.
Malej do školky nechodí a nevidím reálně, že nastoupí. Kdyby chodil, tak by letos byl 2 dny a jinak jede v kuse nemoci. Teď od soboty kašle a to je kašel prakticky nonstop - co 30 vteřin. Teď spí a teda kašle jen co 2-3 minuty, což jsem ráda.
U doktorky jsme jako doma.@cverunka naprosto tě chápu. Já už to mám skoro 2 roky a nejdelší pauza za ty 2 roky byl měsíc a půl. Jinak jedeme nemoc za nemocí.
K tomu máme starší dítě, co tolik nemarodí, ale odnáší to taky, protože pořád nic nemůžeme, protože je malý marod.
Mně teď odrovnala moje máma, když mi řekla, že nechápe, že má dítě 39,5° a mě to nechává chladnou. Nechává, protože už nemám sílu to řešit.
jj, to je. A já si to chválím a pomalu jsem to slavila. Je to zároveň i náš rekord. Záněty se nám ted vyhýbají, protože má ventilační trubičky ( i když jedna mu už vypadla a zatím nic
), pocity zoufalství znám moc dobře. Vyzkoušeli jsme už vše možné a nic nezabralo…Vyšetření všechna v pořádku. Nechápu to.
My máme taky hodně nemocí, hlavně 21m, ten měl před rokem hnusnej šílenej kašel, a od tý doby nebyl víc jak 3 týdny zdravej. Ale asi jsme na tom ještě dobře, protože jedeme jen ve virozách, atb neměl, jen jako novorozenec na zánět ledvin, od tě doby ne. ale co 3 týdny má hnusnou rýmu, která mu trvá tak 14 dní, občas se mu k tomu přidá kašel, u kterýho v noci blinká jak kašle, několik nocí po sobě vždycky. leden/únor měl neštovice, v květnu gingivostomatitidu, to jsou jediný nemoce kromě rým a kašlů, naštěstí, ale i tak je to nepříjemný. dva starší taky ještě nebyli ve školce, srpen/září jme všichni doma měli dost hnusnej kašel, hlavně prostřední kašlal 5 týdnů dohromady, nejstarší asi 2 týdny, nejmenší skoro 3, skolilo to všechny. pak jsme byli na dovolený, po návratu nejmenší opět rýma, hned druhý den, po týdnu jsme to opět chytli všichni, takže ještě teď smrkáme, dva starší už skoro ok, zítra asi budou mít školkovou premiéru, nejmenší furt nudle u nosu, i už 12 dní co jsme doma ![]()
@Anonymní píše:
jj, to je. A já si to chválím a pomalu jsem to slavila. Je to zároveň i náš rekord. Záněty se nám ted vyhýbají, protože má ventilační trubičky ( i když jedna mu už vypadla a zatím nic![]()
), pocity zoufalství znám moc dobře. Vyzkoušeli jsme už vše možné a nic nezabralo…Vyšetření všechna v pořádku. Nechápu to.
U nás se nemoci střídají. Starší přinese ze školky rýmu a malý to odnese. Za poslední rok nebyl tak dlouho v pořádku, aby se dal doočkovat. Dneska jsme s doktorkou řešily, že mu vezme protilátky, aby se zjistilo, jestli má cenu doočkovávat. Pokud bude mít dobré protilátky, tak to necháme.
Já bych teda jako jedinou odzkoušenou metodu viděla moře. To je dle mě lék na všechno. V létě jsme byli na 2 týdny a první týden dcera vysmrkala rýmu nahromaděnou snad za celý školkovní rok, pak se vykašlala a od té doby je zatím klid. Takže určitě moře, pokud to jde. Minulý rok jsme už v zoufalství plánovali zrušit Vánoce a odletět někam k moři i když to není můj šálek kávy-Vánoce mají být dle mě doma s cukrovím a sněhem.
Pěkný den,
mám dvouletého syna, co hodně často marodí. Najde se tu někdo, kdo na tom je podobně? Napadlo mě, že bychom se mohli psychicky podporovat, protože je před námi zima a opět se z toho dlouho nevyhrabeme. Můžeme si také zkusit vyměnit různé rady a nápady - co dělat věčně s marody doma, jak podpořit imunitu, jak zlepšit zdraví, co pomáhá… Časem si můžeme založit i soukromou skupinu.