Čeká ji výpověd?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Čeká ji výpověd?
Chtěla jsem se zeptat dotaz za kamarádku. Pracuje jako státní zaměstnanec na základní škole. V srpnu ji končí rodičovská dovolená. Od září přijali jejího syna do školky, takže by se měla vrátit do práce. Bohužel v práci ji nechtějí vzít zpátky, protože na jejím místě pracuje příbuzná paní ředitelky té školy v které pracovala. Chtěla jsem se zeptat může požadovat návrat do práce nebo ji může zaměstnavatel dát výpověd´ pro nadbytečnost?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Resim to same, ale jiny obor.Tak si pockam na odpovedi.Ja co jsem tak zjistila, tak mi muzou dat vypoved pro nadbytecnost, ale musi mi dat odstupne.Mam smlouvu na dobu neurcitou. Pokud pro mne jinak nemaji zarazeni, ktere je ve smlouve, musi mi davat plat, i kdybych byla doma.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Radca265 výpověď jí dát může, ale pokud jí smlouva trvá, ať nepodepisuje odchod dohodou ale trvá na odstupném.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přesně tak, měla by dostat výpověď pro nadbytečnost včetně odstupného. Na dohodu ať přistoupí jenom, když její součástí bude i to odstupné. Na dohodu bez odstupného nemusí vůbec přistupovat.
- Citovat
- Upravit
@Radca265 oni ji ze zákona držet místo musí 3 roky… takže výpověď dostat by neměla, správně by ji ta příbuzná měla místo uvolnit, ale předpokládám že spíš tvou kamarádku přesunou jinam… pokud má smlouvu na neurčito tak jediné je že nastoupí a dostane výpověď a výpovědní lhůtou… ![]()
- Citovat
- Upravit
Pokud má smlouvu na dobu neurčitou, to místo nezaniklo - pracuje na něm někdo jiný ( náhrada za md) má nárok se vrátit do práce, nebo se mýlím? Zaměstnavatel je přece povinnen jí držet prac. místo. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano může dostat výpověď pro nadbytečnost s dvouměsíční výpovědní lhůtou + odstupné - rozhodně ať bez odstupného nic nepodepisuje a už se mrkne někde po jiné práci
do září času dost určitě někde něco sežene ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No povinnen..On to jeji misto musi drzet jen po dobu materske, pak drzi jakoze jen tu pozici, co ma ve smlouve.Ale jak tu nekdo psal, oni ji nechaji nastoupit, ale okamzite ji muzou dat tu vypoved
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tejuho píše:
No povinnen..On to jeji misto musi drzet jen po dobu materske, pak drzi jakoze jen tu pozici, co ma ve smlouve.Ale jak tu nekdo psal, oni ji nechaji nastoupit, ale okamzite ji muzou dat tu vypoved
No, pokud má ta „náhrada“ stejnou aprobaci, tak ji výpověď čistě dle zákona dát nesmějí, jelikož oni věděli, že se bude za 3 roky vracet, tudíž neměli ten záskok přijímat na dobu neurčitou, ale na dobu určitou (po dobu RD paní XY, dokonce to tak je možno formulovat do smlouvy). To, že tohle zaměstnavatel nedodržuje je věc druhá, ale pokud vy tohle dal člověk k soudu pro neplatnost výpovědi, tak to na 99% vyhraje. Je ale otázkou, zda do toho člověk půjde, tam už záleží na více okolnostech a případném uplatnění jinde, ale zas ve chvíli, kdy to vyhraje, tak soud povětšinou přiřkne nárok na plat za celou dobu, co se táhlo to soudní jednání ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@berry4 taky si říkám, že jí musí místo držet, ale pravda je, že tu konkr. pozici jen po dobu 6m a pak zaměstnavatel drží místo v organizaci a nabídnout snad může i pozici o level nížší…ovšem je otázka, jak je to ve školství, protože těžko aprobaci tělák-výtvarka nabídnou matika-francouzština…i když v dnešní době…naše angličtinářka byla taky vždycky dvě kapitoly před náma, co se znalostí týkalo.
Sorry za OT…spíš bych se přeptala na nějakém serveru, kde sedí právník a odpovídá na podobné dotazy. Tady to bude asi tak trochu vaření z vody. Jo a nebo bych se zeptala rovnou té ředitelky, jak to vidí.
- Citovat
- Upravit
@chytrá horákyňka píše:
@berry4 taky si říkám, že jí musí místo držet, ale pravda je, že tu konkr. pozici jen po dobu 6m a pak zaměstnavatel drží místo v organizaci a nabídnout snad může i pozici o level nížší…
Nesmí, musí nabídnout pozici odpovídající pracovní smlouvě, takže záleží jak přesně je to uvedeno…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zamestnavatel místo „musí“ drzet, ale vicemene je to jen formalni zalezitost, pokud prijal nekoho jiného mezitím a s tim novym nemá smlouvu na dobu určitou s tim, ze pak ten clovek odchazi a pusti zpet tu puvodni zamestnankyni po RD, tak tato vracejici se zamestnankyne normalne muze dostat vypoved pro nadbytecnost - samozrejme s odstupnym. Mela by dostat 2mesicni vypovedni lhutu, tzn 2 platy + 3 platy odstupneho. Tzn celkem 5 platu. S temi dvěma se zamestnavatele cukaji, ale ty 3 odstupne se davaji, alespoň co ja vim.
Myslet si, ze mi zamesnavatel MUSI drzet místo a někdo mi ho pak MUSI uvolnit, je blbost. Pokud si nasli nekoho jiného - coz asi většinou udelaji, a toho prijali na dobu neurčitou, tak smolik.
něco jiného je pak pripadny soudni spor, o tom se tu uz debatovalo, kdo ma vlastne ten „nárok“ na to prac. misto vic - jestli zamestnavatel vlastne muze na neci místo prijmout nekoho nového na neurčitou dobu… ale o nikom, kdo by podaval takovou zalobu, nevim.
Jednou sem někdo psal, ze zaloval nejaka zenska zamestnavatele, když se ji chtěl zbavit po MD, tzn. po tech 6 mesicich, a vyhrala to - musel ji vzit zpatky. Ale po RD je to většinou odchod, pokud se nahodou neuvolni zrovna něco jiného.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 asi jo, ty to mas nacteny urcite vic nez si ja pamatuju. mam pocit ale, ze „kdysi“ to tak bylo, ze zamestnavatel mohl nabidnout pozici o level niz, ale za stejnych plat. podminek…
- Citovat
- Upravit
@nakukovatelka
no, tak tedˇjsi i mě nasadila brouka do hlavy. eká mě „návrat“ v prosinci. Co vím, naše vedení dává již zásadně smlouvu na dobu určitou, min. na 2 roky, to je tuším zákonná doba, kdy může opakovaně prodloužit smlouvu na určito. Tudíž teoreticky by za mou pozici měl být člověk s touto pr. smlouvou. Jiné místo na mé pozici mi nabídnout nemohou, jedině nižší, ale tam bych už měla i nižší plat. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit