Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Přesně tak, co když pak budeš chtít další dítě a ono by to už nešlo. Vždyť existuje antikoncepce přeci ![]()
Jeste sem premyslela i o telisku, ale nevim jak to funguje a kdy a kde si to muze nechat zavest. A jak se to zavadi. Jestli operativne atd…
@Anonymní píše:
Jeste sem premyslela i o telisku, ale nevim jak to funguje a kdy a kde si to muze nechat zavest. A jak se to zavadi. Jestli operativne atd…
Po šestinedělí na gyndě. Zeptej se, když budeš v poradně, dr. ti to vysvětlí.
S tou sterilizací na sále - ty budeš rodit císařem? Po vag. porodu nevím, jestli by ti sterilizaci udělali hned ![]()
@Anonymní píše:
lze zavést ihned po šestinedělí, zavádí se ambulantně(tzn. u gyndra v ordinaci), po porodu to taky plánuju můj gyndr „fasuje“ mirény(to je s hormonama a tobě bych to asi doporučila+pak má výhodu, že by ti měly vymizet měsíčky) na jiné tělíska vypíše recept a já si obejdu lékarny, kde mi ho objednají, vyzvednu ho a přinesu ho k doktorovi na zavedení… stojí to pár tisíc, ale je to zase cca na 5 let, pak lze normálně vyměnit… i tady jsou na to diskuse, i když těch zkušeností nepíšou zas tak moc… nebo se zeptej gyndra klidně v poradně…
já se ptala včera sestřičky, s ohledem na naši nečekanou plodnost a nízké věkové rozdíly v rodině ![]()
První dítě je většinou šok - i když je vymodlené a chtěné. Najednou člověk musí přehodnotit své plány, priority, svůj život. Ale to, že máš dítě neznamená, že se mu musíš plně podřídit. Vždyť s dětmi se ven lze dostat - jen si musíš říct, že to jde. Kojit, přebalovat se dá všude. Existují nosítka. Kočárek případně vybereš takový, aby byl spíš do terénu. Pokud tedy nemyslíš tím ven - do hospody
Ale pokud máš dobrého partnera, určitě ti pomůže a ty na to nebudeš sama. A nikdy nevíš, co s tebou hormony udělají. Sterilizace je nevratná, co zkusit spíš kvalitní antikoncepci? Víš, abys pak z toho, že jsi nevěděla jaké to bude, neudělala něco, co by tě uvrhlo do ještě větších depresí. Držím palce, ať se rozhodneš správně.
To bych snad na tajnacku brala antikoncepci. Partner to nrmusi nikdy zjistit
Kolik ti je? mateřství už tolik žen naprosto změnilo, že říkat teď, že rozhodně druhý nebudeš chtít, je trochu naivní..možná opravdu ne, ale je tu několik desítek procent pravděpodobnosti, že další chtít časem budeš ![]()
@Gabriela1807 Sorry, ale to se nedá.
Mám problém s tím, že většina otázek je pro mě položena nesmyslně: jednak jsme hodně věcí dostali darem, ale tak, že já jsem je objednala a někdo nám je koupil - čili nic nestály, ale podle něčeho jsem je vybírala.
Naopak třeba kvalita a cena - u věcí typu vanička, manikúra nebo odsávačka, které stojí cca tři stovky, jsem nevybírala podle ceny ani podle kvality: prostě jsem něco koupila a bylo (např. odsávaček ani neznám víc typů).
Naopak u oblečení - jedna věc jsou body nebo overaly, tam sice nepůjdu k vietnamcům, ale jinak je mí původ v zásadě fuk (zajdu do Tesca nebo C&A, kde zrovna mají akci; je to výběr podle ceny, nebo poměr cena a kvalita, když neberu ty tržnice?); naopak kombinézu nebo bundu vybírám podle kvality a poměrně pečlivě.
Nevadilo by mi to vyplnit, ale vadí mi, když si u víc než poloviny otázek musím vybrat z variant, ze kterých mi žádná nevyhovuje. Sorry.
PS: Jen tak pro zajímavost - dělala sis pilotní testování? Že Ti tohle nikdo neřekl?
Teda opravdu zvažuji slova, ale vek tu bude u tebe klíčový. Jak vis, ze je tohle opravdu racionální řešení
Já to mela asi tak, ze v 18 myšlenka - chci velkou rodinu, aspon 3 deti, po prvním - staci, uz nechci, po třech letech - prehododnoceni, druhé bych rada, rada se o někoho starám, je úžasné mit vlastní miminko na ruce. (Nemluvím ted vubec o výchově, protože deti jsou proste dřina). Jestli jsi nebyla v tomto klíčovém rozhodnuti za jedno s partnerem, proc jsi do toho sla? Mam o 11 let staršího manžela, ale ohledně zásadních veci si proste rozumíme a popřípadě se akceptujeme. Také jsme se poznavali x let, nez jsme se uvazili k tam zásadnímu činu a vse bylo plánované. Nechci slyšet zase v TV, jak našli mimi v popelnici, ze někomu ruplo v bedně
![]()
Mozna jsem ted hrubá, ale vazne to tak cítím.
@Gabriela1807 Taky jsem se pokusila ti vyplnit dotazník, ale taktéž musím konstatovat, že jsem to zabalila, protože některé otázky jsou nesmyslné. Když odpovím, že nepobírám žádný příspěvek, tak jak mám vědět, zda je dostatečný? Celý dotazník je špatně sestavený, nelogický. Být tebou, tak bych se bála, že tě u státnic kvůli tomu rozcupují.
@yse Ve vší úctě, já bych se spíš bála, že ne
Když si ti lidi neudělají pilotní průzkum, který je na nesmysly upozorní, pak nemůžou čekat, že jim vyleze z dotazníku něco smysluplného…
Já jsem ho tedy vyplnila celý, ale po poslední otázce mi to hlásilo, že se vyskytla chyba a že to můžu vyplnit znovu
Další čas tím opravdu plýtvat nebudu..
Zakladatelko, píšeš, že se bojíš, že přijdeš o svůj život, že u teď máš málo přátel a bojíš se, že se nedostaneš z domu.
Hele, osobně ti můžu říct, že já mám teď s miminem víc přátel, než předtím a život mi přijde pestřejší. Je pravda, že ty úplné začátky, kdy máš doma novorozence, jsou náročnější, musíte se sžít a ven se až tak moc nedostaneš. Ale na procházky ven můžeš chodit od začátku a už tak od dvou tří měsíců se dá dělat spousta věcí a potkat spousta lidí.
Kamarádky můžeš potkat na předporodním kurzu, většinou si pak holky dělají pravidelné srazy. Pak můžeš chodit na cvičení a plavání s dětmi, do kaváren s dětskými koutky (já jsem chodila od synových dvou měsíců), i s malým miminem se dá chodit na výlety do přírody, existují různé projekta jako Mimikino (kino s malými dětmi), můžeš si nechat malé občas pohlídat a zajít si do fitka, do sauny, na kosmetiku atd atd.
Já mám dítě a psa, každý den chodíme na procházky s kamarádkou, co má taky dítě a psa, chodíme se synem na cvičení s dětmi, na plavání, několikrát týdně do kaváren s dětskými koutky, do koutku vypustíme děti a kecáme s kamarádkami. O víkendu jezdíme na výlety nebo necháme malého hlídat babičkami a jdeme do kina nebo do sauny, nebo do restaurace - tam chodíme někdy o víkendu s více kamarády a dětmi. Je pravda, že je člověk převážně ve společnosti jiných maminek, ale i mezi nimi se jich najde dost, co si chcou povídat i o něčem jiném, než o prdíkách svých mimin nebo co četly v posledním čísle Betynky.
Upřímně můžu říct, že s miminem je můj společenský život bohatí, než když jsem chodila do práce. Kromě těch prvních pár měsíců mám teď i vc času třeba na odpočinek nebo na nákupy a to se synovi věnuju téměř neustále, nemám žádné pravidelné hlídání.
@Koty píše:
Já jsem ho tedy vyplnila celý, ale po poslední otázce mi to hlásilo, že se vyskytla chyba a že to můžu vyplnit znovuDalší čas tím opravdu plýtvat nebudu..
Mně taky
![]()