Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky,
minulý týden jsem se dozvěděla, že můsím rodit CS. Docela to se mnou otřáslo a teď jsem šíleně nervozní, abych náhodou nezačala rodit před termínem, co jsme CS domluvili (termín - 39+1).
Máte někdo zkušenosti s CS porodem před vaším ofiiciálním CS termínem?
(jsem z toho pěkně nervni)
Díky!!
Zkušenost nemám, ale asi by to bylo jako akutní císař. Já taky rodila a najednou sem jela na sál a kontrakce co 30 sekund snad..a šlo to.. takže by jsi prostě jela do porodnice a místo na box by jsi jela na sál.
Klídek
. Moc pravděpodobný to není a vytahovat miminko, když už je jeho čas, je pro něj možná i lepší. Bude řádně dopečený. Kámoška to takhle měla, začala rodit, tak prostě šla do porodnice a sekci udělali ten den. Porod netrvá 5 minut, je dost času s klidem všechno připravit. ![]()
Zdravím,
V úterý jdu k zubaři a strašně se bojím. Je mi už 16 a už nějaký pátek tam chodím. Ale vždycky jsem před tím na prášky. Zažila jsem vrtání i vytrhávání zubů. Vrtání I vícekrát a není to vůbec příjemné. Co mám dělat, už teď s toho mám hrůzu. Bojím se vrtačky 😭 😭 😭
Jaký s tím máte zkušenosti?
Na CS je to celkem pozdě domluvený termín, záleží ale, jaká je indikace a jak velký by byl průšvih, kdybys přijela ve fázi, kdy už CS nepůjde udělat a musela bys dítě porodit.
Pro dítě je samozřejmě pozdější termín lepší.
U akutního císaře se většinou dělá celková narkóza, na spinální není čas.
Už je to pár let zpět, ale něco podobného se stalo kamarádce. Naplánovali ji císaře chvíli před termínem pro “nepoměr velikosti plodu a pánve” (je opravdu drobná, měří 155 cm). No miminko se rozhodlo jít ven už 37+ něco (praskla ji voda) a navíc v době, kdy byla na návštěvě u rodičů. Takže jela do úplně jiné porodnice, než původně měla rodit a za 4 hodiny se ji přirozeně bez jediného problému narodila holčička
v té druhé porodnici prý neshledali pro císaře žádný důvod.
Každopádně, pokud je u tebe porod spodem opravdu neproveditelný a začal by porod dřív, bude dostatek času, aby ti císaře udělali, neboj
prostě do porodnice vyraž hned, jak ucítíš, že se něco začíná dít
Kamarádka byla 3 týdny před termínem. Ještě že tak syn měl 3500. Si vem kolik by mohl mít v přesným termínu nebo po.
já měla akutní. Nálada na sále úplně fajn. Asi jsem chytla dobrou partu. Anesteziolog samá sranda. Dceru mi hned ukázali (lokální). Partnerovi taky. Musím říct, že je to pro mě top zážitek. Vůbec se není čeho bát. S klidem bych to za tebe vzala
. Mimino ti určitě přinesou na kojení na ARO. Hukot bude až budeš vztavat. Studená voda je fajn na probrání. Chodit! CHODIT!
Ano já. Praskla mi voda 3 dny před plánovaným CS. Když se budeš nervovat, tak porod akorát urychlíš. Půl dne dne jsem čekala na boxu s odtékající vodou, bez kontrakcí až se uvolní sál. Bylo to nepříjemné, ptz jsem byla hladová a žíznivá. Pila jsem vodu z kohoutku a požádala o glukózu do infúze. Nervózní jsem samozřejmě byla strašně, celou noc na tom lehátku jsem nespala.
@Pears206 píše:
Na CS je to celkem pozdě domluvený termín, záleží ale, jaká je indikace a jak velký by byl průšvih, kdybys přijela ve fázi, kdy už CS nepůjde udělat a musela bys dítě porodit.
Pro dítě je samozřejmě pozdější termín lepší.
U akutního císaře se většinou dělá celková narkóza, na spinální není čas.
Ty jo mě domluvili CS na 40+0. Taky jsem měla strach, že budu rodit KP přirozeně. Kdyby to byl nějaký rychloporod, tak teda nevím…
Já jsem měla jasného císaře pro polohu dítěte koncem pánevním. Od 7. měsíce jsem musela ležet z důvodu tvrdnutí břicha a zkracování čípku, nakonec jsem porodila císařem o 16 dní dříve. Začala jsem mít silné stahy, bolesti, tak jsme vyrazili do porodnice. Už jsem tam ale byla potřetí 😆. Stejně jako ty jsem měla strach, abych nepřijela pozdě 😆. Jednou kvůli uvolnění zádky a podruhé jsem si myslela, že mi praskla voda. (Kvůli udržení jsem musela brát léky, které mi způsobovaly určité obtíže…) Nakonec si myslím, že už se nade mnou smilovali a udělali mi toho císaře dřív, abych tam pořád neotravovala 😆.Možná jsem měla jen poslíčky, co já vím 😆. Každopádně když jsem přijela, napojili mě a potvrdili mi ty stahy a řekli, že vzhledem k tomu, že je mám, jak jsem uvedla již dvě hodiny, tak mi udělají sekci. Odvezli mě na pokoj, kde jsem si oblékla punčochy, dali mi nějakou kapavku do žíly, která mi ty stahy utlumila a už jsem jen s partnerem čekala, až si pro mě přijedou. Ještě za námi přišel partnerův táta, který prostě nikde nesmí chybět
, takže čas na stres fakt nebyl
. Chlapeček byl za chvilku venku, mě teda trochu potrápili při čištění, ale přežila jsem. Nejhorší bylo asi čekání na pooperačním pokoji. Trvalo to dlouho a pořád jsem se třásla, ale hned když mě odvezli na pokoj, kde na mě čekal partner s malým, vše ze mě spadlo
. Přítelův otec tam už naštěstí nebyl, ale přišel hned brzy ráno, rodila jsem v noci, ale to už je jiný příběh
. Držím ti palce a věřím, že všechno dobře dopadne.
Ja rodila CS kvuli KP tyden pred puvodne planovanym terminem, i kdyz porod zacal spontanne odtokem vody. Jak pisou holky - porod netrva 5 minut a stihli mi pichnout i spinal, prestoze situace nebyla zrovna uplne v pohode (mela jsem kontrakce a diteti couhaly nohy ven uz…). Jinak doktor tehdy rikal, ze pri takto pokrocilem nalezu by me za normalnich okolnosti nechal uz „dorodit“ spontanne i kdyz jsem prvorodicka, ale u KP nozickami (ne zadeckem) to proste nejde, je to spontanne neporoditelna poloha. Jak tu nekdo psal, ja byla spis rada, ze se to spustilo samo driv a syn dal jakoby sam impuls, ze uz chce ven.
Ze ti dali termin CS takto pozde prave znamena, ze pokud se porod spusti spontanne, nicemu to nevadi - jinak by neriskovali a dali ti ho vyrazne driv. Takze bud v klidu a nestresuj se
Ja tehda spis resila to, ze dite se v nekterych pripadech muze otocit az se zacatkem porodu, tj. ze by to pak CS nakonec nebyl. Psychicky se pripravit na obe varianty porodu mi totiz fakt neslo. I kdyz je pravda, ze pul ditete jsem nakonec jakoby porodila normalne a kdyby to slo dokoncit, asi bych to tehda zvladla i bez pripravy ![]()
Mám přesně takovou zkušenost…CS. domluven na pondělí 9.8. ( termín porodu byl jinak 17.8.) v úterý týden před tím jsem ale mela cca od pulnoci několik hodin kontrakce…nejprve nepravidelně..pak pravidelně cca co 20minut které nepovolily ani ve sprše, v porodnici řekli že máme přijet..no zkontrolovali mě,..vyšetřili, natočili monitor, mezitím to ustalo…řekli že nejspíš poslíčci ale že si mě tam nechají do odpoledne na pozorování… odpoledne opět poslicci a otevřená na 1cm ale dál zase nic…takže si mě tam nechali přes noc jestli se to nerozjede že je to takové jo/ne…nicméně do rána se nic nedělo tak mě poslali druhý den (tedy ve středu) odpoledne domu..s tím že kdyby něco máme zase přijet jinak že platí domluvený termín…v pátek 6.8. mi v 6 večer praskla voda…takže to už bylo jasný…přijeli jsme..zase vyšetřili, natočili monitor, udělali už jak vnější tak vnitřní a obvolali op tým že bude cisar…neměla jsem žádné kontrakce (aspoň já nic moc necítila i když monitor prý něco ukazoval) takže mě odvezli ještě na pokoj, tam si sestřička odebrala krve, zavedla kanylu zabandazovala nohy atd…a když bylo vše připraveno přešla sem si na sál kde zavedli cévku, pichli epidural…všechno v cajku…
Příspěvek upraven 14.08.22 v 13:25
Ještě dodám že sestřenka měla taktéž plánovaného císaře (měla termín měsíc přede mnou)..tam ale cíleně zase čekali až do termínu a když do té doby neporodí že pak udělají císaře druhý den…že když se porod spustí sám že je to lepší…a dostala instrukce že má přijet hned jak by zaznamenala že se porod spouští…u mě byl sc protože malá byla zadečkem (v porodnici pri příjmu na už pak zjistili že se stočila i trochu napric takže to by fakt odrodit normálně ani nešlo) u sestřenky kvůli jejimu zdraví -tlaceni by pro ni bylo z jistých duvodu nebezpecne..Shodly jsme se že to byl takove poloakutni…plánovaný císař jen sme nevěděly kdy přesně ![]()
Já mám teď čerstvou zkušenost. Měla jsem naplánovaný cs, ale 15 dní před mě v noci vzbudily zvlášť silný ostrý bolesti, byly pravidelný po 3 minutách a nevypadalo to, že by to mělo ustoupit, tak jsem jela do porodnice se nechat zkontrolovat, jestli se neotviram, byla jsem teprve 36+6tt. Neotvirala jsem se, ale jizva po předchozím císaři byla hodně tenká a hrozilo, že praskne, proto ta divně ostrá bolest. Tak jsem šla na akutního císaře.
Ja zkušenost mám. Dělá se normálně týden až 10 dní před termínem. Na mě kdyby to tehdá prislo muselo by to být akutní, sama bych neporodila. Ale nijak jsem se s tím nestresovala že by to přišlo dřív. Jen jsem měla z toho celkové strach.