Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Lillypad já mám kluka s celiakií a je nad průměrem jak výškově tak váhově
@anickadomnik píše:
@Lillypad já mám kluka s celiakií a je nad průměrem jak výškově tak váhově
díky za odpověď, jsem ráda, že to píšeš ![]()
@msonulka píše:
a jaké příznaky u ní pozoruješ? Já mám taky celiakii, dcerka bude mít tři, ale zatím jsem ji testovat nenechala, nic u ni nepozoruju. Doktorka mi řekla, že kolem toho třetího roku to zkontrolujeme z krve, že u mladších to je prý často falešně pozitivní, po tom třetím roce se to nějak ustáluje…
pokud by neměla problémy, tak bych kontrolní test nechala také až na později, často ji bolí břicho a trpí hodně na zácpu
@Lillypad píše:
pokud by neměla problémy, tak bych kontrolní test nechala také až na později, často ji bolí břicho a trpí hodně na zácpu
přesně tyto příznaky jsem měla taky jako dítě, dlouho nevěděli co to je, protože příznakem je spíše průjem…tak ať je holčička hlavně v pořádku, v dnešní době už je ta dieta,,brnkačka,,
@msonulka píše:
přesně tyto příznaky jsem měla taky jako dítě, dlouho nevěděli co to je, protože příznakem je spíše průjem…tak ať je holčička hlavně v pořádku, v dnešní době už je ta dieta,,brnkačka,,
já taky vždycky trpěla spíš na zácpu než na průjem a přišli mi na to až ve 23
diety se nebojím, ta se dá v pohodě zvládnout ![]()
Nevím, zda nepíši příliš pozdě… Příznaků celiakie je mnoho, každý jsme jiný a tak i projevy, které celiakii oznamují budou různé. Nerozumím tomu, proč je zádrhel u obvodní lékařky. Je to každopádně varovný signál, že se nejedná o dobrou lékařku. Tyto testy by měla udělat bez remcání. U dcery (tehdá 21měsíců, nyní 4 roky) jsem po 14 dnech obtíží (divná stolice) přišla za lékařkou s podezřením na celiakii, IHNED udělala odběry, ani nezamrkala. (Celiakie se potvrdila a natolik silná, že primář gastroenterologie řekl, že biopsie je zbytečná, víc už by neukázala, jen bychom dceru trápili) Pro Vás: zavolejte na nejbližší gastroenterologii (dětskou), domluvte si s nimi schůzku. Myslím, že teď už není nutné mít doporučení od lékaře. Pokud ano, jistě se s nimi rozumně domluvíte, že přes Vaší dosavadní lékařku to asi nepůjde a vy nebudete své dítko trápit, ať už má potíže z jakékoliv příčiny. No a hlavně, změňte lékařku… Je třeba lékaři důvěřovat a tady to zjevně nelze, pokud někdo odmítá udělat zásadní kroky, které jsou jeho povinností, aby ochránil Vaše zdraví…
Tak ať uspějete a výsledky jsou dobré ( i kdyby byla celiakie - dieta už je v současné době docela snadná, jen s malými zádrhely, ale oproti jiným chorobám brnkačka ![]()