Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Alfie, je mi líto, že máte takové trápení…
S dovolením ti sem dám odkaz na diskusi u sousedů, kde holky celkem obsáhle probírají různé potravinové alergie, sice už tam nějaký pátek nepsaly, ale třeba se ti podaří diskusi obnovit a poradit se tam.
http://www.baby-cafe.cz/modules.php?…
Ahoj mě nedávno doktorka také vyšetřovala krev na lepek a vyšlo mi to pozitivně.Krví se to nedá určit přesně takže se musí na gastroskopii pro stoprocentní diagnozu a dieta se ale před tím držet nesmí aby ten vzorek co odeberou na biopsii něco ukázal jinak pokud bude dietu držet tak to bude vypadat normálně a nedá se to určit.U mě se to po té biopsii nakonec vyloučilo a dokonce i druhá nabraná krev už je vpořádku tak jsem štastná už jsem se viděla na doživotní dietě.Tak at vám to dobře dopadne
AHOJ ZUZAN
Ahoj.
Tak já jsem bezlepkář, a to už dost dlouho, takže se ptej, pokud budu vědět poradím. Nevím jaké recepty jsi měla konkrétně na mysli, ale při vaření jsem zaměnila mouku za kukuřičný nebo bramborový škrob, na zahuštění do polévek dávám hrst pohanky. Co se týká pudinků tak tam se dívej po značce Dr. Oetker. No a bezlepkové pečivo - pokud máš domácí pekárnu, tak se dají koupit už přímo směsi na bezlepkový chléb, já chroupám i kukuřičné nebo rýžové chleby anebo je i internetový zásilkový obchod, kde si najdeš těstoviny, pečivo a máš to. Tak to jen tak obecně, ozvi se, klidně přes SZ a probereme to. A hlavně klid, pokud to je opravdu ono tak z vlastní zkušenosti vím,že se s tím dá i fajn žít a fakt to není tak hrozné.
Ahoj,
trošku jsem si nerozuměly, psala jsem o práškovém pudinku - Dr. Oetker. Co se týká jogurtů, tak tam by se neměl lepek vyskytovat, ale zase bacha na tzv. éčka. Takže takové ty normální jogurty asi ano - ale zase na internetu se dá najít na stránkách pro celiaky prohlášení výrobců, kde si můžeš najít, který a co dělá opravdu bezlepkového aniž by měl na etiketě znak bezlepkového výrobku - přeškrknutý klásek v kruhu.
Jinak o rohlících za 62 vím, dají se koupit i v DM, ale vzhledem k mému věku už si takovou dobrotu odpustím, takže je nekupuju. S tou pekárnou máš pravdu, stačí i ta obyčejná, nemusí mít speciální program pro bezlepkové pečivo, ale měla by mít program s delším kynutím, což si myslím že mají všechny, protože pokud to bezlepkové těsto nenecháš více nakynout, ale dáš třeba jen na rychlý program, tak z toho bohužel vytáhneš nevzhledný zákalec. Jinak rohlíky doma nepeču, ale peču buchty, bábovky i cukroví z pohankové mouky. Tímto nahradíš normální mouku, není tak drahá, asi 50 kč za kilogram a mám to vyzkoušené. Dokonce se vyrábí i bezlepkové těstoviny a ty jsou taky dobré a jsou levnější než bezlepkové. Nevím odkud jsi, ale možná by nebylo od věci, pokud vám tu bezlepku potvrdí, obejít si v okolí nějaké zdravé výživy a poptat se jich tam na možnosti bezlepkového pečiva, jinak dodání toho pečiva objednaného přes internet je buď expres, kdy si připlatíš, nebo jako normálního obchodního balíku asi do tří dnů. Ale vzhledem k tomu, že jsou to věci bezlepkové, tak s jejich trvanlivostí to není jako s normálníma, takže se nemusíš bát, že pokud si to objednáš, tak za tři dny ti dorazí drahý balík věcí na strouhanku.
Odkazy na weby pro celiaky ti když tak pošlu večer.
To půjde, uvidíš.
Jo a pokud Vám to prokáží, tak máš nárok, pokud splníš limity pro příjem ještě na dávky - tak ti možná ještě něco přispějí.
Jejda teď koukám že jsi z Prahy, tak to máš super. Po Praze najdeš několiko prodejen s bezlepkovým pečivem a ani nemusíš nic objednávat.
Ahoj, tak koukám že jsi to pěkně rozjela
. Dietku dodržujte, pokud se Vám to potvrdí, tak už to máte napořád, ale pokud se to nepotvrdí, tak bych to ještě chvíli dodržovala a pak bych zkoušela přejít k normálu, ale každý den jenom jeden nový druh navíc. To kdyby se náhodou něco zase semlelo, tak aby jsi věděla z čeho to asi bude. Jinak dítko máš ještě malé a pokud by jsi jako některé maminky rovnou najela na bezlekovou stravu, tak se může stát, že si tu alergii vyvoláš uměle, protože střeva na to nebudou zvyklá a v pozdějším věku to může dělat paseku. Jinak lepek se vyskytuje v obilovinách -tj. ječmen, oves, pšenice a žito a ve všech výrobcích obsahujících něco z obilovin - takže třeba ani pivo ne, obsahuje ječný slad, žádné ovesné vločky, pokud budeš péct tak bacha i na kypřící prášek - opět doporučuju Dr. Oetker, ty obyčejné totiž obsahují obilné škroby - a tyhle škroby jsou zákeřné, protože jsou i tam, kde je nečekáš
Jinak bílek a žloutek je OK pokud je to alergie pouze na lepek, bohužel tahle nemoc je blbá v tom, že se k ní občas přidávají i další potravinové alergie, třeba i na bílkoviny - a to je pak mazec. Takže třeba bacha na takové ty pudinky se šlehačkou, jogurty s musli, nebo třeba i bramborové kaše v prášku, o instantních polévkách ani nemluvě. Zkrátka pokud se vám to potvrdí, budeš trávit v obchodě o polovinu více času a budeš si číst složení. Bacha taky na salámy - myslím že vyhovuje jen opravdu vepřová šunka, možná kuřecí a pak suché salámy (což zatím nepřichází v úvahu vzhledem k věku), žádné párky. Takže budeš muset převážnou většinu jídel vařit sama, polotovary se nemohou používat. Jo a lepek můžeš objevit třeba i v kečupu nebo i v tatarce - je to celkem sranda, protože jeho výskyt občas překvapí i mě
- ale to chce čas a trénink
. Jinak jestli je to dieta zdravá, no v čokoládě lepek není
ale třeba se sladkostma jsme na tom bídně a ty co se prodávají většinou chutnají jako blivajz. A jestli se z ní netloustne? No třeba při konzumaci kukuřičných chlebů se tloustne hezky, protože takový obsah sacharidů asi nemá žádný jiný chleba. Takže i s touhle dietou se dá vypadat jako kulička
. Tak snad jsem odpověděla na vše a když tak čekám na další dotazy. Jinak přeju aby to ta bezlepka nebyla a byla to třeba jen nějaká střevní neuróza. Tak se zatím mějte a ozvi se jak dopadnete.
Ahoj,
i škroby si musíš hlídat, prostě cokoliv kde je něco z obilovin je pasé - tzn, jakékoliv výtažky, slady, škroby apod. Jinak tu alergii si uměle za tři týdny neuděláš, myslela jsem to tak, že když bude dítě do pěti let bez jakéhokoliv kontaktu s lepkem, tak po nástupu do školky a normální stravě se může stát, že si s tím jeho střeva neporadí a začne mít problémy. Ten odkaz mi prosím pošli přes SZ díky.
Alfie byli jste na tom vyšetření? Jak jste dopadli?
Mmch my jdem za měsíc a máme teda vysloveně zákaz držet bezlepkovou dietu, aby to nepohasilo zbytečně výsledky (i když je fakt, že my nemáme v podstatě žádné problémy, jen nám to vyšlo v krvi)
A byli jste na té biopsii? Kde? Jdem Ke Karlovu, sháním informace, spíš stran pobytu a doktorů
G
Ahoj.
Mohu si sama vyžádat testy na celiakii? (U dospělého člověka).
Mám příznaky celiakie (ne všechny) + příznaky na intoleranci laktozy.
K určení přesné diagnozy se v ČR stále používá biopsie tenkého střeva nebo stačí jen kompletní vyšetření krve?
Jaké jsou Vaše zkušenosti s lékaři?
Děkuji
Anonymní píše:
Ahoj.Mohu si sama vyžádat testy na celiakii? (U dospělého člověka).
Mám příznaky celiakie (ne všechny) + příznaky na intoleranci laktozy.
K určení přesné diagnozy se v ČR stále používá biopsie tenkého střeva nebo stačí jen kompletní vyšetření krve?
Jaké jsou Vaše zkušenosti s lékaři?
Děkuji
Dojdi si k doktorovi a řekni mu to. Moje mamka teď u doktora byla a on jí poslal sám. A to neměla žádné typické příznaky. Vzal jí krev a podle výsledků jí poslal na další vyšetření (měla nějaké hraniční hodnoty), aby se jí to potvrdilo nebo vyvrátilo.
Takže vyšetření krve i další vyšetření na potvrzení.
Má za sebou 3 různé vyšetření a teď půjde do poradny, kde jí řeknou výsledky a co a dál.
Ja trpim na exem jeste nez se muj syn narodil s lepku mivam zacpu ne prujem ale osipeme se oba v obliceji. Nicolas jevi alergii i na kukurici a oves. Vysetreni nove nema v dobe kdy ho mel jsem ho jeste plne kojila a lepek jsem ze sve stravy vyloucila uz tenkrat. Prujmy ma moje batole jen po mlecnych produchtech. Nevite nekdo nahodou o nejake bezlepkove mouce co nema zadne obiloviny?