Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holčiny.
Tak jsem nějaká přešlá. Malá ve 3 měsících začala po každém kojení ublinkávat, někdy hodně blinkat, dokonce i šavličkovat. Dělali nám všechny možné testy - máme prý podezření na alergii na kravské mléko (ale z krve je neprokázaná). Máme také nedostatek vitamínu B12 (teď už naštěstí nad spodní hranicí). Kvůli tomu jsme měly začít s masozeleninovými příkrmy již od 4,5 měsíce. Začaly jsme až po 5, ze začátku malá snědla jen trošku - tak jednu zarovnanou polévkovou lžíci. Nikdy jí nic nevadilo, maximálně se trošičku ublinkla. Teď toho sní už i 4 pol.lžíce.
No a v úterý jsem se jí snažila poprvé dát banán, snědla ale ani ne 4 čajové lžičky. 3 hodiny po tom začala neskutečně zvracet - házela neskutečný šavle, blinkala, prostě to trvalo 2 hodiny než to všechno vyblinkala. Volala jsem dr. a ona, že může mít alergii na latex. Nic víc mi neřekla, na nic neupozornila. Večer malá byla naprosto ok, jako by se nic nedalo. Dva dny jsme byly jen na MM a dneska jsem jí uvařila jako obvykle mrkev,brambor,brokolici a masíko. Snědla toho dost, dokonce se rozčilovala, že dávám pomalu. No a za 1,5 hoďky zase začala zvracet. Naprosto stejný průběh jako v úterý u banánu. Našla jsem na netu, že při této alergii se nesmí ani brambor. Je ale zvláštní, že nikdy jí to nevadilo a takhle před tím nezvracela.
Chtěla jsem se optat, zda některá máte zkušenosti s touto alergií, co se třeba nesmí a zda vám to třeba vymizelo.
Omlouvám se za román, ale nějak jsem to musela napsat:)
Díky, za jakékoliv zkušenosti, poznatky. Jindul
Ja jsem asi uplne blba
ale co ma latex spolecneho s bananem a bramborem a jidlem ???? Chapala bych jeste dudlik z lahve, ty jsou latexove, ale proc by melo dite zvracet po bananu, kdyz ma alergii na latex ??? Me to zvraceni teda pripada trochu jako reflux, ale ten latex fakt nechapu a rada se teda priucim ![]()
Hlavne at je vam lip at je to co je to
Bubina
Tak jsem si to taky nasla na internetu - serologicka reaktivita latexu s potravinovymi alergeny. Takze beru zpet a uz chapu co ma banan a brambor spolecneho s latexem, ale je to teda neuveritelne !!!
Poucena Bubina
Po pravdě, já taky u telefonu nechápala, co to dr. plácá. Aspoň že na netu něco bylo. Pořád doufám, že to ale bude lepší. Malá byla na vyšetření a už tenkrát reflux vyloučili. Po MM teď už neblinká, dokonce dneska měla trošku frutapura - nebo jak se to jmenuje - a už 5 hodin je po jídle a je klid. Tak nevím.
Ahoj holciny, v praci musim nosit rukavice a zacala se mi na kloubech rukou delat koprivkova vyrazka. Rukavice objednavame bez pudru, ale v lekarne rekli, ze je to zrejme tedy alergie na latex. Zjistila jsem, ze kdyz tyto rukavice nepouzivam a vyrazka zmizi, ale dal s pritelem pouzivame pravidelne (dlouhodobe) kondom, zadna vyrazka se nevytvori. Je tedy mozne ze rukavice a kondom jsou vyrobene z jineho typu latexu? ![]()
Vlož si do sebe kondom a rukavici na stejně dlouhou dobu.
Navíc jsou rukavice i z jiných materiálů.
Zkus použít vhodný pudr.
@Anonymní píše:
Ahoj holciny, v praci musim nosit rukavice a zacala se mi na kloubech rukou delat koprivkova vyrazka. Rukavice objednavame bez pudru, ale v lekarne rekli, ze je to zrejme tedy alergie na latex. Zjistila jsem, ze kdyz tyto rukavice nepouzivam a vyrazka zmizi, ale dal s pritelem pouzivame pravidelne (dlouhodobe) kondom, zadna vyrazka se nevytvori. Je tedy mozne ze rukavice a kondom jsou vyrobene z jineho typu latexu?
A máš ty rukavice opravdu latexové? My v práci používáme nitrilové.
@Havlova ano, klasicke bile latexove, bez pudru vevnitr. Nekterym kolegum vadil ten prasek uvnitr rukavic, tak ve skladu zacali objednavat bez nej, ale u me problem stale pretrvava. V lekarne se mi na ruce koukli, rekli ze je to nejspis latex, ale nemusi byt na 100 %, pokud napriklad po castem pouzivani kondomu nemam zadnou reakci… pry se muze jednat o reakci kuze na ten prasek uvnitr rukavic (coz uz neobjednavame) a nebo jeste i na chlor, ktery se pri vyrobe latexovych rukavic take pouziva. Ale tezko rict. Zacalo mi to az tento rok, nekdy v lete. Nepouzivam li rulavice vubec, vyrazka se nekona, zacnu je pouzivat, osypou se mi klouby na prstech.
Jenom pro upresneni, rukavice nosit musim, delame uklidy na stavbach a pomahame uklizet v domovech duchodcu atd. Bez nich to uplne nejde…
@Anonymní píše:
@Havlova ano, klasicke bile latexove, bez pudru vevnitr. Nekterym kolegum vadil ten prasek uvnitr rukavic, tak ve skladu zacali objednavat bez nej, ale u me problem stale pretrvava. V lekarne se mi na ruce koukli, rekli ze je to nejspis latex, ale nemusi byt na 100 %, pokud napriklad po castem pouzivani kondomu nemam zadnou reakci… pry se muze jednat o reakci kuze na ten prasek uvnitr rukavic (coz uz neobjednavame) a nebo jeste i na chlor, ktery se pri vyrobe latexovych rukavic take pouziva. Ale tezko rict. Zacalo mi to az tento rok, nekdy v lete. Nepouzivam li rulavice vubec, vyrazka se nekona, zacnu je pouzivat, osypou se mi klouby na prstech.
Jenom pro upresneni, rukavice nosit musim, delame uklidy na stavbach a pomahame uklizet v domovech duchodcu atd. Bez nich to uplne nejde…
Tak zkuste ty nitrilové.
Tak si kup balík jiných rukavic, uvidíš jestli to bude materiálem, ale me třeba vadí všechny, asi ne až tak materiál, ale hrozne se mi v tom potí a zaparuji ruce a rozjíždí se mi ekzem. Takže v práci sem je tahala jenom, když sem fakt musela.