Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Také jsem byla chudokrevná. Určitě bych se nenechala odbýt a začala řešit ať malinkej netrpí
já bych zkusila k jídlu suché brambory. Ty by neměly uškodit a uvidíš, zda mu bude po nich lépe
laktózu většina celiaků nesnese. Já třeba mléčnými výrobkami žiju, ale každý to prožívá jinak. ![]()
On mléčné výrobky nemůže - byla mu zjištěna nesnášenlivost kravského mléka a protože je to dost čerstvé, máme úplně vysadit vše mléčné ze stravy a až se střeva prý dají do pořádku tak za čas vyzkoušet nějaké mléčné výrobky, např. sýry.
Chtěla jsem dělat rýži a kuře. Tak rýže je v pohodě a večer zkusím ty brambory. To má rád
děkuju.
Necetla jsem celou diskuzi, ale celiakie se může prokázat jedině, když se jí lepek, takže před testama nevysazovat. Pokud reaguje na lepek, nemusí se jednat přímo o celiakii, ale třeba o alergii na lepek či jinou potraviu (pokud je to IgE, tak se pozná z krve), pokud non IgE, tak se bud zkouší dieta, jestli zabere, nebo existuji naplasťové testy, ale to dělá jen pár lékařů v republice.
Já mám celiakii, dcera alergii na lepek a bílkovinu kravského mléka…
Existuje i domácí test na celiakii http://www.celostnimedicina.cz/…kii-sami.htm , pokud chcete mít aspoň nějakou orientační představu, než se Vám podaří domluvit s doktorkou.
Jen bych chtěla dodat k obědům ve školní jídelně. Já pracuji ve školní kuchyni, denně vaříme kolem 390 obědů a máme tam i pár dětí, které mají bezmléčnou dietu (jeden má dokonce kombinaci bezmléčné+bezlepkové). Chodí normálně na obědy, při vaření se jim vždy jejich porce vaří zvlášť, buď si maminky donesou nějaké „jejich“ potraviny nebo se zkrátka mléko nepoužije(např. nedostanou omáčku, ale jen šťávu z masa a k tomu přílohu apod…).Zkrátka jsem chtěla říct, ať se zakladatelka zkusí domluvit s vedoucí školního stravování, určitě to půjde…A tím jí odpadne jedna starost.
Měla byste se nechat poslat na alergologii nebo gastroenterologii. Jinak celiakie se může projevit v jakémkoliv věku, i v dospělosti, aniž předtím byly nějaké příznaky. On ten gen má hodně lidí, někomu se spustí, někomu ne. Spouštěčem může být nemoc, stres a podobně.