Celiakie výsledky testů

706
17.3.16 09:04

celiakie výsledky testů

Ahoj, chtěla bych se zeptat, kdo máte u dítěte prokázanou celiakii, jaké vám vyšli testy z krve? dcera má dle krve celiakii, IGA 22 (maximum je 10)
Dr nás z alergologie posílá na gastro na biopii s tím, že na 99% to celiakie bude. Nechci ale dělat dceři biopsii.
Zajímalo by mě, zda měli vaše děti testy z krve hodně vysoké. Abych měla představu, zda to mám jen vyšší nebo zda to mám brát jako celaikii.
objednat se na dětské gastro to je kapitola sama o sobě.
Děkuji moc za názory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3355
17.3.16 09:58

@Domča123 Tak jeď na dětskou GEA, která není kapitola sama o sobě. Podezření na celiakii je vysoké, mělo by se to ověřit, pokud s biopsií souhlasit nebudeš tak ji dělat nemohou a vysvětlí ti alternativy. Dcera by měla být sledována, předpokládám, že má i nějaké potíže, dostaneš informace ohledně diety…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
706
17.3.16 11:54

Co je prosím GEA? potíže má, velké exzemy, je bledá, zažívací potíže.
Testy se dělali z důvodu exzemu, nic nám nepomáhalo, čekala jsem alergii na nějaké jídlo. Do nemocnice a narkózu na to nepřistoupím. Jsou jiné metody? klidně placené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.3.16 19:55

Ahojky, syn měl dlouhodobé problémy a to s bolestmi bříška. Doktorka mu vzala krev na lepek a mléko a vyšla alergie na lepek a hodně moc vysoké hodnoty.Byli jsme odesláni na Dětskou gastroenterologii a tam nás objednali na biopsii, je to jediná možnost jak 100 procentně potvrdit celiakii.Syn byl dokonce 2krát, jednou pod částečnou narkózou v Třebìči, tam se nepodařilo odebrat vzorek ze střeva, protože se začal probìrat. A tak musel do Brna pod celkovou narkòzu kde se to podařilo a potvrdilo. Už mu bude 6roků a bojuje od necelých 3 let.Ze začátku to byl šok, byla jsem vyřízená, pořád jenom brečela, myslela jsem že to nezvládnu. A hlavně mi je líto malého. Ale člověk se stím naučí žît, musím. Teď ho za měsíc čeká horší operace, budou mu brát ledvinku, takže zase nervy a strach. Už si toho chudáček užil od malička tolik, že ho lituju. Má ještě 2starší bratry a ti jsou v pořádku. Takže se nebojte, začátek je těžký, ale dá secto zvládnout. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65204
21.3.16 20:24

@gabkalezakova alergie a celiakie nejsou stejné věci, to jen tak pro upozornění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1109
21.3.16 20:35

Řekla bych, že ta biopsie je skoro zbytečná.. @Domča123 stejně se jen upraví dieta, a to můžete i na základě krevního testu, biopsie je definitivní potvrzení, ale jestli jsi ochotná to brát, jako že celiakii má, tak to nepodstupujte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3380
26.3.16 12:02

@lear Ona to není „jen“ dieta. Mít u této nemoci stoprocentně potvrzenou diagnozu je důležité i z jiných důvodů… Pokud se diagnóza potvrdí je dítě pravidelně sledováno i ohledně ostatních nemocí, které s ní bývají spojeny (diabetes, šž), celiakům se nesmí podávat některé léky na imunitu…Navíc teda VZP proplácí 6000 Kč ročně na dietu což taky není zanedbatelné. Vzhledem k tomu, že se jedná o celoživotní onemocnění, já osobně tu jistotu považuji za důležitou :nevim:
@Domča123 Ta biopsie je v současné době jediný způsob potvrzení diagnózy a proč je vhodné mít jistotu jsem psala výše. Bez biopsie vám diagnózu nikdo neuzná a pokud ji budete chtít znát do budoucna tak bude muset znovu podstoupit zátěž lepkem. Ta biopsie nic není, narkoza je kratoučká a dítě o ničem neví. Jinak k dotazu dcera iga transglutaminazu v počátcích potíží 10, posléze 80…Napadá mě zkusit opakovaný odběr s odstupem a uvidíte zda to stoupá. Já osobně bych s biopsií neváhala, vrtání zubu je horší :roll: Jen ještě dodám, že i např. na bezlepkové obědy ve škole ten papír hold je potřeba atd..atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
706
30.3.16 14:26

Už jsme byli na opakování, dcera se velmi zhoršila, přestala jist a stěžuje si na velkou únavu. Z te první krve vyšlo i vysoké hodnoty pro dlouhodobý zánět v těle. Dr si myslí že to je právě od celiakie ve strevech. Uvidíme, je to po dvou měsících tak snad to je dost dlouhá doba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
30.3.16 19:29

Dceři byla potvrzena dg celiakie před 2 roky. Před potvrzením velká únava, průjmy, pak i zvracení, byla anemická… Při 3leté kontrole se Dr. pozastavila nad stagnací v percentilovém grafu. Nicméně o testy na celiakii jsem si říct musela, na základě toho, jaké měla dcera projevy a co jsem vygooglila, dle Dr.to byla střevní chřipka… Dieta piškoty a suchým pečivem:-D

Jinak byla „uznána“ jako celiak i bez biopsie, díky vysokým protilátkám - nad 100, je prý možný non-biopsy postup, tudíž celiakii určili z krevních testů. Také se u nas prokázala přítomnost genu HLA DQ2, resp. HLA DQ8, který je znakem pro celiakii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kamilka23
31.3.16 13:43

Tak vysaďte lepek a je to. Není nic jednoduššího. Stejně na to žádné speciální léky nejsou ale léčí se to tak, že se lepkové potraviny vysadí. Takže je vysaďte a pokud se to zlepší, tak máte jasná důkaz, že šlo o celiakii :-)

• Citovat
  • Upravit
706
4.4.16 10:28

Nechala jsem opakovat testy a udělat všechny tři možnosti testování. Výsledky má strašně vysoké (o více než 1000%), bylo nám řečeno, že není nutná ani biopsie u takového nálezu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.7.17 21:54

@Domča123 Dobrý den, v současnosti máme podobnou situací. Téměř 2-letá dcera má pozitivní krevní testy, hodnota Anti-tTG IgA 104,31, Anti-tTG IgG negativní. Jsme objednaní na gastroenterologii, kde ji zřejmě čeká i biopsie. Toho já se trochu obávám :(. Chci Vás jen poprosit, jaké měla vaše dcera výsledky, když se celiakie diagnostikovala bez biopsie? Děkuji za info

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
706
1.10.17 19:12

Dobrý den, píšu už asi pozdě, měla skoro 1000 a pak jsem už začala dietu, a stačilo testy 2× opakovat a krev se snižovala, třetí odvěb byl něco přes 100 a stačilo to.
Nechtěla jsem už čekat, dcera byla den ode dne horší a už jen spala, bála jsem se hospitalizace a na dietě byl rozdíl vidět velmi rychle. Kdybych poslechla dr a čekala tak nevím jak by to dopadlo, měla by podle nich zátěž lepkem ještě 3 měsíce.
Já to odmítla, zařídila jsem si to sama rychleji.
Držím palce at se vše rychle vyřeší.

Co vím z mého okolí, biopsii nedělají už tak často. Stačí ta opakovaná krev a někde chtějí genetiku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
7.2.18 14:09

Celiakie

Dobry den. Ja mam rok a pul starou holcicku. V roce z krve ji zjistili celiakii a nasadili bezlepkovou dietu. Po pul roce jsme meli kontrolni testy a vysledky byly zas s vysokyma hodnotama. Vubec netusim jak je to mozne. Dietu dodrzuji a vse poctive ctu. Sama jsem z toho spatna. Nijak mi neporadili jen at dietu dodrzuje dal. Na vysetreni streva mi v nemocnici rekli ze uz to nedelaji. Ze je to zasah do organizmu. Jen krev na DNA ji skoumaji. Maminky pomozte mi nejak. Ja nevim co mam delat. Jsem z Ceskych Budejovic aby jste vedeli kde mi rekli ze mi biopsii streva neudelaji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
343
7.2.18 14:41

Když ona je tam nutná ta narkóza a ta je vždy riskantní :( Je pravděpodobnost, byť malinká, že by se už holčička nemusela probudit :(

Určitě jsi důsledná, ale lepek je skoro všude, spíš bych s odborníkem konzultovala každou potravinu, kterou holčička jí, zda v ní není ani troška lepku.

To určitě víš, ale někde je tak málo lepku, že pro náchylné lidi přesto není problém ji konzumovat. Jenže u celiakie se právě nesmí ani tyto potraviny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí