Cerkláž děložního hrdla

21.1.23 19:33

cerkláž děložního hrdla

Ahoj dámy.
Chci Vás poprosit o Vaše zkušenosti s cerkláží děložního hrdla.

Na kolik Cm jste byla otevřená?

Jak probíhalo vaše těhotenství po te?
Bála jste se chodit?
Ležela jste 80%casu?
Nebo jste po dvou týdnech klasicky fungovala?

V jakem týdnu jsi porodila a kolik mm měl čípek po cerklazi?

Na internetu o tom je opravdu málo a já mám tolik otázek 😌

Začala sem se otevírat kvůli infekci na centimetr.
Po cerklazi mi naměřili čípek 14mm … sem z toho dost špatná. Má nekdo podobné zkušenosti?. :zed:

Příspěvek upraven 26.01.23 v 10:22

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
209
21.1.23 20:29

Ahoj,
a myslíš klasickou preventivní/ akutní cerkláž čípku provedenou v těhotenství mezi cca 14.-25.TT, nebo Tě zajímá spíš prekoncepční laparoskopická cerkláž?
Mám zkušenost s obojím :mrgreen:

Ta 1. možnost: měla jsem ji provedenou v 17TT U Apolináře dr. Kouckým v 17TT v 06/20, když jsem i přes miniheparin, vaginální progesteron, magnesium a imunoglobuliny (mám v těhotenství problém s imunitou) měla čípek 24mm, a jeho fční část byla jen 14mm. Předtím už jsem jednou o miminko v 17TT přišla. Dr. Koucký mě operoval hned 2.den po zjištění nálezu.
Dva dny jsem po operaci jen ležela v posteli, měla jsem i cévku. Měla jsem 5 dní preventivně antibiotika. Operace byla v pátek a do sprchy a na wc jsem mohla až v pondělí. Celkově jsem byla v nemocnici týden. Po celou dobu jsem opravdu jen ležela, chodila jsem jen na jídlo a hygienu.
No, a doma jsem ležela taky. Dokonce jsem si nechala nohy postele podložit, abych měla zadek výš. Každých 14 dní jsem pak jezdila ke Kouckému do ambulance na kontrolu.
No, rodila jsem až ve 40+1TT, a to ještě alutním císařem 🙂 cerkláž mi odstranili ve 36TT na ambulaci.

Příspěvek upraven 21.01.23 v 20:42

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.1.23 20:39

A to jste u toho prvního těhotenství nechodila třeba ani do krámu? Nebo na chvilku ven? Nějaké domácí práce? :)

Příspěvek upraven 26.01.23 v 11:22

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
209
21.1.23 20:51

Ještě dodatek: bála jsem se strašně. Ale doufala jsem a snažila se dělat úplně maximum.
Je pravda, že mi doktoři říkali, že klidový režim není nutný, ale já věřím, že právě to ležení mi snad pomohlo nejvíc.
Ležela jsem fakt striktně do 26TT, pak “už” jsem trochu fungovala. Ale fakt jen trochu 🙂
Ve 32TT mi na kontrole naměřili čípek kolem 19mm, tak si mě pro jistotu nechal dr. Koucký týden na oddělení na kúru Atosibanu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.1.23 10:16

Obě cerklaze vem dopadli dobre. To mi dává aspoň maličkou naději :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
209
26.1.23 11:47

V kolikátém TT jste? Ten zánět Vám přeléčili antibiotiky? A vaginální progesteron (Utrogestan třeba) nasazený máte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
209
26.1.23 11:52
@alena484815 píše:
A to jste u toho prvního těhotenství nechodila třeba ani do krámu? Nebo na chvilku ven? Nějaké domácí práce? :)Příspěvek upraven 26.01.23 v 11:22

Já jsem fakt až do cca 28TT ležela a ležela, dokonce i s vyvýšeným zadkem. No, naštěstí už byl Netflix 😅
Hodně jsem se bála, tou dobou už jsem byla po pěti potratech, tak jsem nechtěla riskovat nic. Nákupy vozili Tesco nebo rohlík. Občas jsem něco málo uvařila, ale fakt jen rychlovky. Jinak z postele fakt jen na jídlo, hygieny a 1× za 14 dní do Apolináře na kontroly - autě vleže, protože to z domova mám 150 km…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.1.23 12:04

@MiliX
Teď jsem 22+5 Šla sem na klasickou prohlídku ve 20tt a doktorka mi oznámila ze sem na 1cm otevřená ze mám jet okamžitě do nemocnice na hospitalizaci.
Ano nasadili mi antibiotika.
Beru 6× denně magnesium a 3× denně progesteron.

První dítě sem šla rodit až po termínu, bez komplikaci cele těhotenství, dokonce sem si o sama stěhovala nábytek snad až do porodu 8) :D.

Něco takového jsem opravdu nečekala :zed: :zed:

Také si myslím ze bych to měla vydržet aspoň do toho 30tt jen ležet, ale je to na palici.
Jen sem chtěla vědět jestli to nepřeháním..
ale asi to tak bude nejlepší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.1.23 12:10

@MiliX
Ja mám snad všechny předplacené služby :D
Po 14 dnech mám odkoukané prolhané krásky který mají 7serii 😖
Potřebovala bych ještě minimálně pět takových seriálu 😅 😅

Mockrát Vám dekuju, ze jste se podělila.
Budu doufala ze to zvládnu stejně 😊 😌

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
209
26.1.23 12:40

Odkud jste?
Možná by stálo za to zvážit, jestli nechodit do rizikové poradny do Apolináře. Jako jediní v ČR (pokud vim) tam dělají test na tzv. fetální fibronektin, který se dělá v rozmezí 20.-24TT (nepamatuji si úplně přesně). Provádí se to jako klasický gynekologický stěr. A za 5 minut víte výsledek na 98%, jestli Vám do 4 týdnů hrozí porod - a jestli Vám pravděpodobně nebo ne hrozí celkově, že porodíte předčasně. Tam už teda ta přesnost předpovědi není 98%, ale asi 80 %.
Mně ten test kupodivu vyšel krásně, byli tam z toho i oni dost překvapení. A fakt to tak nakonec bylo :D
Za sebe Vám ale fakt doporučuju ležet aspoň třeba do toho 26.-28.TT, na všech prohlídkách si každých 14 dní vydupat ultrazvukovou cervikometrii + občas stěr na infekce (páč já jí pak ještě jednou později měla a ani o tom nevěděla) - a odškrtávat si každý den na metru ;) to mi psychicky pomáhalo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
321
28.1.23 01:50

Dobrý den první cerkláž akutní v 26tt, nasazeno magnezium, ultrogestan. Opravdu klidový režim wc, sprcha max. Ležela jsem až do 34tt, v 36tt odstraněn steh a porod 39+0tt. Čípek celou dobu cca 1cm.
Druhá cerkláž preventivně v 20tt. Opět ultrogestan a magnezium ale po 14 dnech, normální režim (2,5leté dítě) tak to ani jinak nešlo. Steh odstraněn teď 37tt a už se něco chystá jsem 37+4. Čípek celou dobu cca 1,5cm.
Moje zkušenosti jen pozitivní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.2.23 10:18

Apolináře Mám bohužel daleko, co sem četla tak ty stery opravdu dělají jen tam, ale i tak se zkusím zeptat své gynekoložky, minimálně budu mít jen informována :).
To by mě nenapadlo ze by se ta infekce mohla vrátit tak rychle, určitě si budu za par týdnu trvat na tom, aby mi ty stery zopakoval :kytka:
Chodím jednou týdne do rizikové poradny, tam mi tu ultrazvukovou cervikometrii naštěstí děla sám od sebe 😌 😌

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.2.23 10:22

@Prochajda92
Dobrý den
Mužů se zeptat? Ani do krámu jste nesla? Nevěřila jste..nic proste jste vážně jen ležela?
Já ležím teprve 3 týdny a zda se mi neuvěřitelné opravdu takto ležet ještě několik týdnu, jsem sotva ve 24tt :pocitac: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
321
1.2.23 10:43

@alena484815 Dobry den u prvni s tou akutni jsem fakt jen lezela lezela lezela. Filmy, serialy, knihy, samouk angličtiny. Vždy jsem si dala nějaký denní plán a vydržela no. U druheho byl steh preventivni, plus doma dite 2,5 to jsem fungovala :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8014
8.2.24 15:12

Obnovuji. Ve 23tt provedena cerkláž čípku zkráceného na na 1,1cm a otevrenim na prst s 6 týdenním pobytem v Nemocnici a 8 týdenním klidovým režimem doma, po cerkláži 1,9cm, steh vytáhnutý v 36tt, porod vyvolávaný v 40+1. Jak probíhala následná těhotenství? Byla bez problémů, nebo byl opět problém s čípkem nebo byla udělaná preventivní cerkláž?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí