Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Zdravím všechny maminky. Našemu malému asi před měsícem začaly růst zoubky (dva spodní) a včera jsem se koukala a zdálo se mi, že je má nějaké začernalé. Čistit si je nenechá, to jen zatne rtíky a neotevře ani za nic. Může to být zubní kámen už teď v sedmi měsících? Popřípadě měli to vaši prckové taky a jak jste to řešily? Nemůže to být tím že pije většinou čistou vodu? Je to asi zmatené, ale věřím, že se někdo ozve, Díky Kitten
Kitten,
nemyslím si, že to bude zubní kámen a už vůbec ne pitím čisté vody. Matně si vzpomínám, že jsem tohle „řešila“ taky, když synkovi lezl horní zoubek, taky se mi zdálo, že ho má zahnědlý, ale jak poporostl, už se mi to nezdálo
.
Počkej a uvidíš, v nejhorším to řeště s lékařkou.
Smokie
Ahoj maminky,
já mám zase jiný problém, my máme na horních jedničkách a dvojkách takové žluté skvrnky, jsem z toho neštastná, protože my zoubky poctivě čistíme od prvního, který se vyklubal.
Mrzí mě to, protože si připadám, že jsem něco zanedbala.Ale malý pije neslazené čaje, žádné sladkosti taky nedáváme.Tak nevím.Přeju všem prdolíkům pěkné a zdravé zoubky.
![]()
Myslím, že by to mohlo být trochu od krve, jak se ty zoubky prořezávají. Matýsek to má u rostoucích horních jedniček taky. Čistíme prsťáčkem a zatím jen vodou, poctivě každý den před spaním. Počkej, uvidíš, jak to bude vypadat, až úplně narostou. Když by se barva nezměnila, tak pak asi zajděte za zubařem.
Ale myslím, že je to dost běžné při prořezávání, neboj. ![]()
Hanka
Jen pro kontrolu, zčernalé zoubky mohou být od častého pití nebo cumlání sladkého - od toho taky název medové zoubky. Jako prevenci, by děti měly baštit tabletu fluoridu. Ten pomáhá zubní sklovině. Co se ví málo i v období, kdy se prořezávají stálé zuby, by se fluor měl dětem přidávat. Pokud se ho však užívá hodně, dělá bílé skvrny. O žlutých skvrnách nevím nic.
LinkaK my ale vůbec nebaštíme ani nepijem sladké, tak nevím kde je problém. Jen si pořád brká nehtíkem o zoubky tak možná to bude mít souvislost. ![]()
Kitten
Kitten ja by som ti odporucala vyhladat nejakeho dobreho detskeho zubneho lekara, za opytanie nic nedas, pozrie sa na to, bud ta ukludni, alebo navrhne pomoc.
Ja som bohuzial pocula o mimcu, ktoremu rastli zubky uz rovno pokazene, malo to suvislost s genetikou, snad to nebude vas pripad a bude to len tym rastom, co tvrdia holky!!
Kazdopadne skuknut stomatolog by to mal.
S tym fluorom su rozporuplne nazory, niekto ho radi, iny nie.
Moj zubar (mimichodom spickovy) ho do 3 rokov nedoporucuje, potom staci pouzivanie elmexu, ktory fluor obsahuje.
Dieta pri cisteni pastu prehlta a tym sa mu potrebny fluor dostane.
Okrem toho, sa daju zubky „zapecatit“, zaleju ich hmotou, ktora sa kazdy pol rok kontroluje a je to ako ochrana pred zubnym kazom.
Ja to mam v plane malemu dat urobit okolo tych 3 rokov, kedy uz bude snad spolupracovat.
Zubky treba cistit rano a vecer, ale dolezite je cisitit hlavne stolicky.
Chcem ta ubezpecit, ze vsetko robis spravne, prave pitie cistej vody je vyraznou prevenciou zubneho kazu!!
Zubar ma varoval pred pitim spadkych napojov z flasky, to je to najhorsie.
Kojenie, ani nocne na to vplyv nema, v MM su latky, ktore chrania zubky pred bakteriami.
Pozor napriklad na sladke kasicky, treba vecer po nich umyt zubky.
Kazdopadne si myslim, ze ak je nejaky problem, tak to bude skor genetikou, ako ste na tom s kazami ty a tvoj manzel?
Drzim palce, aby to bol len plany poplach a zubocky ste mali bez kazov.!!
Ahoj,co se týče zoubků,nečekej na nic a navštivte dětského zubního lékaře.Mám 5letou holčičku a té bylo vše ok,kojila jsme ji.Ale pak mám 2letá dvojčata a ty jsme krmila z lahve.Ted na necelých 2letech jsme byli teprve u zubaře.A řekl žádné sladké pití ani jídlo/to jsme nikdy nedávala/okamžitě pryč s lahvičkami a podobnými hrníčky.Čistit zuby po jídle,dávám tablety na noc proti zubnímu kazu.A co jsme tedy dělali,tedy zubař,malé oškrábal 4zuby nahoře a dal bílou blombu a malému,musel ho uspat,měl skoro všechny zuby.Takže oškrábal a dal blombu,někde zuby už byli rozpadlé tak na:,–(il nové,zatím.Nechci strašit ale opravdu zajdi k zubaři a budeš klidná co ti řekne.Ale speciálně dětský.Bydlím v cizině tak ti bohužel nemohu nikoho v ČR poradit.Vše dobře dopadne ahoj Katka
Ahoj, našla jsem tu jen tuhle diskusi z 2006 na téma černých zoubků. Prckovi je 2,5 roku a zoubky mu černají, hlavně mezi trojkou a čtyřkou na obou stranách a nahoře i dole. U zubařky jsme už byli dvakrát, ale pokaždé nad tím mávne rukou. Chystáme se teď zase na preventivku, tak nevím jestli na ní nemám zatlačit, aby ty zoubky řešila. Dočetla jsem se tu o fluoriových tabletkách. Jsou volně prodejné? Co mám po zubařce chtít? Poraďte mi prosím?
Ahoj, jsem nejstarší ze čtyř sourozenců a jediná já měla jako dítě zdravé zuby. Mám bratra kterému je 21 a pak dva sourozence 11 a 5 let z máminého druhého maželství a všichni tři měli a ta nejmenší ještě má černé zoubky. Bohužel, všichni se to snaží svádět na sledké, na cumlání, ale v případě naší rodiny je to prý způsobeno matkou, která v těhotenství neměla dostatek vápníku v těle a stalo se tak i u posledního těhotenství kdy byla hlídaná a užívala nějaké doplnky stravy. Všem třem sourozencům zoubky záhy po tom co vylezli začali černat a drolit se, pamatuji si že ti dva nejmladší jezdili pravidelně k zubaři na nějaké fluoridové výplachy ale bylo to k ničemu. Když začali bratrovy a mladšímu bráškovy(11) růst druhé zuby, byli už úplně v pořádku, jen musejí oba nosit rovnátka, nijak je to nebolelo ani neomezovalo v jídle, zubař řekl že se s tím nedá nic jiného dělat než čekat na druhé zoubky.
Iva33
Ahoj, měli jsme podobný problém. Konzultovali jsme to s několika Dr., několikrát byli na čištění, kdy měl poté opět krásně bílé zoubky, ale cca. za dva měsíce zase začaly černat. Pomohla triviální věc - změna zubní pasty. Nepoužíváte elmex? Na tu prý jsou často takovéto reakce.
Používáme elmex, na doporučení zubařky. Jen na špičky štětinek, protože malej ještě neumí plivat pastu ven a všechnu sní. Tak kterou používat? Taky jsem slyšela názor, že nejlépe žádnou, že o tu pastu ani tak nejde.
My jsme malému nechali opět zuby u Dr. vyčistit, pak jsem vyhodila kartáček, koupila nový, to samé s lahvičkou na pití a začala na doporučení používat jinou pastu. A od té doby (už je to více než tři měsíce, před tím to měl za dva měsíce zpátky) nemá černý jediný zoubek, má je krásně čisté. Před tím se mu to vždy udělalo nejdříve na horní trojce a čtyřce (jako u vás) a pak se to postupně rozlezlo na ostatní zoubky. Vždy jsme šli tedy rychle na čištění, nevypadalo to hezky, a při tom jsme pátrali po informacích. Změna pasty mě napadla několikrát, teď si říkám, že já blbá ji nezměnila dřív - ale pořád jsem si myslela, že elmex je dobrá značka. Takže jsme byli asi tak 5× na tom čištění, jenže to taky není úplně dobrý absolvovat moc často, může se tím postupně narušovat sklovina (u nás naštěstí ne, zoubky má opravdu nádherný). No ale abych to zkrátila - zkuste si v lékárně koupit zubní pastu Bioxtra (u nás byla třeba jen na objednávku a magistr ji do té doby neznal
). Je velice šetrná a bývá prý doporučována i třeba pacientům s nějakým vážným problémem v ústech (rakovina atd.).
A prosím tě, jak zvládáte to čištění? Obávám se, že prcek by nevydržel v klidu (2,5 let).