Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Malá má 2 roky a zjistila jsem že má na spodních stoličkách kazy. I přední zoubky nemá moc hezké, takové skvrnité. Tak nevím co s tím? Stravu má myslím dobrou, sladkosti také ne, pouze čaj oslazený. Tak s čeho to může mít? Čím jí zubař pomůže? Zoubky si čístí i když nechce a já ji nutím to aspoň nějak šmidlat) Poraďte?!
Ahojka, přesně toto samé se stalo synovi mé kamarádky - ve dvou letech všechny zoubky zkažené, přestože sladké skoro nejí. Určitě zajdi k zubaři, třeba je to jen zubní kámen nebo tak něco.
S těmi kazíky - chodí ten k zubařce na nácviky otevírání pusinky, seznamování se s vrtačkou… Postupně mu to musí opravit. Kdyby se to nepodařilo a zkazily by se úplně (do bolesti, do nervů), tak se musí vytrhnout a když je jich víc, tak nějak zafixovat, aby se nerozjelo to držení pro druhé zuby.
Tak, teď jsem tě asi vyděsila, ale zachovej chladnou hlavu a vyraž k zubaři. Třeba to opravu nic není.
Petra
Ahoj Petuno. Určitě jdi s malou k zubařce. Ona už Vám poradí co máte dělat. Taky mám dvouletou holčičku. Už jsme tam taky byli a ona nám říkala, že jí mám pokaždé ty zoubky přečistit sama a potom už dávat jen neslazené nápoje, protože přes noc se mají tendenci zuby kazit víc, když se pije sladké pití. Tak hodně síly a štěstí přeje Evča.
Může to být také tím, že ještě v noci pije mléko? To je totiž strašné, šílí když jí ho nedám, a má fakt hlad. Večer toho do sebe moc nedostane a v noci cpe
Ahojky a jak si přišla na to, že to jsou kazy? Třeba je to opravdu jen zubní kámen…Co nejdřív bych zašla k zubaři ať víš na čem jste a on si s tím už poradí, neboj. Lenka
Petuno, to může být i zubní pigment. Vypadá to nehezky a bývá to většinou na stoličkách. Vypadá to jako tmavé čárky.
Andrea
Jo, nebo taky žluté neb oranžové tečky - taky pigment........
U nás jsem byla dlouho spokojená, že malá pije jen vodu a tím si nekazí zoubky (říkají, že když se pijí slazené nápoje, tak dát dítěti aspoň napít a pak odebrat - nehorší je to na noc). Teď je ale opět nemocná a nemůžu do ní nacpat ani kapku čaje - a to třeba čaj proti nachlazení by jí mohl pomoci.............člověk si moc nevybere ![]()
A mlíko na noc taky pije. A další tisíce dětí.........
Bubu
Ahoy,
tak tu prikladam clanocek, ktory ma nedavno zaujal … a mala som este jeden na temu Dlhodobe nocne kojenie a zubny kaz, ale ten uz nemozem najst. Inak, skus vyhladavat cez Google, je tam vela info. A hlavne - tak ako ti uz radili vsetky predo mnou - zajdi k zubarovi, nech presne vies, aky je skutocny problem a stav.
http://www.zuby.cz/index.php?…
ps: zastankyne kojenia ma asi ukamenuju, ale myslim, ze caste nocne kojenie u vacsieho dietata ma naozaj tento negativny dopad … ostatne, spomina sa to aj v tom clanku … holt, aj v MM je laktoza a po nocnom kojeni nikto nebezi dietatu zubky umyt
… ale to len tak na okraj, nehovorim, ze to je vas pripad.
Ahoj Petulo ,
zrovna minulý týden jsem byla u zubařky jako překladatelka anglicky mluvící kamarádky. Její dvouletý syn má dva kazy. Jeden mu vrtala hned a druhý za měsíc, aby trochu zapomněl. Měla takový ten kovový prst a on docela hodně brečel. Seděl mamince na klíně. Jinak to byla chvilička, ale on začal brečet hned jak musel otevřít pusu. Sladké nedává, ale mléko v noci. Z toho to prý má. Podle zubařky se nesmí dávat po vyčištění (které provádíš až do 6-ti nebo 7-mi let ty sama plus dítě poté) nic jiného než voda a maximálně černý čaj (ten pro děti se sníženým obsahem kofeinu, teinu). Ovocné čaje také ne. určitě bych tam s malou taky zašla. Jinak držím palce, ať to zvládnete.
Gio
Zdravím vás!
Když už jste u těch zubařů, neporadily by jste mi nějakého dobrého na Praze 10, nejlépe ve Vršovicích?My hanby se jen kojíme, tak mám strach o synovi zoubky:-(Díky moc.
Morti
K té radě doktorky - Tak černý čaj bych malýmu dítku vůbec nedávala, myslím, že to není dvakrát moc dobré, už kvůli obsaženému kofeinu.
Ahoj holky,
teoreticky to může být ten pigment. Davídek ho zdědil po mně, má ho i na předních zubech a vypadá to jako zkažené zuby. Občas poslouchám v MHD hloupé řeči, že nemám dávat dítěti sladké (kromě sušeného ovoce asi 5× v životě sladkosti neměl ještě NIKDY). Konzultovala jsem to se dvěma zubaři a s dentální hygienistkou a shodli se na jednom - je to stejně jako u mě složením slin a je to v podstatě kosmetická záležitost, zuby má zdravé. Já si to nechávám párkrát ročně odstraňovat takovým speciálním přístrojem, ale je to celkem nepříjemné, proto prý máme počkat, až bude větší, ničemu to neškodí.
Ahoj,my máme od zubařky fluoridový tablety jmenují se Zimaflor a jsme bez kazu u obou dětí,tak třeba to bude taky řešení. Oba je mají od roka.
Ahoj,
ja deti nemam, ale vim, ze v lekarne prodavaji malou tubicku ELMEX GELE - stoji asi 200,–kc a zuby se tim cisti tak 2×tydne. Nejsem si uplne jista, ale obsahuje vetsi davku fluoru a chrani zuby - doktor mi to doporucil i na citlive zuby. Ma vybornou ovocnou chut a po vyplivnuti peny uz se neoplachuje.
Ahojky.
Zubky mame zatial v poriadku, ale trapili ma mnohe otazky, na ktore som pocuvala z roznych zdrojov rozne nazory, tak som sa v ramci mojej prehliadky vybrala s prckom k zubarovi. napisem, co som sa dozvedela.
Nocne kojenie zuby nekazi, je to zastarala teoria, novsie vyskumy objavili v materskom mlieku latku, ktora naopak zuby chrani a potlaca negativny ucinok laktozy (mliecneho cukru).
To som aj niekde citala, len som si chcela potvrdit, ci ma aj on na to rovnaky nazor.
Bolo mi doporucene kojit co najdlhsie to pojde.
Dalej cistit zuby minimalne rano a vecer, hlavne stolicky.
Nie smrdlanie, ale poriadne drhnutie. idealne je aj medzi jedlami.
Na moj argument, ze sa to u neho neda, mi povedal, ze skratka musim, ako ho musim obliect a nakrmit. No skusam, ale inak ako hrubou silou to u neho nejde ![]()
Dalej najviac poskodzuju zuby sladene napoje z flase. Take to celodenne pocucavanie. Syn pije len cistu vodu.
Zakazal nam sladkosti a to uplne.
Leri do roka nemal s cukrom ani kasu ani predsnidavku. teraz uz papa sladku milupu a obcas nejaku sklenicku s cukrom, kde tu piskot. Inak nic.
Fluor nam nedoporucil, v 3 rokoch mame zacat cistit zuby tym elmex gelom, skor nie, pretoze ma vyssi obsah fluoru ako je pre deti do 3 rokov pripustne.
Deti nieco z pasty aj prehltaju, vraj to ako fluorizacia staci.
Neskor sa daju zubky „zapecatit“ je to akoby ich zaliali do nejakej ochrannej hmoty.
Viem, ze to par kolegyn dalo svojim detom a nevedia si to vynachvalit, To sa da ale robit az vo veku, kedy dieta spolupracuje.
Zatial mu zubky len pozrel,skonstatoval, ze ich ma krasne, a kontrola o rok, kedy uz spravi dokladnu prehliadku.
Ukludnil ma, ze pri dodrziavani hygieny, nedavani sladkosti a sladkych napojov, ma velmi velku uspesnost a deti co ma v starostlivosti ( a rodicia tieto za:,–(y dodrziavaju) nemaju kaz do dospelosti.
Celkom ma ukludnil. Samozrejme ze zuby su do znacnej miery geneticka zalezitost, takze nieco sa ovplyvnit da a nieco nie.
petuna urcite si najdi dobreho zubara, su aj sukromni, zamerani na deti, kde maju veselu ordinaciu a porad sa tam.
Mozno to kazy nie su a aspon sa ukludnis. existuju aj rozne umrtvujuce gely, ked sa nahodou musi vrtat, myslim, ze v dnesnej dobe sa uz zubari dost snazia, aby to dieta nebolelo a nemalo z nich potom traumu.
Ja som tiez radsej isla k mojmu zubarovi, lebo viem, ze je skutocne jeden z top zubarov, doverujem mu a ma prijemny pristup aj k detom.
Drzim palce, aby ste dobre dopadli.