Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahojky maminy..prosim vas…jak poznam ze me male skoro 4 mesicni Terezce rostou zoubky..tedy ovsem jestli to jsou zoubky…Nasi me strasi..ze to jsou zuby…Ja jen,ze mala je protivna..kdyz nespinka,tak place…Hodne slinta…porad si rve pesticku do pusinky…dudlika rve hodne na kraje…do tvari…,nebo ho odmita…me okusuje prsty na rukou..Muj otec rika,ze pokud hodne slinta..ale fakt hodne a rve si pesticky (neco tvrdeho) do pusinky,ze to jsou zarucene zuby…Ja nevim…zda se mi to brzo…zkousela jsem lzicku…ale o nic necvakam…Kousatko nechce..tak ja nevim..Mohou to byt zoubky?Mate s tim nektera zkusenosti?Dneska byla uplne nesnesitelna beruska moje…ale nechce se mi do ni zbytecne rvat nejake leky.. (sirup) a tak…Dekuji za rady… PS: Ted klidne spinka,ackoliv nechtela dlouho usnout-plakala..nakonec usla..,ani teplotku nema..Pry se u zoubku projevuje i teplotka..Dekuji za odpovedi..Janina24 a Terezka ![]()
Janino, podle toho, co píšeš to klidně ty zuby být můžou. Ono to bude trvat než vylezou. Naše holka se chovala přesně jak popisuješ. Trvalo to vždycky několik dní, pak to na nějaký čas přestalo a pak se to znovu vrátilo, tak 3× nebo 4× než zuby vykoukly. (myslím, že to celé trvalo asi 2 měsíce, možná i déle) Vždycky se to projevovalo mj. tím, že najednou pořád vyžadovala pozornost, nemohla jsem ji nechat samotnou ani na minutku. Pokud jsem byla s ní a nějak ji zabavila, tak byla celkem v pohodě, jinak kňourala a plakala. A taky hůř spala a často se budila v noci. Teploty taky neměla, to až když rostly horní.
Trochu pomáhalo chladivé kousátko nebo můj prst. Exitují i kapičky nebo gel, co se maže na dásně. Fungují i homeopatika Chamomilla vulgaris 9 (vždy 3 kuličky nechat postupně rozpustit v ústech - kulička se vloží mezi dáseň a tvář- když to nepomůže, tak po 20 min. další 3 a když ještě nepomáhají, tak za 20min ještě 3 - když pořád brečí, tak to nejsou zuby
)
A taky nám hodně pomohlo nošení v šátku (jako vždy, když je problém) ![]()
lola
Ahoj, na 99% to zuby sou. I kdyz by mely zacit rust mezi 5-9m. U rustu zoubku muze byt i zvysena teplota nebo prujem. U nas se prvni zub projevil zdurenou dasni, obcasnym nocnim buzenim, protivnosti, slintanim a taky si rvala vsechno do pusy. Po case se pod dasni objevila bila carka a za par dni byl zub venku. A lzicka preci cvaka az kdyz je zub venku to uz pak zadny potize nejsou pokud hned nezacina rust dalsi. Kazdopadne ted nam rostou prvni horni a krom obcasny protivnosti a slintani sme bez potizi. Ale davame homeopatika a mazeme dasen. Konkretne homeopatika Chamomilla Vulgaris Ch15, mazeme Citro-grep gelem nebo Mundisal gelem. No kdybys chtela vice pohody a hlavne aby to malou tak netrapilo nemusis hned davat chemii zkus prirodu: a to sou napr. ty homeopatika co sem psala + Citro-grep. Osobne mam pripravenej i Ibalgin SUS ale ten zatim nebyl potreba. Sany.
Ahojky,
taky jsem byla vyděšená, ale u nás se nejednalo o první zoubky, ale o řezáky. Nikdo mi předtím neřekl, že právě ty dělají/ovšem nemusí/, největší problémy. Nejenže malý skoro dva týdny nespal, ale týden!! mi zvracel obloukem i hořký čaj. Už jsem si s ním fakt nevěděla rady, tak jsem mu dávala aspoň glukopur po lžičkách, aby nebyl dehydrovaný a suchý kukuřičný chleba. Bylo to hrozný, tak pokud to některou z vás potká, můžou to být řezáky.....
Děkuji moc za dary…ačkoliv jste mě moc nepotěšily…ale to patří k rustu dětí…Ach jo…zatím je v klidu…pestičku ma v pusince…rve tam všechno co muže,ale je v pohodě…zatím…ale i tak moc děkuji..Mam tady panadol baby sirup…pro to ostatní budu muset dojít… Je mi líto..chudinky mojí malé..ale s tím nic neudělam…Doufám,že to zoubky ještě nejsou…no uvidíme…Janina24 a Terezka ![]()
Janino asi to určitě ty zuby budou a můžou klidně vykouknout už teď. Můj synovec měl zuby od 3m. Jen doufám, že vám neporostou tak dlouho jak tu někdo píše. Já u Matěje na něj přišla až když byl venku. Tak zoubku vykoukni a nezlob Terezku.
Janino,
zoubky to (podle toho co píšeš) můžou být. Buď ale v klidu! Je to dlouhodobější záležitost, než se proříznou. Aspoň tedy ve většině případů
Věřím, že mezi žádné extrémy nespadnete ![]()
Slintání (fakt ve velkém), strkání si ručiček do pusy a všeho možného, kňourání apod. - to u nás probíhá už od třetího měsíce. Je jasné, že pod dásněmi se něco děje a každé dítě to zvládá jinak. Co si budeme povídat asi to není nic příjemného. Většina dětí je proto plačtivějších a více vyžaduje přítomnost maminky. U nás to teda ¨funguje tak, že pokud jsem nablízku, je klid
Když teda nepočítám večery, kdy je kvůli únavě protivnější.....
Každopádně ti chci jenom říct, aby jsi se obrnila trpělivostí, protože problémy se zoubky většinou trvají celý rok. Pokus se princeznu zabavit a uvidíš, že si na nějaké zubíky většinu času ani nevzpomene. Jinak se asi taky na radu ostatních vybavím těmi homeopatiky. Všichni říkají, že to pomáhá! Já jsem sice nevěřící Tomáš, ale říkám si, že je to pořád lepší než do těch prďolků rvát nějaké léky.
Tak toliko k zoubkům, které občas trápí i nás. Ale přestože už nám je téměř 5 a půl měsíce, stále jsme bezzubí a na maminku se jenom krááásně dásníme
![]()
Takže bezbolestnýmu růstu zoubků třikrát zdar!
pa,pa
Piki + Miki od Květňátek 2005
Holky, prosím vás, už si nevím rady!
Náš cvrček (má zitra rok) pořád plače, ale slza skoro žádná, je mrzutý, ufňukaný, furt se chce chovat,ale když ho veznu na ruky tak chce jít dole, má pořád zvýšenou teplotu cca 37,4°C, skoro nic nejí a v noci se zbudí a půl hodiny řve jak tur a usne až při mně, když se mně drží za ruku. Průjem nemá, ale stoličku má řidší. Myslíte, že jsou to zuby? Zatím jich máme 6.
Fakt je to s ním o nervy!!
Verča
Ahoj. Taky čekám až malé vylezou zoubky. Vypadá to, že první bude špičák.