Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Krásný dobrý den…překvapivě bych měla otázečku
. Kde v Praze roste a již kvete Černý bez vhodný k otrhání a přípravě domácího sirupu? U nás v Kunratickém lese není. Vím, že je teď v květu a chtěla bych si udělat o víkendu sirup. Tak snad někdo někde viděl.
Kdysi jsem byla na podzim v Prokopském údolí a černého bezu (který jsem tehdy sháněla zralý) tam bylo hojně. Ale já si myslím, že ještě plně nekvete
taky dělám sirupy, na jaře z květů, na pozdim z plodů. Tak ještě vydrž. Já bydlím těsně za Prahou a už mám v okolí pár vytypovaných keřů, během pár minut mám košík plný a zbyde mi i na podzim na plody
Ale jak říkám, ještě je brzy.
Jiřina
O víkendu jsem byla na obhlídce a černý bez teprve začíná kvést … takže já budu dělat sirup až tak za dva týdny.
Když se teď podíváš po okolí, určitě něco objevíš i blíž.
Jiřina
Nevíte někdo jestli už kvete černý bez? Konkrétně Brno a okolí. Nebo jsme to díky časnému jaru prošvihli? Kam na něj jít vím, ale v okolí nám žádný neroste tak nevím jestli zrovna kvete ![]()
@Ainy viděla jsem sem tam pár květů, hodně ho je u přehrady, ale ještě není úplně v květu, dala bych mu ještě nějaký ten týden..
@Lizzi Díky, chci nadělat nějaký sirup tak abych to neprošvihla. Já si nikdy nepamatuju kdy to kvete a letos je to ještě posunuté, tak už vůbec nevím ![]()
@Ainy většinou trhám až v červnu, letos je ale všechno dřív, šípky kvetou dokonce o 14 dní dříve než obvykle..
@Lizzi Tak to by mohl být letos tak konec května, co? Letos se hodlám zásobit přírodními zdroji, už mám v mražáku haldu medvědího česneku ![]()
@Ainy ještě nekvete, odhaduji minimálně týden když ne 14 dní aby byl v plném květu
@Ainy jé kde v Brně se vyskytuje medvědí česnek? tchýně si chce zasadit na zahrádku, tak že bych jí udělala radost ![]()
@stiskoch píše:
@Ainy jé kde v Brně se vyskytuje medvědí česnek? tchýně si chce zasadit na zahrádku, tak že bych jí udělala radost
V Brně né, mám svůj plácek v Moravském krasu. Nejsem si ale jistá jestli se to tam smí trhat ![]()
@stiskoch zasadit se dá jednoduše, ale potřebuje stín a chladnější prostředí, prostě jako v lese, jinak roste v lesích severně a východně od Brna
@Ainy to netuším
záleží asi na tom konkrétním místě, ale asi si uděláme příští rok na jaře výlet s kočárem a i třebas na tajňačku kousek vyryjeme
asi neroste v celém mor. krasu co? ![]()