Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, minulý týden měl malý červené oko - jak když praskne žilka, měl to několik dní, dr má dovolenou, tak jsme zkusily Opthalmo septonex kapky a celkem to pomohlo, ale ne 100%. Dnes jsme se byly koupat a má už to na obou očích! Může to být ze sluníčka? Nebo z chloru? Kšiltovku nosí, ale brýle nesnese. Radši zajdem k dr. ale stejně se zeptám, jestli nemáme někdo podobnou zkušenost? Jsou mu 3 roky a loni to neměl.
Může to být odrazem slunce o vodní hladinu…ve vodě se i rychleji opálíš, právě proto…chce to ty sluneční brýle…holt povinně…
Ahoj. Určitě to může být ze sluníčka i z chloru. Rozhodně bych už do vody nechodila, dokud to nebude zcela OK. Může to taky být začínající zánět spojivek. Dokud má červené oči, brýle jsou vhodné. Chápu, že se dítě asi brání, ale je to o zvyku. Nosíte vy taky sluneční brýle? U nás to pomáhá (já mám dioptrické a na sluníčku se samy zatmaví). Naše dcera hodně trpěla na záněty spojivek a brýle se jakžtakž naučila nosit. Nosí je i v zimě, když zánět spojivek má a jdeme třeba k lékaři. Tříleté dítě se rádo podobá rodičům, tak třeba to zabere
.
Muze to byt i zanet spojivek, pali ho ty oci?? Ten zanet je jak z chloru tak ze slunka
Jo to jsme zkoušely, že bude jako maminka a tatínek, ale má je tak minutu a pak je už nechce, dojdeme k dr. a třeba to doporučení vezme od ní:)
@jezika Nemáš brýle, nemůžeš do vody (na písek..). Ale vím, jak se dítě zabejčí, tak je zle. My teď nějakou dobu bojovali s tím, že naše tříleťanda chtěla nosit jen určitá oblečení. A běda, když jsem to dala prát a chtěla jí dát něco jiného (máme toho plnou skříň a ona chce točit dva kousky). Ještě lepší to bylo začátkem jara, kdy nechtěla odložit rukavice a teplé zimní bundy. Ostatní děti chodily ze školky v tričku s krátkým rukávem a naše slečna měla mikinu a bundu (protože ráno byla zima)
. Pak jsem jí párkrát řekla, že si vezme to nebo to a když ne, nemůžem ven, protože by jí tam bylo horko, byla by zpocená a mohla by onemocnět (naštěstí chodí ven ráda, jinak bych to ani nezkoušela).
Ahojky malej má často červený oci od sluníčka, vždy to bylo do druhého dne dobre, teď to má ale už 3.den, doktor ma dovolenou, myslíte že mu na to můžu dát nějaké kapky co měl na ucpané slzný kanalky?? Máme hodně druhů… Ophtalmo septonex, floxal, kanamycin a další…
@mamkyjáryk Určitě bych nedávala nic s atb (nejsem si jistá jestli třeba ten kanamycin nejsou atb). Septonex, pokud není otevřený dýl, než je doporučeno (4 týdny), tak asi můžeš. Já, pokud má dcera začínající problémy, dávám po doporučení dětského očního lékaře Ocuflash. Je to prý na přírodní bázi, takové trochu silnější dezinfekce než Opthalmo septonex (jestli to píšu správně). Navíc to má výhodu, že v balení jsou dvě lahvičky menšího objemu, takže když se jedna otevře a za 4 týdny musí vyhodit, je pak k dispozici další.
Já bych ale asi nejdřív zašla k doktorovi a počkala na jeho doporučení. Abys teď neotevřela kapky a zítra ti doktor nenapsal jiné a ty ty načaté po 4 týdnech nevyhazovala plné. Pokud má vaše doktorka dovolenou, určitě ji někdo zastupuje nebo bych šla rovnou na oční (já už teď chodím rovnou tam).
@hkac ocuflash mám taky… 2lahvicky… Můžu mu to zkusit?? Pořád to zmoula a k dr zajdem zítra tak aby v noci kvůli tomu neplakal… ![]()
@mamkyjáryk My jsme Ocuflash dávali i při atb, když to dcera měla zalepené hnisem. Nejdřív jsme to měli tím Ocuflash vymýt a pak nakapat, takže si myslím, že nic nezkazíš.
@hkac dobře uz jsem mu to dala… A už šel spinkat, tak snad to bude lepsi… Moc děkuji… ![]()
Dala jsem dceri na zarudle oci kanamycin, není prošlý (exp 2016), ale nevsimla jsem si, ze po prvním otevření se užívá 4 týdny. no a máme ho doma rok ![]()
neublíží jí to?